Bilde av bebyggelse i ålesund preget av jugendstilen
Ålesund er kjent for sin jugendbebyggelse. Her fra blant de mest kjente jugendkvartalene i byen.

Jugendhus: Skill deg ut i gata

Jugendstilen, eller «art nouveau» om du vil, hadde stor innflytelse på starten 1900-tallet. Men det skal godt gjøres å få et ferdighus i denne stilen i dag.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 04.01.2023
Innhold:

Hva er et jugendhus?

Navnet på husstilen kommer fra det tyske ordet for «ungdom», noe som vi også ser i det franske ordet for stilen, nemlig «art nouveau» («den nye kunsten»). Overordnet var jugendstilen ikke bare en bevegelse innenfor arkitekturen, men også innenfor billedkunst og kunsthåndverk.

Stilen ble sett på som ungdommelig og progressiv, og hentet fram igjen trender fra barokken tilbake fra glemselen – i tillegg til at stilen fant mye inspirasjon fra naturen. Den hadde sin storhetstid mellom 1890 og 1910.

Ikke så vanlig på eneboliger

De fleste hus i jugendstil er større murhus – gjerne i form av bygårder, hoteller og teaterbygninger. Det er imidlertid også mulig å finne trehus og eneboliger som er laget i jugend.

Les også: 6 tips til overtakelsen av ferdighuset

Disse kjennetegnes ofte av en asymmetrisk oppbygning av fasaden, valmtak eller en annen form for skråtak i hele eller deler av huset, samt geografiske dekorasjoner på dører, vinduer, trapper og balkonger. En jugendbolig har ofte mange av de samme kjennetegnene som en tradisjonell sveitservilla i den forstand at man ofte ser karnapper og balkonger som dominerende trekk i detaljene på bygningen.

I dag tilbyr ingen ferdighusleverandører modeller som er laget i en gjennomført jugendstil. Det er imidlertid mulig å få sveitservillaer som du kan «moderere» til å bli et jugendhus. Det finnes nemlig flere trevareprodusenter som selger listverk og lignende med klassiske jugenddetaljer.

Et siste alternativ kan være å ta kontakt med en arkitekt som kan tegne et skikkelig jugendhus for deg, men dette vil naturligvis bli en god del dyrere enn å kjøpe et ferdighus med modifikasjoner.

Jugendbyen Ålesund

Mange har nok hørt at sunnmørsbyen Ålesund ofte omtales som «jugendbyen». Det kommer av at Ålesund måtte bygges opp igjen etter bybrannen i 1904, noe som var midt i jugendstilens storhetstid. Dermed ble store deler av byen gjenoppbygget med bygg i jugendstil.

Les også: Ferdighus kan lønne seg økonomisk

Også Trondheim kan by på mye jugendarkitektur. Drar man ut i verden regnes München og Wien som de beste representantene for jugendstilen.

Drømmer du om å bygge et hus inspirert av jugendstilen?

Fyll ut skjemaet på denne siden, og bli kontaktet av relevante ferdighusleverandører som kan bygge boligen du drømmer om. Da kan du enkelt sammenligne tilbud og velge ferdighusleverandøren som passer deg og dine behov best.

Fyll ut skjema nå!

Artikkelserie: Hustyper

Skal du bygge hus og er usikker på hva slags hustype du ønsker deg? Les artiklene våre om hustyper og finn din favoritt!

  1. Oversikt over hustyper
  2. Funkishus – et smart og stilrent alternativ
  3. Herskapelige hus: Kombinér tradisjon og funksjonalitet
  4. Jugendhus: Skill deg ut i gata
  5. Minihus – perfekt for en minimalistisk livsstil
  6. Moderne husstil – det unike alternativet
  7. Murhus – et vedlikeholdsfritt alternativ
  8. Tradisjonelt hus – det tidløse alternativet
  9. Trehus er fremdeles populært i Norge
Grafisk utsnitt av Hus.no logo