Tradisjonelt hus – det tidløse alternativet
Tradisjonelle og klassiske hus er det tidløse alternativet for deg som skal bygge bolig. Selv om stilen er godt utprøvd, er den langt fra kjedelig av den grunn.
Tradisjonelle, klassiske og nostalgiske hus er begreper som ofte brukes om hverandre av ferdighusleverandørene.
De blir gjerne omtalt som et «typisk norsk hus», og bygger på norske byggetradisjoner fra flere hundre år tilbake.
Les mer: Hvor mye koster et ferdighus?
Hva kjennetegner et tradisjonelt og klassisk hus?
Et klassisk, hvitt hus er drømmen for mange. Det kommer kanskje av det gjenkjennelige, nostalgiske og romantiske uttrykket.
Tradisjonell bordkledning, saltak, sprosser i vinduet og plassering av dører og vinduer «etter boken» er typiske kjennetegn på det tradisjonelle, norske huset.
Ettersom stilen bygger videre på norske byggetradisjoner vil man finne spor av elementer fra ulike stiler, fra ulike perioder. Særlig finner man romantiske elementer fra sveitserstilen, som kom til Norge under nasjonalromantikken, og dragestilen, som var den norske varianten.
Et sted mellom det herskapelige og det moderne
På mange måter kan man si at de tradisjonelle husene befinner seg et sted mellom den herskapelige og den moderne stilen.
De klassiske elementene i det tradisjonelle huset kan minne om det klassiske, herskapelige huset, med for eksempel sprosser i vinduet og mønekors. Den tradisjonelle stilen er likevel enklere i formen, og er ikke like detaljert og staselig som den herskapelige stilen.
På den andre siden finnes det mange tradisjonelle ferdighus som går i en mer moderne retning, med et mer stilrent uttrykk. Disse har i dag gjerne fjernet sprossene til fordel for store, åpne vinduer. De tradisjonelle husene har også i dag gjerne et mer moderne preg innvendig.
Les også: Moderne husstil – det unike alternativet
En husstil som aldri går av moten
Det klassiske, norske huset er kjent og kjært for mange. Denne stilen appellerer til alle aldre, og på grunn av det tidløse designet vil tradisjonelle ferdighus passe godt inn de fleste nabolag.
De tradisjonelle husene har ofte en romslig planløsning. Her skal det være plass til både små og store familier som befinner seg i ulike faser av livet. Ettersom det finnes mange varianter av de tradisjonelle husene, er det gode muligheter for å finne et design og planløsning som kan passe ditt behov.
Ønsker du en blanding av det mer tidløse sammen med det moderne, kan du også gå for et klassisk murhus.
Les mer: Murhus – et vedlikeholdsfritt alternativ
Klassisismen i Norge
Interessen for antikken og de klassiske idealene vokste ved overgangen til 1800-tallet. Den klassiske stilen har særlig hatt strenge krav til symmetri og klare former.
I Norge strakk klassisismen seg over perioden 1790 til rundt 1860. Klassisismen har blitt delt inn i to stilperioder. Louis Seize er betegnelsen på den eldste, og empire har blitt brukt om perioden fra 1810 til rundt 1840.
Det å styrke den nasjonale selvfølelsen sto høyt den første halvdelen av 1800-tallet. I denne perioden begynte blant annet planleggingen og delvis oppføring av det kongelige slott i Oslo. Slottet ble bygd i klassiske former, og er et eksempel på norsk empirestil.
Klassisismen hadde også en liten oppblomstring i begynnelsen av 1900-tallet.
Drømmer du om et tradisjonelt ferdighus?
Fyll ut skjemaet på denne siden, og du vil bli kontaktet av husleverandører som bygger tradisjonelle ferdighus.
Tjenesten er helt uforpliktende, og du kan fritt velge det tilbudet du liker best.
Få tilbud fra husleverandører nå!
Skal du bygge hus og er usikker på hva slags hustype du ønsker deg? Les artiklene våre om hustyper og finn din favoritt!
- Oversikt over hustyper
- Funkishus – et smart og stilrent alternativ
- Herskapelige hus: Kombinér tradisjon og funksjonalitet
- Jugendhus: Skill deg ut i gata
- Minihus – perfekt for en minimalistisk livsstil
- Moderne husstil – det unike alternativet
- Murhus – et vedlikeholdsfritt alternativ
- Tradisjonelt hus – det tidløse alternativet
- Trehus er fremdeles populært i Norge