Bilde av et murhus med fasade av grå teglstein

Murhus – et vedlikeholdsfritt alternativ

Norge preges av trehusbebyggelse, men faktisk bør murhus med alle sine styrker være et reelt alternativ når du skal bygge hus.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 08.11.2022
Innhold:

Hva er et murhus?

Murhus er i praksis en sekkebetegnelse for hus bygget i stein, mur eller betong i ulike sammensetninger. Det betyr at murhus er en generell beskrivelse på lik linje med et trehus.

Hva kjennetegner et murhus?

Grunnen til at vi i det hele tatt kan snakke om murhus som noe konkret kommer av at de generelle trekkene ved hus i mur, stein og betong deler en del kvaliteter. Disse fellestrekkene er på mange måter hovedgrunnene til å bygge murhus.

Nærmest vedlikeholdsfritt

Fasaden på et murhus holder gjerne i 20 – 25 år mellom hver gang du må male den. Dette gjør at man gjerne omtaler murhus som vedlikeholdsfrie. Dette er en sannhet med modifikasjoner, men sammenligner du med et trehus som bør males omtrent hvert sjuende år, blir murhus dermed som vedlikeholdsfrie å regne.

Les mer: Hva koster er ferdighus?

Holdbart materiale

Stein, mur og betong er uorganiske materialer, og «lever» ikke på samme måte som tre gjør. Dette gir dårlige vekstvilkår for utbredt trusler som muggsopp. Mursteinshus er som regel diffusjonsåpne, og fukt vil dermed transporteres innenfra og ut, samtidig som at fukten holdes ute. En bieffekt av dette er at murhus ofte vil ha et godt inneklima.

Brannsikker løsning

Mur, stein og betong brenner ikke. Dermed gir disse materialene en ekstra brannsikring, særlig sammenlignet med et hus i tre.

Naturlig støydemping

Murhus bygges av materialer med tung egenvekt. Dermed vil et murhus effektivt dempe støy mellom utsiden og innsiden, og ikke minst mellom etasjer, selv uten ekstra støydemping.

Les mer: BRA, BTA, BYA, P-rom, S-rom – Hva betyr det?

Holder godt på varmen

Mur og betong holder godt på varmen og krever dermed mindre oppvarming for å holde innetemperaturen på et behagelig nivå. Dette reduserer ikke bare oppvarmingskostnadene dine, men gir deg dessuten et bedre inneklima med jevn temperatur.

Murhus i Norge

Norge gikk gjennom en periode med stor byvekst på slutten av 1800-tallet. Med flere innbyggere i byene, økte også behovet for boliger.

Ettersom de fleste byer hadde opplevd større bybranner, var det et ønske om murhus i tettbygde strøk. Leiegårder i teglstein ble den brannsikre løsningen på boligmangelen.

Les mer: Fordeler og ulemper med murhus

Utviklingen ble dessuten preget av landets arkitekter, for det meste utdannet i Tyskland, som hadde lært byggeteknikk og stilidealer hvor treverk ikke var like utbredt som i Norge. Den raskt voksende murbebyggelsen har for øvrig gitt tilnavnet murbyen på flere byområder i Norge, blant annet i Oslo og Sandefjord.

I tillegg til leiegårder har mur vært et etablert bygningsmateriale for praktbygg i Norge. Det mest kjente eksempelet er kanskje det kongelige slott i Oslo. Slottet er bygget opp i teglstein med en fasade av murpuss. Oslo rådhus er et annet kjent eksempel på et murbygg med sin fasade av teglstein.

Bilde av slottet i Oslo
Det kongelige slott i Oslo, er blant Norges mest kjente murbygg.

Drømmer du om å bo i et murhus?

Fyll ut skjemaet for å få tilbud fra flere leverandører som bygger ferdighus i mur.

Bare opplys om du ønsker et moderne eller tradisjonelt hus i skjemaet, og skriv en kommentar om at du ønsker å bygge murhus. Da kan vi sette deg i kontakt med relevante leverandører som kan hjelpe deg å bygge ditt drømmehus.

Få tilbud fra husleverandører nå!

Artikkelserie: Hustyper

Skal du bygge hus og er usikker på hva slags hustype du ønsker deg? Les artiklene våre om hustyper og finn din favoritt!

  1. Oversikt over hustyper
  2. Funkishus – et smart og stilrent alternativ
  3. Herskapelige hus: Kombinér tradisjon og funksjonalitet
  4. Jugendhus: Skill deg ut i gata
  5. Minihus – perfekt for en minimalistisk livsstil
  6. Moderne husstil – det unike alternativet
  7. Murhus – et vedlikeholdsfritt alternativ
  8. Tradisjonelt hus – det tidløse alternativet
  9. Trehus er fremdeles populært i Norge
Grafisk utsnitt av Hus.no logo