Nøkkelferdig hus

Vurderer du å bygge et nøkkelferdig hus?

Hvis du er på jakt etter ferdighus kan et nøkkelferdig hus være et godt alternativ for deg som ikke ønsker å ta fullt ansvar for byggeprosessen selv.

Velger du et nøkkelferdig hus trenger du ikke å ha noe ansvar for byggeprosessen selv. Du får levert et innflyttingsklart hus, med nøkkel i døra. Dette gjelder enten du har egen tomt, eller ønsker tomt i tillegg.

Hvis det er ønskelig kan du involvere deg i byggeprosessen ved kjøp av et nøkkelferdig hus. Det kan spare deg for penger, samtidig som det krever et større ansvar. I første omgang må du skaffe egen byggetillatelse. Uten tidligere erfaring kan du oppleve at byggeprosessen byr på flere utfordringer enn du først forutser. Du må blant annet forberede deg på å:

 • utarbeide en situasjonsplan for tomten
 • få godkjenning fra berørte naboer
 • lage mål og tegninger av bygget
 • lage en fremdiftsplan

Byggeprossessen? Slik er veien til ny bolig

Krevende å styre byggeprosessen selv?

Har du ikke nødvendig fagkompetanse kan det bli svært krevende å styre byggeprosessen selv. Dette gjelder særlig om du har tenkt til å gjøre det ved siden av din vanlige hverdag, som kanskje inkluderer full jobb og familieliv.

Papirarbeid
Papirarbeid: Å bygge hus krever mye papirarbeid.

Dersom noe skjærer seg er det du som må ordne opp, derfor er det viktig å sørge for å ha alle forsikringer i orden. Du må også selv finne underleverandører, og ta nødvendige valg av materialer, form og farger. Derfor kan det være lurt å tenke seg gjennom en gang for mye om det er verdt å påta seg et ansvar som krever tid og engasjement.

Firmaene som leverer nøkkelferdige hus vil naturligvis ta betalt for den delen av arbeidet du i prinsippet kunne sluppet å gjøre selv.

En dyrekjøpt erfaring mange sitter igjen med, er at prisen oppleves som relativt liten sammenlignet med arbeidsmengden.

Siden firmaene har faste avtaler med underleverandører og alle rutinene er etablert, krever det mindre av dem å sette opp et nøkkelferdig hus enn for dem med ikke tidligere erfaring.

Hva lønner seg?

Prisen på de nøkkelferdige husene vil variere avhengig om du velger å gjøre deler av byggeprosessen selv eller ikke. Prisforskjellen kan være mellom 100.000 og én million kroner. Derfor kan besparingen oppleves som relativ liten sammenlignet med arbeidsmengden for de som velger å involvere seg i byggeprosessen uten erfaring.

Uansett hvilken husleverandør du velger er det svært viktig å lese nøye gjennom leveransebeskrivelsen slik at du er helt inneforstått med vilkårene i kontrakten. I tillegg vil det ofte lønne seg å innhente tilbud fra flere leverandører på lignende husløsninger for å sammenligne og sørge for at du velger det beste tilbudet.

Det kan du enkelt gjøre ved å fylle ut skjemaet på denne siden. Da vil du motta uforpliktende tilbud fra flere ferdighusleverandører, og du kan velge det beste tilbudet for deg og ditt boligprosjekt.

Les også: Hva følger med i prisen på et ferdighus?

Malingsferdig hus

En del leverandører tilbyr malingsferdig hus, det er en rimeligere variant enn et nøkkelferdig hus, men det vil innebære mer arbeid.

Som navnet tilsier er ikke et malingsferdig hus malt, det er ofte en del andre ting som må fikses før det er innflytningsklart. Hva som følger med et malingsklart hus varierer fra leverandør til leverandør. I tillegg til sparkling, inn- og utvendig maling kan det være:

 • parkett
 • gulvbord
 • gulvbelegg
 • fliser eller belegg på bad
 • badekar
 • dusjkabinett/dusjhjørne
 • lamper
 • peis
 • hvitevarer

Utvendige trapper, overbygg og rekkverk behøver heller ikke å være inkludert. Igjen, kan det være lurt å vurdere egne ferdigheter opp mot reduksjonen i prislappen du får på et malingsferdig hus fremfor et nøkkelferdig hus.

Hus.no hjelper deg å komme i kontakt med eksperter som kan gi deg gode råd før du velger hustype. Fyll ut skjemaet, og du er i gang.

Grafisk utsnitt av Hus.no logo