Bilde av et moderne hus i tre, med utsikt til horisonten i bakgrunnen

Oversikt over hustyper

Når du skal bygge hus, vil valget av husstil være et avgjørende aspekt. Her finner du oversikt over de vanligste hustypene.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 04.01.2023
Innhold:

Under finner du vår gjennomgang av en rekke populære hustyper.

Du får raskt oversikt over de ulike hus- og stiltypene, og kanskje finner du hustypen du liker best?

Du kan lese mer om hver enkelt hustype, eller fylle ut skjemaet for å få tilbud fra flere ferdighusleverandører som kan bygge drømmehuset ditt.

Illustrasjon av ferdighusmodellen calisto som et eksempel på hvordan et funkishus kan se ut

Funkishus

Essensen i funkishus er prinsippet om at bruken og formen er uløselig knyttet sammen. Dette gjør at funkishus gjerne er minimalistiske med store flater og rette linjer.

Moderne funkishus er ikke det samme som det man tradisjonelt kaller funkishus. Allikevel er det liten tvil om at mange moderne hus er sterkt inspirert av funksjonalismen og trekker på de klassiske funkishusene.

Les mer: Funkishus – et smart og stilrent alternativ

Illustrasjon av ferdighusmodellen albertine som et eksempel på hvordan et herskapelig hus kan se ut

Herskapshus

Den herskapelige husstilen har røtter langt tilbake i tid, men det er ikke lenger en logisk sammenheng med herskapshus og de gamle «herregårdene». Herskapshus er gjerne rikt utsmykket med rent estetiske detaljer, og står dermed som en motsats til funkishus og deres minimalistiske uttrykk.

I moderne husbygging er det imidlertid ikke lenger en nødvendighet at fasaden og innsiden er like sammenknyttet som tidligere. Moderne herskapshus er ofte velegnet til større familier med behov for god plass, og har ofte funksjonelle planløsninger med gode mulighet for tilpasninger.

Les mer: Kombiner tradisjon og funksjonalitet med herskapshus

Bilde av jugendhus i Ålesund

Jugendhus

Tidlig på 1900-tallet var den såkalte jugendstilen dominerende, men er omtrent ikke-eksisterende i moderne huskataloger. Jugendstilen kjennetegnes av asymmetriske linjer, skråtak og dekorasjoner.

Jugendstilen ble dessuten aldri spesielt utbredt på eneboliger, men var mer vanlig på bygårder og større praktbygg. Selv om det er en relativt sjelden stil i Norge, kalles Ålesund gjerne for «jugendbyen», og stilarten har klar historisk tradisjon her til lands.

Les mer: Med jugendhus skiller du deg ut i gata

Bilde av et minihus på hjul

Minihus

Minihus er en stadig voksende trend blant dem som vil bygge bolig i dag. Det finnes mange ulike navn og klassifiseringer av det vi kan samle i betegnelsen minihus, som mikrohus og containerhus for å nevne noen.

Minihus er gjerne frittstående, og dermed mobile boliger, og kjennetegnes av å være arealeffektive, ha smarte planløsninger og en plassbesparende innredning. Sammenlignet med tradisjonelle eneboliger seiler minihus for mange opp som et rimeligere og mer oppnåelig alternativ.

Les mer: Minihus – perfekt for en minimalistisk livsstil

Illustrasjon av ferdighusmodellen nora som et eksempel på hvordan et moderne hus kan se ut

Moderne hus

Moderne hus er hus som følger trendene i samtiden, og endres kontinuerlig. De preges gjerne av minimalistiske og funksjonelle løsninger, særlig innvendig. Fasaden gir mer rom for tilpasning og særpreg, gjerne med å kombinere ulike materialer på nye måter.

Skal du bygge ferdighus vil det være mange ulike alternativer innenfor det vi kan kalle en moderne husstil. Samtidig er dette en husstil som gir mange muligheter for å tilpasse ferdighusmodellen til dine behov og ønsker. Dermed kan du få et unikt ferdighus, selv uten å måtte hyre egen arkitekt til å tegne huset fra bunnen av.

Les mer: Moderne husstil – det unike alternativet

Bilde av et moderne murhus

Murhus

Selv om trehus er den dominerende hustypen i Norge, så har vi faktisk en lang tradisjon for murhus, særlig i tettbygde strøk. Foruten bygningsmaterialet, kjennetegnes murhus av å ha «vedlikeholdsfrie» fasader, godt inneklima og av å være energieffektive.

Det finnes dessuten få begrensninger på hvordan et murhus kan utformes i dag. De er likevel velegnet til store flater og en moderne, funksjonalistisk utforming. Det er også vanlig å kombinere mur og tre i utformingen, noe som åpner for å bygge et hus med særpreget du selv ønsker.

Les mer: Murhus – et vedlikeholdsfritt alternativ

Illustrasjon av ferdighusmodellen alfa som et eksempel på hvordan et tradisjonelt hus kan se ut

Tradisjonelt hus

Tradisjonelle, klassiske trehus er kanskje den vanligste hustypen i Norge. Med gjenkjennelig, tidløst og nærmest romantisk uttrykk seiler den tradisjonelle husstilen opp som favoritt for mange som skal bygge drømmeboligen.

Husstilen plasseres gjerne et sted mellom de herskapelige og de moderne hustypene, og kan i dag tilpasses og justeres med detaljene du selv liker best. Enten du vil at huset skal ha et mer moderne uttrykk, eller du ønsker deg en klassisk fasade med et moderne indre, så er den tradisjonelle hustypen et godt valg når du skal bygge bolig.

Les mer: Tradisjonelt hus – det tidløse alternativet

Bilde av et hvitt trehus

Trehus

Trehus har lange historiske røtter i Norge, og det er fortsatt en populær hustype den dag i dag. Nye byggemåter har åpnet opp for arkitekter og huselverandører til å eksperimentere mer med formen, og utvide definisjonen for hva trehus kan være.

Trehus har et langt mindre klimaavtrykk enn det murhus kan skilte med. Dette gjør at trehus seiler opp som det naturlige valget for mange som skal bygge sin drømmebolig. Dette kombinert med stor variasjon i stiler man kan velge er med på å holde trehus populær som hustype.

Les mer: Trehus er fremdeles populært i Norge

Skal du bygge ny bolig?

Bruk Hus.no til å finne og sammenligne leverandører som kan bygge drømmehuset ditt, uansett hvilken stil det er snakk om.

Få tilbud på ferdighus nå!