Illustrasjonsbilde av et hvitt trehus

Trehus er fremdeles populært i Norge

Til tross for at murhus er både billigere å bygge og vedlikeholde, holder fremdeles trehusene stand i Norge.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 05.01.2023
Innhold:

Hva er et trehus?

Trehus er ganske enkelt et hus som består i all hovedsak av trematerialer. Vanligvis har nyere trehus en grunnmur bestående av mur eller betong, men på eldre trehus kan dette materialet være stein eller store trebjelker.

Historisk sett har trehusene hatt en spiss form i taket, men med tiden har nye byggemåter muliggjort mer handlingsrom for arkitekter for å leke med formene på husee.

En byggestil med historisk sus

Trehus lar ofte tankene fare mot trehusbebyggelsene på Bryggen i Bergen, i Drøbak eller Risør. Felles for alle disse bebyggelsene er at det er snakk om svært gamle bygninger, og i ettertidskrigen var det vanligst å bygge både blokker og eneboliger i betong og mur i Norge.

Les også: Vurderer du å bygge et nøkkelferdig hus?

Grunnen til det er at det var langt billigere å bygge med betong og mur enn med tre. Når det kommer til vedlikehold er det også lettere å holde en murbolig fjong i årtier etter årtier, men til tross for alt dette har trehus nå opplevd en renessanse i Norge.

Trehus er klimavinner

Sammenlignet med murhus er utslippene forbundet med å bygge et trehus langt lavere. Så lenge trevirket er levert fra norske skoger, er klimaregnskapet for et trehus svært positivt i forhold til alle andre boligformer. I Norge er det dessuten så mye trevirke som produseres at man kan se på det hele som en fornybar ressurs.

Moderne trehus er dessuten svært gode på å holde på varmen, noe som gjør at såkalte passivhus stort sett er bygget av tre. Dette er hus som ikke trenger ekstern oppvarming og slipper ikke ut noen klimagasser.

Les også: Slik vasker du gulvet

Det er flere boligtyper som passer godt å bli bygget i trehusstil: Det være seg herskapshus, minihus og generelt de moderne husstilene hvor det er store muligheter for eier å gjøre tilpasninger på det ferdige resultatet.

Brukes stadig mer i større bygg

Teknologien innenfor trehus har nå kommet så langt at man også bygger store boligblokker og kontor- og næringslokaler i tre. Det bidrar til å drepe myten om at dersom man skal bygge stort, må man bygge i mur.

Les også: Hva følger med i prisen på et ferdighus?

Når man kan bygge store bygg i tre, hvorfor skal ikke ditt neste ferdighus være utført i tre?

Fyll ut skjema nå!

Artikkelserie: Hustyper

Skal du bygge hus og er usikker på hva slags hustype du ønsker deg? Les artiklene våre om hustyper og finn din favoritt!

  1. Oversikt over hustyper
  2. Funkishus – et smart og stilrent alternativ
  3. Herskapelige hus: Kombinér tradisjon og funksjonalitet
  4. Minihus – perfekt for en minimalistisk livsstil
  5. Jugendhus: Skill deg ut i gata
  6. Moderne husstil – det unike alternativet
  7. Murhus – et vedlikeholdsfritt alternativ
  8. Tradisjonelt hus – det tidløse alternativet
  9. Trehus er fremdeles populært i Norge