Illustrasjonsbilde av et hvitt herskapshus

Herskapelige hus: Kombinér tradisjon og funksjonalitet

Den herskapelige husstilen lever i beste velgående, tross en fartstid på mer enn hundre år.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 04.01.2023
Innhold:

Hva går den herskapelige hustypen ut på?

Herskapelige ferdighus er en populær hustype innenfor de klassiske stilene, og har røtter helt tilbake til 1600-tallet. Navnet på husstilen har forbindelse med at herskapsboligene ofte var forbundet med herregårder, der «hovedboligen» på gården var oppført i en overdådig stil med mye utsmykning.

Nettopp derfor er ofte de herskapelige husene store i størrelsen, og passer for familier med stort plassbehov. Det setter imidlertid også store krav til tomten som huset skal oppføres på.

Inspirert av antikken

De herskapelige husene er i stor grad inspirert av antikken, og ideen om å bygge hus med rikelig utsmykking. Derfor er det vanlig å finne snedige detaljer på et herskapshus, slik som søyler, utskjæringer og ornamenter på fasaden av huset. Det er heller ikke uvanlig at herskapshus har buede balkonger.

Les også: Vurderer du å bygge et nøkkelferdig hus?

Med andre ord er det klassiske skjønnhetsidealer som ligger til grunn for herskapshusene. Det skal ikke spares på noe av konfekten, noe som gjør at herskapelige ferdighus er et tydelig motstykke til funkishus, som har et mye renere utseende.

Funksjonelt inne

Selv om herskapelige hus har et klassisk ytre som kan få tankene til å vandre både ett og to århundrer tilbake, er de fleste ferdighus i denne stilen svært funksjonelle innvendig.

Som oftest går planløsningen over flere etasjer, noe som gir god tumleplass for hele familie. Det er imidlertid også mulig å få noen ferdighusmodeller av denne husstilen som bare går over ett plan – men disse er i et sterkt mindretall.

Les også: Slik vasker du gulvet

Du velger selv graden av utsmykning innvendig. Dersom du føler at det holder å legge igjen mye av pynten på fasaden, kan du fint gå for et rent og minimalistisk preg innvendig. Som med de fleste ferdighus er det store muligheter for å gjøre individuelle tilpasninger – spesielt på interiør og utsmykning innvendig.

Passer ikke for alle tomter

Du bør imidlertid ha i bakhodet at herskapshus ikke passer alle typer hustomter. Dette er en hustype som krever en god del areal, spesielt fordi det har en fremtoning som «krever» en del hage som bidrar med luft mellom huset og de øvrige omgivelsene. Tomten bør optimalt sett være flat, og altså ha et temmelig betydelig areal. Dette bidrar til at herskapshus gjerne kan få en høy totalpris.

Les også: Hva følger med i prisen på et ferdighus?

Nettopp derfor er tipset at man sikrer seg tomten før man finner seg drømmehuset man vil bygge. Når tomten først er på plass, snevrer antallet alternativer seg inn ganske automatisk.

Drømmer du om å bygge et herskapshus?

Fyll ut skjemaet på denne siden, og bli kontaktet av relevante ferdighusleverandører som bygger herskapsboligen du drømmer om. Da kan du enkelt sammenligne tilbud og velge ferdighusleverandøren som passer deg og dine behov best.

Fyll ut skjema nå!

Artikkelserie: Hustyper

Skal du bygge hus og er usikker på hva slags hustype du ønsker deg? Les artiklene våre om hustyper og finn din favoritt!

  1. Oversikt over hustyper
  2. Funkishus – et smart og stilrent alternativ
  3. Herskapelige hus: Kombinér tradisjon og funksjonalitet
  4. Jugendhus: Skill deg ut i gata
  5. Minihus – perfekt for en minimalistisk livsstil
  6. Moderne husstil – det unike alternativet
  7. Murhus – et vedlikeholdsfritt alternativ
  8. Tradisjonelt hus – det tidløse alternativet
  9. Trehus er fremdeles populært i Norge
Grafisk utsnitt av Hus.no logo