Fuktskader viser seg ofte i form av muggsopp, som vises på dette bildet.

Slik gjødsler du plenen riktig

Med god gjødsling trenger ikke gresset være grønnere på den andre siden. Vi viser deg hvordan.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Kim Arne Hammerstad

Sist oppdatert: 24.11.2021 13:36

Alle hager med respekt for seg selv har en grønn og frodig plen. Det kommer imidlertid ikke av seg selv, og som mye annet her i verden trenger også en gressplen mye stell for å bokstavelig talt kunne blomstre.

Les også: Slik kvitter du deg med ugresset

De lærde strides imidlertid om hvordan kostholdsplanen for plenen bør være. Noen mener at det holder å gjødsle plenen én gang i året, mens andre mener at opptil tre gjødslinger må til for at plenen skal være fornøyd.

Det er også uenighet blant dem som mener at én gjødselrunde er nok om det skal gjøres på våren eller høsten. Med andre ord er det spillerom til å finne den løsningen som passer din plen best.

Mye av hemmeligheten bak en flott plen er å gjødsle og kalke den godt.
Grønn og fin. Dersom du ønsker deg en grønn og jevn plen er det å gjødsle og kalke den noe av det viktigste du gjør i løpet av hagesesongen.

Beregn tidspunktet for gjødslingen

Vel så viktig som hvor mange ganger i løpet av året man gjødsler, er timingen på når du faktisk gjør det. Om du gjødsler plenen på våren, gjelder det å ikke gjøre det for tidlig.

Er det fremdeles frost i bakken vil det ha veldig lite for seg, og det beste er egentlig å vente til det har kommet et lite grønnskjær i plenen. Da vet du at det er vekst i plenen, og da vil plenen ta til seg gjødselen bedre.

Les også: 8 steg på veien til nytt bad

En annen ting som de aller fleste er enige om er at gjødsling bør foregå rett før et godt regnskyll. Lar du plenen stå i solsteiken i lengre tid etter gjødslingen, risikerer du rett og slett å svi plenen i stykker.

Bilde av en gressklipper som klipper en grønn plen
Klipp ofte. I tillegg til gjødsling kan det å klippe plenen ofte bidra til at plenen blir tettere. Det beste er om du dropper oppsamleren og lar det klippede gresset ligge igjen.

Er du så (u) heldig å bo et sted hvor det kan gå lang tid mellom hver regnskyll, går det helt fint å bruke en vannspreder i en lengre periode, gjerne opp mot helt døgn. Da er det viktig å passe på at vannet spres jevnt utover, slik at ingen flekker står tørre. Også da risikerer du å svi plenen.

Hvor mye gjødsel trenger du?

Det vanligste anslaget for mengde gjødsel baseres på hvor stor plenen er. Er plenen på 100 kvadratmeter anbefales det mellom 2 og 3 kilo gjødsel. Basert på det kan du regne deg fram til omtrentlig hvor mye gjødsel du trenger til akkurat din plen.

Les også: Slik oppfyller du hagedam-drømmen.

Så lenge du får vannet plenen godt, skal det godt gjøres å gjødsle plenen for mye, men det er naturligvis en gyllen middelvei for det meste her i livet. Dersom det er deler av plenen som ikke får mye direkte sollys bør de delene gjødsles mer enn der hvor solen skinner mer regelmessig.

Bilde av en jevn og fin plen med skiferfliser på midten.
Ikke umulig. Du trenger ikke ansette gartner på heltid for å få en plen du kan være stolt over.

På markedet er det to hovedgrupper gjødsel: Naturgjødsel og kunstgjødsel. Også på dette feltet hersker det uenighet blant ekspertene om hva som er best. Uansett er det en ting man kan være enige om: Du må holde deg til én type.

Begynner du å gjødsle med kunstgjødsel, men etter en stund går over til naturgjødsel, risikerer du at plenen har blitt avhengig av stoffene som er i kunstgjødselen. Da er veien kort til mose og ugress, og altså en langt mer ulekker plen.

Les også: Hagearbeid? Slik begynner du, grønne fingre eller ei!

En type gjødsel som virkelig har fått fart på markedet de siste årene er hønsegjødsel. Dette er en type naturgjødsel som har vist seg spesielt effektiv på mindre hageplener. Om du virkelig vil gå inn for det, kan du like gjerne kjøpe deg en høne (og eventuelt også en hane), så har du både en feiende flott plen og ferske egg helt gratis.

Kalk for å hindre mose og ugress

I tillegg til å gjødsle plenen, er det også lurt å kalke den. Kalking bidrar til å heve pH-verdien i jorden, noe som gjør det vanskelig for mose å sette seg i plenen. Å kalke plenen er imidlertid ikke nødvendig hvert år, faktisk kan du begrense det til én gang i skuddåret, altså rundt hvert 4–5 år.

Les også: Beskjæring av frukttrær

Hvordan du klipper plenen har også en god del å si når det kommer til hvordan plenen kommer til å se ut. På det korteste bør plenen være rundt 3–4 centimeter – er gresset kortere enn det kan det bidra til å hemme veksten i plenen. I stedet for å klippe plenen kort, er det bedre å klippe den regelmessig – det vil ofte bidra til at plenen blir tettere og frodigere.

En bonus ved å klippe gresset kan være å droppe oppsamleren på gressklipperen og la det klippede gresset ligge igjen på plenen. Det fungerer som en ekstragjødsel som kommer godt med utover i sesongen, som dessuten er helt naturlig.

Nyttige artikler

Grafisk utsnitt av Hus.no logo