Annonse
Annonse
Beskjæring av frukttrær

Beskjæring av frukttrær

Frukttrær bør beskjæres for å bære mer frukt, bli mer motstandsdyktige mot sykdommer, og for å formes.

Bilde av Siglinde Lunde

Siglinde Lunde

Sist oppdatert: 18.06.2021 03:17
Annonse

Generelt kan man si at sesongen for beskjæring av frukttrær er fra mars til oktober. Her kan du lese om fordeler og ulemper med ulike beskjæringstidspunkt og generelle råd for beskjæring av epletrær, pæretrær, kirsebærtrær og plommetrær.

Tid for beskjæring

I hovedsak deles frukttrær inn i to kategorier, steinfrukt og kjernefrukt. Steinfrukt som plomme, kirsebær og moreller bør helst beskjæres to ganger i året, både på våren og etter frukten er høstet. Kjernefrukt som eple og pære holder det å beskjære en gang årlig, men de kan beskjæres inntil tre ganger årlig (gjøres gjerne i jordbruk og storskalaproduksjon).

Derfor beskjærer man frukttrær

Bilde av epler som ligger i eplekasser under epletrær
Beskjæring kan gi mer frukt på treet.

I hovedsak beskjæres frukttrær for at de skal utvikle mer frukt. De grene som peker bortover og svakt nedover er de som produserer mest frukt. Ved å kutte vekk de grenene som peker oppover og blokkerer lyset for andre grener, hjelper man treet med å bære fram mer frukt.

Et annet triks er å hjelpe treet å forme grenene ved å henge lodd på dem, slik at de peker nedover. Det er også enklere å høste frukten av et tre som er beskåret med tanke på at frukten skal være innen rekkevidde.

Ved å beskjære frukttreet hjelper man det også med å beholde formen. Beskjæring gjøres ikke for å endre størrelsen på treet, et høyt tre vil vokse seg høyt, og selv om man kutter vekk mye grener vil mange nye vokse ut i løpet av vekstsesongen

Ved beskjæring hjelper man treet med å fornye seg og sette nye skudd. Dette stimuleres når man kutter vekk gamle og skadde grener slik at mer lys og luft slipper til. Lys og luft vil også hjelpe frukten til å modne raskere, og reduserer faren for soppangrep. En siste grunn til at det er lurt å beskjære frukttrær er at det reduserer faren for at grenene knekker under vekten av snø på vinteren.

Les også: Les også: Slik blir du kvitt ugress.

Slik kutter du

  • Kutt helt inn til basis også kalt grenkragen. Om du ser etter der grenen fester seg på stammen, ser du en ringform. Dette er grenkragen, og når man kutter en gren skal det ikke stå igjen en stubbe eller kvist opp fra denne. Selve grenkragen skal man heller ikke skjære bort.
  • Bruk skarpe og rene redskap for å få et jevnt kutt. Et rent og glatt kutt reduserer risikoen for sopp- og bakterieinfeksjon, og gjør at såret gror fortere.
  • Skjær rett (90 grader) på grenen. Da blir sårflaten så liten som mulig. Dette reduserer også risiko for sopp og andre infeksjoner.

Disse grenene bør du fjerne

Gå først litt unna treet og se det på avstand. Da får du et riktig inntrykk av treets naturlige form, og du vil lettere kunne se hvilke grener som skal fjernes. Kutt de grenene som peker oppover, og de som blokkerer for de fruktbærende grenene. Disse bærer lite frukt, skygger for og tar næring fra de fruktbærende grenene.

Fjern også grener som peker innover, krysser hverandre eller går på tvers av formen du ønsker på treet, dette er gjerne grener som sperrer for andre grener. I tillegg bør du fjerne døde, gamle, syke eller skadde grener for at treet kun skal bruke energi på de friske og fruktbærende grenene.

Disse redskapene trenger du

En skarp sag som skjærer i draretningen, da er det enklest å unngå skade på treet.

En stor greinsaks.

En god hagesaks/rosesaks. Det er viktig at saksene er skarpe slik at de etterlater seg rene og glatte kutt.

Eventuelt en stige eller gardintrapp, det kommer an på høyden og formen på treet.

Tidlig beskjæring

Mange eksperter mener at frukttrær bør beskjæres etter at frosten er borte. Når det er 0 grader eller varmere kan man begynne å beskjære. Blir det kuldegrader rett etter at frukttreet er beskåret risikerer man at trevevet får frostsprengning. En tommelfingerregel er at man skal kunne jobbe uten hansker, og for mange vil startskuddet for beskjæring gå i mars måned, rett før bladspretten.

Beskjærer man treet mens det fortsatt er kaldt og snø, er at det sjeldent går soppinfeksjon i det. Visse mener også at dersom man beskjærer treet når det er i hvile (ikke i vekst), vil man oppnå en sterkere gjenvekst. Tidlig beskjæring kan derfor være bra om man har et svakt tre eller ønsker sterk vekst på visse steder på treet.

Fordelen med å beskjære tidlig i sesongen er at det ikke er så mye annet hagearbeid å gjøre. Dersom man har blomsterbed eller andre planter under frukttrærne vil ikke disse bli skadet når grenene faller ned. Uansett bør du beskjære når det er tørt og klart, da unngår du i større grad at sopp og sykdommer sprer seg via sårene til treet.

Beskjæring på sommeren

Flere eksperter mener at for mest optimal beskjæring bør man vente til sommeren og vekstsesongen. Da vil sårflatene på treet gro raskere, og dermed beskytte bedre mot angrep fra sopp og sykdomsfremkallende bakterier, i tillegg til at frukten blir bedre. Skal du skjære bort store grener som etterlater store sårflater, mener flere eksperter at dette bør gjøres om vinteren.

Beskjære eple- og pæretrær

Det viktigste når man beskjærer epletrær og pæretrær er å sørge for at trekronen blir luftig slik at lys og luft slipper til. Da sikrer man at frukten blir fortere moden, mer smakfull, og får finere farge. I tillegg vil det bidra til at fuktighet fra vind og vær tørker raskere og ikke skaper grobunn for sopp og bakterier.

Tenkt at treet skal få vokse i bredden, både fordi det er grenene som peker bortover og nedover som gir mest frukt, og fordi det blir det lettere å høste frukten. Et godt råd er å ikke være redd for å beskjære. De fleste skjærer faktisk for lite, noe man først oppdager når treet kommer i vekstperioden.

Nærbilde av epler som henger i et tre
Ikke vær redd for å beskjære for mye: Lys og luft er viktig for eplets smak og farge.

Steinfrukttrær: plomme-, kirsebær- og morelltrær

Steinfrukttrær kan beskjæres på våren før knoppene begynner å strekke seg eller i sommermånedene juli, august og september. De lærde strides om hva som er best. Sammenlignet med eple og plommetrær bør steinfrukttrærne skjæres mer forsiktig, og få lov til å utvikle sin naturlige form.

Vær ekstra oppmerksom på ikke å skjære for store greiner av plomme og kirsebærtrær på høsten, da de lett blir angrepet av soppen sølvglans. Syke og døde grener kan det være enklere å oppdage litt senere ut i sesongen når bladene har vokst skikkelig ut.

Morelltrær har en tendens til å vokse seg veldig høye, og kan med fordel begrenses den veien. På steinfrukttrær bør man også være mer varsom med å bøye grenene nedover, og man behøver heller ikke fjerne alle grenene som vokser oppover og innover slik man anbefaler på eple og plommetrær.

Beskjære unge trær

På unge trær bør du skjære bort den såkalte konkurransekvisten for å unngå at treet utvikler to kroner. Konkurransekvisten er den som sitter nærmest toppen. Ønsker du å begrense høyden på treet kan du også gjøre dette ved å beskjære toppen moderat, men vær forsiktig slik at stammen får utvikle seg. Sidegrenene er det viktigste å beskjære på unge trær.

Har du innspill, tips eller kommentarer til det du har lest? Tips oss gjerne på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.!

Annonse

Nyttige artikler

Få tips og triks
til hjemmet ditt

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de beste rådene til hus og bolig rett i innboksen. Vi hjelper deg med å få mest ut av boligen, til lavest pris.

Grafisk utsnitt av Hus.no logo