Annonse
Annonse

De beste kjøkkenmaskinene

Vi har samlet tester av de beste mikserne på markedet slik at du enkelt kan velge den beste maskinen for deg og ditt behov.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 18.06.2021 03:01
Annonse

Testen er originalt publisert på Test.no

Best i test

Vår gjennomgang viser at det er OptiMUM MUM9yx5s12 fra Bosch som er best i test av kjøkkenmaskiner. Den får særlig skryt for å ha en sterk motor og å være spekket med funksjoner.

Like etter følger så the Bakery Boss fra Sage som sikrer seg andreplassen. Bakery Boss får skryt for å være god på det meste og ikke minst stille i bruk. Dessuten liker mange at man får med "K-spaden" som skraper sidene under miksing som standard.

Slik rangerer Test.no produktene

Test.no er en aggregator av forbrukertester. Alle relevante, pålitelige tester i et gitt tema oppsummeres, og karakterene regnes om til en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer om Test.no

Tredjeplass og siste pallplassering går til Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S. Den er jevnt over en god og pålitelig kjøkkenmaskin.

Alle kjøkkenmaskinene i testen gjør en god figur, og siden testvinner Bosch er testens dyreste maskin, vil det for mange være et like godt alternativ å velge en av de rimeligere maskinene. Ettersom det er større forskjeller i pris enn i score, vil det være verdt å ta en titt på flere enn bare testvinneren før man bestemmer seg.

For eksempel er dennes testens taper, Electrolux Assistent Pro EKM6000, et anbefalt produkt av tek.no. Det er den klart billigste maskinen i testen og vil være et åpenbart alternativ for dem som ikke har lyst å bruke for mye penger på en kjøkkenmaskin.

Husk: Antall tester som utgjør poengsummen i vår test er også verdt å ta med i vurderingen. Poengsummen til Bosch er basert på to tester, mens poengsummen til Bakery Boss bygger på ni ulike vurderinger. Når det da skiller relativt mye i pris, vil det være noe å være oppmerksom på.

Hva er en kjøkkenmaskin?

Selve navnet kjøkkenmaskin forklarer egentlig ingenting annet enn at den brukes på kjøkkenet. Det engelske ordet for kjøkkenmaskin, stand mixer, sier litt mer om hva maskinen er. For i essens er en kjøkkenmaskin er stor mikser eller eltemaskin som gjerne kan lage større porsjoner.

Ideelt sett vil en kjøkkenmaskin gjøre baking og matlaging både enklere og mer effektivt. Særlig tyngre oppgaver som å elte deig blir uendelig mye lettere ved å la en maskin gjøre grovarbeidet for deg. En kjøkkenmaskin er også praktisk til å mikse sammen kakerøre, visping og ikke mist pisking, for eksempel av krem.

De fleste av disse arbeidsområdene kan man bruke andre produkter til. For eksempel om man bare skal piske og lage enkle rører vil en håndmikser være det du trenger. Lager du mye smoothie vil en stavmikser være et godt alternativ.

Lite plass? Her er de beste stavmikserne.

Blir kapasiteten til en stavmikser for liten, vil en blender kunne gjøre mye av samme jobben, men i et litt større omfang. Blendere ligger dermed fint plassert i midtsjiktet mellom kjøkkenmaskin og stavmikser.

Siden skillelinjene på mange områder kan være glidende er det lurt å være oppmerksom på ditt eget behov. Det vil kunne gjøre det mye enklere å ta et rett valg.

Les også: Test av blendere.

Tips for valg av kjøkkenmaskin

Ikke nok med at det er mange typer maskiner som dekker ulike behov, men det er også et enormt informasjonshav fylt opp av modellnummer, fargekoder og versjonskoder av det samme produktet som alle bidrar til å skape forvirring i letingen.

Hva bør man se etter, og hva trenger man ikke å bry seg om? Svaret på disse spørsmålene er avhengig av hva planene dine på kjøkkenet er. Under går vi gjennom et par kriterier som vil være avgjørende for hva slags type kjøkkenmaskin du bør kjøpe, og ikke minst hvor mye du trenger å investere i maskinen.

Bruksområde

Som nevnt vil din bruk være avgjørende for valget av kjøkkenmaskin. Skal man bake regelmessig og i store kvanta vil det ofte være en idé å strekke budsjettet mer enn om man skal blande posemikser fra butikken. Tommelfingerregelen er at jo dyrere maskinen, jo høyere byggekvalitet og bedre materialbruk er det. Dette skal man i hvert fall kunne forvente.

Et lite moderne kjøkken
Lite kjøkken? En liten og lett kjøkkenmaskin vil være et godt alternativ om du ikke har plass til å ha den stående på benken.
Kapasitet

Når man vet hva man skal bruke kjøkkenmaskinen til, enten det er som eltemaskin til store brøddeiger flere ganger i uken, eller om det er til å blande vaffelrøre en gang i blant vil maskinens kapasitet være avgjørende. Kapasiteten til maskinen du velger vil bestemme hvor store kvanta du kan lage om gangen. Velg derfor en maskin med kapasitet som passer til ditt behov.

Størrelse

Kjøkkenmaskiner er ofte store i størrelsen, og hvor mye plass du har vil være avgjørende for hvilken maskin som vil være det beste produktet for deg. Enten du tenker å ha den stående på kjøkkenbenken eller lagre den i skapet mellom hver bruk er størrelsen på maskinen viktig å ta med i vurderingen.

Vekt

I tillegg til maskinens størrelse vil vekten være verdt å tenke på før du bestemmer deg.

På den ene siden vil det være tungvidt å oppbevare en tung kjøkkenmaskin på toppen av eller inni et skap. Både med tanke på at du da må løfte den frem og tilbake, men det kan også bli et spørsmål om hvorvidt hyllen takler vekten. Er den tung er den altså vanskelig å håndtere. Da vil det være lurt å ha den stående tilgjengelig på kjøkkenbenken, om du har plass selvfølgelig.

På den andre siden vil en tung kjøkkenmaskin også ha sine fordeler. En tung kjøkkenmaskin er kanskje ikke spesielt mobil, men til gjengjeld er den da gjerne stabil og stillestående under bruk. En lett maskin vil ha lettere for å flytte seg på kjøkkenbenken under bruk enn en tung maskin er.

Her må du altså prioritere om du vil ha en bauta av en maskin, på godt og vondt, eller om du vil ha en liten hendig en, på godt og vondt.

Ekstrautstyr og tilpasningsmuligheter

Denne testen har både kjøkkenmaskiner med mange tilpasningsmuligheter og maskiner uten muligheter for ekstrautstyr.

For eksempel følger det med mye ekstrautstyr til testvinneren fra Bosch. Dette gjør at den vil kunne fylle rollen til de fleste andre kjøkkenmaskiner. Andre maskiner, som begge produktene fra Sage har rett og slett ikke åpnet for ekstrautstyr.

Vil du at kjøkkenmaskinen din skal gjøre mer enn miksing og baking, vil det være en idé å velge en maskin som enten har med eller åpner for ekstrautstyr. Da kan du for eksempel, avhengig av modell og utstyr kunne kverne kjøtt, lage iskrem eller pasta.

Vil du ha én kjøkkenmaskin å forholde deg til så vil en maskin med mulighet for ekstrautstyr være et godt alternativ. Skal du bare bake og lage rører er det ikke nødvendig med ekstrautstyr du vet du ikke kommer til å bruke. Tenk derfor litt omkring hva slags muligheter du trenger og ønsker.

Ingredienser til pasta
Mange muligheter: Med rett ekstrautstyr kan du for eksempel lage pasta fra bunnen av med kjøkkenmaskinen.
Effekt

I motsetning til hva man gjerne tenker er det ikke noe automatikk i at store motorer med mye watt gjør det bedre enn små motorer med lite watt.

I vår test scorer testens minste motor i KitchenAid 5KSM125 omtrent like bra som testens største motor i Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S. Dette viser at det handler mer om byggekvaitet enn tekniske spesifikasjoner i seg selv.

Støynivå

Det er lett å tenke at om man har en stor kjøkkenmaskin med kraftig motor vil den lage mye støy under bruk, mens en liten motor lager mindre støy. På samme måte som med kraft er det imidlertid byggekvalitet som er det viktigste kriteriet, ikke størrelse. I produktbeskrivelsene under, oppgir vi støynivået på maskinene i desibel*.

For å ha en referanse av tallene under ligger en vanlig samtale på ca 65 dB. For hver 3 dB dobles lydstyrken. Altså oppleves 68 dB som dobbelt så høyt som 65 dB.

* Opplysninger om dB ikke tilgjengelig på alle produktene.Testen er originalt publisert på Test.no

Del denne artikkelen:
Annonse

Nyttige artikler

Få tips og triks
til hjemmet ditt

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de beste rådene til hus og bolig rett i innboksen. Vi hjelper deg med å få mest ut av boligen, til lavest pris.

Grafisk utsnitt av Hus.no logo