Annonse
Annonse
Ikea-hacks til kjøkkenet

7 Ikea-hacks til kjøkkenet

Oppgrader kjøkkenet med et DIY Ikea-hack. Raskt, enkelt og (ganske ofte) rimelig.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Ingunn Mjønerud

Sist oppdatert: 18.06.2021 02:25
Annonse

Å «hacke» Ikea-møbler har blitt svært populært. Trenden innebærer å oppgradere et Ikea-produkt slik at det blir mer funksjonelt, får et annet utseende eller begge deler.

DIY

DIY er en engelsk forkortelse for «Gjør det selv». Begrepet omfatter det å bygge, endre eller reparere noe uten å motta hjelp fra eksperter eller fagfolk.

Vis mer

For noen er det viktigst å oppgradere kjøkkenet på en enkel og billig måte. Andre kan være mer opptatt av å sette et personlig preg på et Ikea-møbel som man vet finnes i millioner av hjem rundt omkring i verden.

La deg inspirere av våre favoritt DIY Ikea-hacks til kjøkkenet.

1. Sett på nye skapfronter

Å sette på nye skapfronter på et Ikea-kjøkken er ikke den rimeligste hacken på lista vår, men det er et tips som virkelig kan gi deg et helt nytt kjøkken. Noen av selskapene som produserer fronter, benkeplater og annet tilbehør til Ikea-kjøkken er Superfront, A. S. Helsingö, Semihandmade, Reform og &Shufl.

Noremax og Studio10 er eksempler på norske firmaer som leverer fronter til Ikea-kjøkken. Husk også at fronter fra andre selskap kan passe på et Ikea-kjøkken hvis målene passer.

De fleste selskapene omtalt produserer skap som passer til Ikeas nåværende kjøkken Metod, samt deres tidligere kjøkken Faktum. For å vite hvilket kjøkken du har kan du måle sokkelen – Faktum har en sokkel som er 17 cm høy, mens Metod har en sokkel på 8 cm.

Her er noen av løsningene selskapene tilbyr:

Superfront er et svenskt firma som leverer skapfronter, ben, håndtak og benkeplater.

A.S. Helsingö er et finsk selskap som tilbyr dører, sider, håndtak og sokkel, samt vannkran, vask og benkeplater.

Semihandmade er et amerikanske firma som lager dører til Ikea-kjøkken.

Reform er et dansk selskap som samarbeider med arkitekter og leverer skapfronter, sidepaneler, sokler og benkeplater til Ikea-kjøkken.

&Shufl er et annet dansk firma som kaller seg for Danmarks første Ikea-kjøkkenhackere. De lar deg samarbeide med en av deres arkitekter for å komme frem til beste løsning. Du handler innmat fra Ikea, og får alt til utsiden fra &Shufls egne snekkerier i Danmark.

2. Mal eller tapetser møblene

Å male virker kanskje ikke som den mest kreative hacken man bryner seg på, men med Ikea-møbler har man så mange muligheter at enkle tips er verdt å nevne likevel. Bare det å male en billig krakk i en oppsiktsvekkende farge eller et stilig mønster kan gjøre at kjøkkenet oppleves friskt og nytt.

Ønsker du ikke å stri med maling kan du også tapetsere eller bruke washi-tape på møblene for å gjøre de unike. Sjekk ut disse kreative og enkle fargevalgene:

Ikea hack Bekväm trappestige
DIY Ikea-hack til kjøkken: Male Ikea Bekväm trappestige i flere farger (Kilde: Pastels and Macarons)

Bloggeren Maria fra Pastels and Macarons har malt en Ikea Bekväm trappestige i lysere farger for å gjøre stigen penere på kjøkkenet. En ekstra bonus er at malingen beskytter treverket mot barnas søl.

Ikea hack Bekväm trappestige tapet
DIY Ikea-hack til kjøkken: Tapetsere Ikea Bekväm trappestige (Kilde: This Little Street)

Bloggeren Audrey fra This Little Street har tatt steget videre og i tillegg lagt tapet på trappestigen Bekväm, for å gi barnerommet litt ekstra liv og farge. Du kan også male bare deler av en krakk eller stige, slik som Erin Leppard viser på nettstedet Stylemepretty: On-trend DIY Dipped Stools for half the Price!.

3. Bytt håndtak på skap og skuffer

Ikea hack bytt håndtak på skap og skuffer
Bytt håndtak: Her hadde for eksempel et par runde hvite knotter gitt et helt annet uttrykk

Ønsker du en enkel og rimelig oppgradering av kjøkkenet kan du vurdere å bytte håndtak på skuffer og skap. Enten kan du gå til innkjøp av håndtak fra en butikk – for eksempel et av selskapene som selger fronter til IKEA-kjøkken – eller du kan prøve å lage noen selv hvis du ønsker noe unikt.

4. Lag oppbevaring under skapene

En annen rimelig Ikea-hack er å sette opp skinner eller oppheng under skap og dører. For eksempel kan en enkel metallstang à la Ikea Kungsfors bli et elegant hjem for de fineste koppene dine. Bloggeren Kimberly fra Swoon Worthy farget Ikea Grundtal gull da hun benyttet seg av dette tipset.

Ikea hack lag oppbevaring under skapene
Utnytt plassen under skapene: Her har en Ikea Grundtal-stang blitt til elegant oppbevaring for pene kopper (Kilde: Swoon Worthy)

Et annet Ikea kjøkkentips er å lage et eget oppheng for vinglass med for eksempel en Torkad tørkerullholder. Her finnes det mange ulike metoder for å lage et vinglassoppheng, og én av oppskriftene du kan vurdere finner du via denne lenken: Towel holder to wine glass holder (Ikeahackers.com).

Ikea hack lag oppbevaring under skapene
Få et eksklusivt preg: Bruk en tørkerullholder til å henge glass i eller under kjøkkenskapene dine.

5. Lag ekstra oppbevaring med Ikea Kallax

Denne hacken kan brukes overalt i huset, og er strengt tatt ikke forbeholdt kjøkkenet. Har du ekstra gulvplass på kjøkkenet og gjerne vil ha flyttbar oppbevaring kan denne hyllen være tingen for deg.

Ikea hack lag barcart av Kallax-hylle
Kan brukes til så mangt Selv om blogger Ashely Rose har kalt dette en barcart, kan den fint gjøre nytte for seg på et kjøkken med lite oppbevarings- eller benkeplass (Kilde: Sugar & Cloth)

Selv om blogger Ashley Rose fra Sugar & Cloth har kalt dette en barcart kan man selvfølgelig gjøre samme modifikasjoner på en Kallax-hylle og bruke den til det man har behov for.

Med et par hyller, litt plass på toppen og hjul kan denne brukes som ekstra benke- og oppbevaringsplass, som en barhylle eller et serveringsbord. Her er det bare fantasien som stopper deg. Finn oppskriften her: DIY Ikea hack bar cart (Sugar & Cloth).

6. Design din egen kjøkkenøy

Har du ekstra plass på kjøkkengulvet og sårt trenger mer benkeplass eller oppbevaring? Da kan du enkelt lage din egen funksjonelle kjøkkenøy med noen Ikea-hyller, for eksempel Kallax.

Gå for en stor hylle eller sett sammen mange små hyller. Det viktigste er å skru de fast så de er stødige. Ønsker du ekstra eleganse over kjøkkenøya kan du i tillegg sette på ben eller legge en benkeplate oppå hyllene. Slik får du en funksjonell kjøkkenøy til en rimelig penge.

Ikea hack kjøkkenøy
Ekstra plass på kjøkkenet Lag en kjøkkenøy med Ikea-hyller.

Ønsker du en oppskrift på en enkel kjøkkenøy kan du for eksempel sjekke ut denne instruksen: DIY Kitchen Island fra Kreatinghomes. Her har blogger Kate laget en kjøkkenøy ved hjelp av to Kallax-hyller med åtte rom, et par ben og en gammel bordplate.

7. Heng urter på kjøkkenveggen

Grønne planter gjør ethvert rom mer livlig, og hva er vel bedre enn en liten urtehage på kjøkkenet? Det finnes mange Ikea-hacks for urter, og de fleste innebærer å modifisere en hylle som du kan henge opp på veggen eller i et vindu.

La deg for eksempel inspirere av samarbeidsprosjektet mellom Cassity fra Remodelaholic og Medina fra Grillo Designs som du ser i videoen under. De har tatt en Hyllis-hylle og gjort den om til en hengende urtehylle.

Del dine egne hacks

Har du testet andre Ikea-hacks og har lyst til å dele dem med oss? Tag oss på instagram via @husdotno eller send dem til oss via Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., så kan det hende at vi deler hacken din på instagram eller i artikkelen.

Annonse

Nyttige artikler

Få tips og triks
til hjemmet ditt

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de beste rådene til hus og bolig rett i innboksen. Vi hjelper deg med å få mest ut av boligen, til lavest pris.

Grafisk utsnitt av Hus.no logo