Annonse
Annonse

Pusse opp kjøkkenet? Her er 11 ting du kan gjøre selv

Les videre for å se flere enkle grep du kan gjøre for å gi nytt liv til kjøkkenet ditt.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Ingunn Mjønerud

Sist oppdatert: 18.06.2021 02:56
Annonse

1. Revurder overskapene

Hvor viktig er overskapene for deg? Rekker du for eksempel opp til de øverste hyllene, eller bruker du dem aldri fordi det er vanskelig å nå opp?

Ønsker du å fornye kjøkkenet på en enkel måte kan du fjerne overskapene eller bytte dem ut med åpne eller firkantede hyller.

kjøkken uten overskap og hyller
REN LOOK: Uten hyller eller overskap.

Fjerner du kjøkkenskapene helt vil du få et rent og ryddig uttrykk på kjøkkenet. Denne løsningen er dog ikke for alle, da den minsker oppbevaringsmulighetene på kjøkkenet.

Er du mindre motivert for å fjerne mye oppbevaringsplass kan du gå for åpne hyller. Da vil det bli lettere å nå kjøkkenredskaper mens du lager mat, i tillegg til at du enkelt får vist frem det peneste serviset ditt.

Er du glad i urter eller planter kan disse også gi ekstra liv til de nye hyllene.

kjøkken med åpne hyller
Enkelt å nå: Ha redskaper lett tilgjengelig med åpne hyller.
kjøkken med åpne hvite hyller på hvit vegg
Mange muligheter: Mal hyllene i samme farge som veggen bak for å gi et luftig uttrykk.

Husk likevel at åpne hyller kan gjøre tallerkener og annet mer støvete. I tillegg kan tingene dine bli mer utsatt for fett og damp dersom de står i nærheten av vasken, ovnen, brødristeren og så videre.

Du må derfor tenke nøye gjennom hvor du vil plassere hva, samt om den ekstra vaskejobben er verdt det for å få et annet visuelt uttrykk.

2. Mal skap, vegger, gulv og/eller lister

Gi kjøkkenet en ny dimensjon ved å male skapfrontene, veggen, gulvet eller listene i en ny farge. Vil du gå for en tidsriktig løsning kan du for eksempel male listene samme farge som veggen.

La deg inspirere av denne forvandlingen:

3. Bytt ut taklampen

Nå er det skulpturelle lamper som gjelder. De er funksjonelle og kan sies å befinne seg et sted mellom kunst og produktdesign.

Bytter du ut den gamle runde taklampen med en mer prangende skulpturell lampe kan du med andre ord gi kjøkkenet et helt nytt og unikt blikkfang.

Få et skulpturelt uttrykk uten å investere i en dyr designlampe:

Sett mange enkle lamper ved siden av hverandre. Da kan de utgjøre et skikkelig blikkfang over kjøkkenbenken, slik som du ser på bildet over.

Legg merke til at metallet i lampene matcher metallet i andre detaljer på kjøkkenet. Selv om dette kjøkkenet er hvitt blir det altså spennende med en spektakulær installasjon av lamper, pluss ekstra detaljer i metall.

Her ser du et eksempel på en mer tradisjonell skulpturell lampe:

Skulpturell lampe
Gjør mye ut av seg: Skulpturelle lamper befinner seg et sted mellom produkt og kunst.

4. Skap liv med planter

Planter gjør et rom varmere og livligere. På kjøkkenet kan du velge å holde deg til urter, som er allsidige og praktiske å ha i nærheten når du lager mat, eller du kan gå for en blanding av urter og andre planter.

Her er det mange muligheter for å være kreativ. Du kan pimpe en gammel krakk og bruke den som pidestall, finne gamle potter i kjelleren eller gå til innkjøp av noen nye. Har du et budsjett å følge kan det være ekstra gøy å være kreativ med dekoren og tilbehøret til plantene.

La deg inspirere av disse løsningene:

Urter i vinduskarmen
Urter i vinduskarmen: En enkel og effektiv løsning.
Uter på en stigehylle
Urter på en stigehylle: For de som har ekstra gulvplass eller et ledig hjørne.
Kaktus
Kaktuser: Trenger lite stell og passer fint for travle mennesker eller de som ikke har grønne fingre.

Pynt pottene: Gi gamle potter et ekstra strøk maling, eller bruk dekorteip for å dekorere dem på en enkel måte.

5. Oppgrader flisene

Å bytte fliser kan ha stor effekt på kjøkkenets utseende. Her er mulighetene mange for å være kreative både med farger og mønster.

Er budsjettet ditt lavere kan du gå for klistremerker til fliser. Da kan du lage et nytt mønster på de eksisterende flisene dine, uten store inngrep i økonomi eller hjem.

Bonustips! Vurderer du å bytte fliser, men er usikker på om et farge- eller mønstervalg er riktig? Test med klistremerker før du går til innkjøp av ekte vare.

Finnes i norske butikker: Her viser Søstrene Grene hvordan man enkelt kan få fliser med fargerike mønster:

6. Skift ut benkeplaten

Benkeplaten utgjør en stor del av kjøkkenets overflate, og slites ofte fortere enn andre deler av kjøkkenet. Ønsker du å fornye kjøkkenet på en enkel måte kan du vurdere å bytte ut den gamle benkeplaten med en ny.

Her kan det lønne seg å få hjelp av en ekspert, men har du erfaring med praktisk arbeid kan du også prøve å skifte den selv. Vil du virkelig ta på deg et prosjekt kan du vurdere å støpe din egen benkeplate.

Benkeplate i grå stein
Arbeidsflate og blikkfang: Benkeplaten bør være solid nok til å fungere som en god arbeidsflate, samtidig som den også bør matche resten av uttrykket på kjøkkenet.

7. Bytt skapfronter og håndtak

Er du lei av de gamle kjøkkenskapene dine, men lite motivert til å male dem? Da kan du rett og slett bytte ut de gamle med noen nye, eller bytte håndtak på skapene du har og se om det gjør susen.

Vil du være ekstra kreativ kan du lage egne håndtak, for eksempel av lær. Her ser du noen du enkelt kan kopiere selv:

Se forskjellen det utgjorde da Lauren, som står bak instagramprofilen @bidingonthebrae, byttet fra tykke sølvhåndtak til smale kopperhåndtak:

8. Lek med ulike tekstiler og teksturer

Har du hatt de samme gardinene og håndklærne på kjøkkenet i årevis? Da kan det friske opp med et par nye modeller i ulike teksturer. Hva med en rullgardin i strie i stedet for vanlige gardiner, eller et nytt teppe som fungerer som en kontrast mot kjøkkengulvet?

Tenk gjennom materialene som allerede finnes på kjøkkenet, og test deg frem med ulike farger og teksturer.

Planlegger du å gå til innkjøp av flere potter og planter kan du koordinere alt enda mer. Går du for én stil kan det være en god idé å sprite opp uttrykket med et par detaljer i kontrastmaterialer. Blant lin og metall, eller treverk og kobber. Bare fantasien stopper deg her.

Kjøkkenhåndkle henger over ovnen
Lek med teksturer: Håndkledet i lin står i kontrast til metallet i ovnen. Se også hvordan pepperbørsen i tre og blomsterpotten matcher benkeplaten og vegghyllene.
Kjøkken med et fargerikt gulvteppe og gardiner
Hva med litt farger? Gå for detaljer i farger for å gi kjøkkenet ekstra liv.
Bytt ut plasten med tre
Dropp plasten: Velg kjøkkenredskaper i naturmaterialer i stedet for plast.

Velger du for eksempel et naturlig uttrykk med lin og andre naturmaterialer kan detaljer i betong eller kritt gjøre uttrykket mer spennende. Hva med å male en kortvegg i kritt, slik som interiørdesigner- og stylist Trude Kjos har gjort her?

9. Legg til uventede detaljer

En god detalj er ofte uventet, og kan gjerne kombinere to vidt forskjellige produkter eller gi en ny funksjon til en gammel vare. Hva med å plassere vaskekostene i en gammel mugge som ikke brukes lenger, eller legge fliser på kjøkkenøya?

Har du åpne skap på kjøkkenet? Da kan du male eller sette inn et speil på innerveggen. Få inspirasjon av det amerikanske selskapet Sherwin-Williams, som viser hvordan man enkelt gir kjøkkenet en ekstra dimensjon ved å male innerveggen i kjøkkenskapene:

10. Bygg ditt eget kjøkkenbord

Lei av å ha de samme møblene som alle andre har? I stedet for å gå til innkjøp av et dyrt designmøbel kan du designe ditt eget.

Går du for eksempel på IKEA eller Finn.no kan du finne bordben i ulike materialer, former og farger. Samtidig kan du kappet bordplater i riktig lengde selv, eller få en snekker, steinhogger eller byggvarekjede til å gjøre det for deg.

Manda fra The Merry Thought lagde sitt eget bord – etter å ha funnet den perfekte bordplaten i noen gamle låveplanker:

Egendesignet kjøkkenbord
Gamle låveplanker + nye hårnålsben Kan bli et flott og unikt kjøkkenbord for hele familien (Foto: The Merry Thought).

Her har blogger Chelsea fra Lovely Indeed fått en bordplate i kvarts kuttet av en steinhogger:

Egendesignet kjøkkenbord i kvart
Rundt bordplate i kvarts: Blir et svært solid og sølevennlig bord (Foto: Lovely Indeed).

Dette bordet har stylist og influenser Katrine Lindgjerdet laget selv, etter at hun ikke fant riktig bord i butikkene. Finn oppskriften på bloggen hennes Hvitelinjer.

11. Lag din egen oppbevaringstavle

En dekorativ og funksjonell måte å utnytte ekstra veggplass på – lag din egen oppbevaringstavle, i riktig størrelse og farge. Andie viser deg rett fremgangsmåte i denne videoen:

Del dine tips

Har du andre gode tips til hvordan man enkelt kan fornye kjøkkenet? Tag oss på instagram via @husdotno eller send oss en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., så deler vi tipsene videre!

Annonse

Nyttige artikler

Få tips og triks
til hjemmet ditt

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de beste rådene til hus og bolig rett i innboksen. Vi hjelper deg med å få mest ut av boligen, til lavest pris.

Grafisk utsnitt av Hus.no logo