Bilde av et drivhus i en frodig hage

Slik lykkes du med drivhus

Vi forklarer det du må vite for å lykkes med drivhuset.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 24.11.2021 13:36

For oss i Norge med vårt varierte klima er drivhus en reddende engel for alle som driver med planter. Med drivhuset kan du ikke bare dyrke nye og spennende planter, men sesongen kan også forlenges.

Dette kan du dyrke i et drivhus

Om du er usikker på hva du først skal gyve løs på i drivhuset så har vi samlet et par gode kandidater i listen under. Det viktigste er at du velger noe du har lyst å prøve å få til. Med et drivhus og god motivasjon kommer du langt.

  • Tomater: gled deg til større avlinger enn du har fått utendørs.
  • Agurk: Vokser raskt og må vannes ofte.
  • Chili: Utallige varianter og det er en lettstelt plante.
  • Paprika: Utallige variasjoner og trenger mye vann. Ikke plant før det er varmt døgnet rundt.
  • Druer: Selvdyrkede druer gir en god mestringsfølelse ettersom det er vanskelig å få noe særlig ut av uten et drivhus.
  • Gresskar: Gresskar er en litt uvanlig plante, men den kan brukes til så mangt og den gir også en helt egen mestringsfølelse pga. størrelsen den kan få.
  • Prydplanter: Ønsker du prydplanter er roser, begonia og pelargonia gode alternativer.
Vis mer

I denne artikkelen skal vi forklare deg det viktigste du bør passe på for å lykkes med drivhuset ditt. Hvordan skaper man egentlig et godt inneklima i drivhuset? Hva er de beste lysforholdene? Hvor fuktig bør det være? Vi forteller hvordan du skaper de beste rammene for å oppnå suksess.

Hvorfor drivhus og hva kan det brukes til?

Et drivhus kan ha mange utforminger og det kan også ha mange ulike funksjoner. Det beste med drivhuset er at det blir hva du selv gjør det til, men drivhus er først og fremst for deg som liker å sysle med planter og ønsker å ta det neste steget.

Med de stabile og gode temperaturene drivhuset gir kan du dyrke fram mange spennende planter du ellers ikke ville hatt muligheten til. Du vil dessuten også kunne få større og mer smakfulle varianter av planter som du kanskje har prøvd på tidligere, som f.eks. tomater.

Bilde av tomater
Eksplosiv vekst: I et drivhus kan tomater gi en eksplosiv vekst.

Usikker på hvor du skal begynne med et drivhus? Se våre forslag til hva du kan dyrke i faktaboksen.

Husk at selv om det er mye å passe på med et drivhus, så er det aller viktigste at du selv trives der. Lager du litt plass til en stol eller to og kanskje et bord kan drivhuset raskt kunne bli et populært lysthus.

Trives du, trives plantene!

4 elementer for et godt inneklima

For å lykkes med plantene, og dermed også med drivhuset, gjelder det å ha kontroll på fire grunnleggende faktorer for gode vekstforhold. Det vil si lys, temperatur, fuktighet og jord.

Ikke alle av disse er like lette å kontrollere eller påvirke, men det finnes heldigvis triks for å få en viss kontroll over det aller meste.

1. Lysforhold – Sørg for rett mengde lys

Du har i utgangspunktet lite kontroll over sollyset, men om været ikke spiller på lag gjør drivhusets beskyttende atmosfære at du kan kompensere. Uansett hvor mørkt eller grått det er utenfor kan du investere i plantelys for å sørge for at plantene får nok lys.

Bilde av et drivhus med gardiner rundt planter
Solskjerming: Hvite nylonsgardiner reflekterer ut varme dra drivhuset slik at du enklere kan holde temperaturene nede.

Er problemet at plantene får for mye sol kan du kjøpe skyggegardiner eller skyggenett for å begrense sollysets effekt.

Husk også hvordan du plasserer plantene i drivhuset påvirker lysforholdene. Setter du høye tomatplanter foran urtekassa risikerer du dårlige vekstvilkår for urtene.

Ved å sette de høyeste plantene lengst mot nord (lengst unna sola), og de laveste lengst mot sør (nærmest sola) i drivhuset vil de ikke skygge for hverandre og alle plantene vil komme bedre ut av det.

2. Temperatur – Unngå store variasjoner

På samme måte som sollyset ikke kan styres er det også vanskelig å få full kontroll over temperaturen i drivhuset. Med temperaturen i drivhuset handler det først og fremst om å unngå ekstremene.

Plantene trives verken når det er for varmt eller for kaldt, så hva kan du gjøre for å justere temperaturen?

Hold det varmt nok

For å få det varmere for plantene er det flere løsninger som kan være verdt å se nærmere på. For litt standhaftige planter er det viktigste å holde røttene gode og varme.

Vil du starte sesongen før temperaturen egentlig åpner for det kan du for eksempel isolere en plantekasse og dekke over når du ikke steller med dem.

Under jorden eller potter kan du alternativt sette en varmematte som sørger for at røttene holder seg varme. Har du potteplanter på en varmematte kan det være lurt å isolere disse ytterligere for å skape en ekstra beskyttet atmosfære for at de skal trives.

Bilde av et drivhus med åpne vinduer
Lufting er viktig: Tilstrekkelig lufting er blant de viktigste grepene du må ta for å lykkes med drivhuset.

En annen løsning før sesongen er kommet skikkelig i gang er å kjøpe en varmeovn med termostat slik at du kan kontrollere temperaturen til en viss grad.

Høres løsningene for slitsomme ut er nok det beste tipset å ikke starte sesongen for tidlig.

Pass på at det ikke blir for varmt

Å holde temperaturen nede vil nok være en mer utbredt problemstilling når man har drivhus. Det viktigste virkemiddelet for å holde temperaturen nede og holde plantene fornøyde er å sørge for gode luftemuligheter.

Mulighet for å åpne takluker eller vinduer er essensielt på varme sommerdager. Det anbefales også å skaffe seg en automatisk åpnemekanisme til takvinduene. Blir det for varmt vil luftelukene da åpne seg automatisk.

Vel så viktig er det imidlertid å ha en ventil eller luke nærmere bakkenivå for å skape best mulig gjennomtrekk, og dermed en mer effektiv utlufting av drivhuset.

Bare husk å passe på at ingen skadedyr sniker seg inn.

3. Vann og fuktighet

I drivhusets beskyttende atmosfære er det du som har kontroll over hvor mye eller lite vann plantene får, og dette ansvaret er det viktig å ta på alvor om du ønsker å lykkes i drivhuset.

På samme måte som med lys og temperatur er det en mellomting som er viktig. Så selv om det er viktig å sørge for nok vann, er det vel så viktig å sørge for at de ikke får for mye. Da kan du for eksempel raskt få problemer med råte.

Høy luftfuktighet vil også skape gode vekstvilkår for mugg og råte, så det er også viktig å sørge for gode luftemuligheter for å kontrollere dette.

Bilde av en person som fyller en vannkanne
Tenk på vanntilgangen: Enkel tilgang til vann er lurt å tenke på når du plasserer drivhuset.

En av de enkleste løsningene for å unngå overvanning er selvsagt å lese instruksjoner på den aktuelle planten slik at du vet hvor mye den skal ha til enhver tid.

Som en ekstra hjelp er det dessuten lurt å sørge for god drenering i både potter og bed.

Ettersom en god del av tiden du bruker i drivhuset vil gå med til vanning kan det være lurt å sikre at vanntilgangen er enklest mulig.

For å gjøre også dette enkelt for deg selv kan du eventuelt vurdere å skaffe deg et automatisk vanningssystem. Dette er spesielt praktisk om du skal bort på ferie og ikke ønsker at alle plantene skal svinne hen mens du er borte.

4. Plantejord – må være næringsrik og uten uhumskheter

Av de fire faktorene er kanskje dette den enkleste å kontrollere.

Enkelt sagt handler det om å kjøpe jord av god kvalitet med mye næring slik at plantene vil trives.

Like viktig er det å sørge for at jorden fortsetter å gi gode vekstvilkår. Da gjelder det å gjødsle regelmessig for å tilføre ny næring til jorden, og dermed planten.

Mellom hver sesong bør du dessuten bytte ut jorden med ny næringsrik jord. I potter bør dette gjøres mellom hver sesong, men i større bed kan det for eksempel være en løsning å kun bytte halvparten hver gang og fordele jobben over to år. Da slipper du å måtte grave opp alt hvert år, men du sørger fortsatt for gode vekstvilkår.

Følg opp plantene og pass på

Det aller viktigste for å lykkes med drivhuset er å følge med og kontinuerlig passe på plantene. Er temperaturen god? Får de nok lys og vann? Er jorden velegnet for formålet?

Hvor skal drivhuset stå?

Plasseringen av selve drivhuset kan, som du kanskje har skjønt, ha stor påvirkning på flere av faktorene ovenfor.

Å plassere drivhuset et sted hvor det er tilstrekkelig med sol i løpet av dagen er viktig, men husk at for mye sol heller ikke er optimalt for plantene. Å ha drivhuset et sted hvor det vil være noe vekslende sol/skyggeforhold i løpet av en dag kan derfor være en god idé.

Selv om skygge fra et tre kan være en enkel løsning på dette, vil et tre som står for tett på drivhuset kunne utgjøre en trussel ved at grener kan slå mot det, eller i verste fall at treet faller over det.

I tillegg til sol/skyggeforhold er også vanntilgang noe du bør tenke på når du plasserer drivhuset. Hvor langt er det til nærmeste vannforsyning, og kan du eventuelt sette opp et nytt tilkoblingspunkt ved drivhuset?

Hvordan skal drivhuset se ut?

Når det kommer til utformingen av selve drivhuset er det utallige løsninger og utforminger, men et par faktorer vil være mer merkbare enn andre.

Bilde av en arbeidsbenk i et drivhus
Praktisk: En arbeidsbenk i drivhuset er praktisk for å stelle med plantene.

Et av de beste tipsene er å velge et drivhus med høyest mulig takhøyde langs sideveggene. Dette skaper gode vekstvilkår for høye planter, samtidig som det gjør det lettere for deg å arbeide inne i drivhuset. Høye og rette vegger er dessuten velegnet til å henge opp hyller på.

Når du bestemmer deg for utforming av drivhuset bør du tenke litt på hvordan du vil innrede det. Skal du ha potter rett på gulvet, moduler med benkeplater du kan arbeide på, eller større bed i arbeidshøyde langs en eller flere av sidene?

Som regel vil en kombinasjon av disse løsningene legge til rette for variasjon i arbeidet og det kan derfor være lurt å planlegge hva som vil være best for deg og omgivelsene du skal plassere huset i.

Bed eller potte?

Skal du plante i potter eller i et større bed? Svaret på dette avhenger i stor grad av hvordan drivhuset ditt er innredet og hva du selv foretrekker. Det er imidlertid noen ting å tenke på.

For eksempel, om plantene skulle bli angrepet av skadedyr eller sykdom er det enklere å håndtere om du har plantet i potter. Da kan du ganske enkelt isolere de infiserte plantene ved å ta bort pottene, og dermed unngå at det sprer seg til resten av plantene dine.

Potter har naturlig nok begrenset plass, noe som kan begrense veksten av planten. Jorden bør også byttes ut mellom hver sesong om du vil at planten skal få tilstrekkelig med næring. Med et bed slipper du å gjøre det like ofte, men det er til gjengjeld en større jobb. Potteplanter må du dessuten belage deg på å måtte vanne oftere enn bed.

Vask drivhuset mellom hver sesong

Å lykkes med drivhus handler ikke bare om å klare å dyrke fram en agurk eller to, men om å klare å etablere rutiner og erfaring nok til at du kan regne med mye godt eller pent fra drivhuset, år etter år.

For å få til dette er det viktig å ha gode rutiner mellom sesongene. Dette er dessuten viktig for å unngå skadedyr og andre uhumskheter som har lyst å overvintre.

Bilde av en person som vasker taket av et drivhus med en vaskekost
Viktig renhold: En grundig vask mellom hver sesong er essensielt for å unngå at skadedyr overvintrer.

Rydd ut alt av potter, redskaper og andre ting som lar seg flytte ut av drivhuset slik at du enkelt kan vaske drivhuset innvendig.

I utgangspunktet er grønnsåpe velegnet for vasken, men har du blitt utsatt for skadedyr kan det være lurt å bruke spesialsåpe, gjerne kalt drivhussåpe, for å sørge for at krypene ikke overlever. Sørg for at du får vasket bort langs alle kanter og inne i kriker og kroker, som for eksempel langs vinduene.

Ikke glem å vaske over alt utstyret du ryddet ut før du setter det på plass.

Med litt planlegging og kontroll over lys, temperaturer, vann og jordkvalitet ligger alt til rette for at du skal lykkes med drivhuset.

Hva mener du er det viktigste for å lykkes med og i drivhuset? Har vi glemt noe? Tips oss gjerne på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kilder:

Bygg.no / Aftenposten / Coop.no / KK / Felleskjøpet / Gjør Det Selv / Huseiernes Landsforbund / Vi i Villa

Nyttige artikler

Grafisk utsnitt av Hus.no logo