Dette er årets beste gressklippere

Gressklipper som går på strøm, bensin eller batteri? Se hvilken gressklipper som er best i test på tvers av typene.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 24.11.2021 13:36
{share}

Testen er originalt publisert på Test.no

Slik rangerer Test.no produktene

Test.no er en aggregator av forbrukertester. Alle relevante, pålitelige tester i et gitt tema oppsummeres, og karakterene regnes om til en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer om Test.no

Best i test

Testvinneren i årets samletest er Bosch Rotak 43 LI ErgoFlex. Det er en batteridrevet bioklipper med oppsamler som er god på de aller fleste underlag.

Andre- og tredjeplassen går også til batteridrevne gressklippere. Det er Stiga SLM 4048 AE som stikker av med andreplassen, mens Ryobi RLM18C36H225 kaprer tredjeplassen.

Begge er bioklippere med oppsamler og brukervennlige å bruke. De når imidlertid ikke helt opp på alle typer underlag.

Som du vil se i resultatlisten er det faktisk to gressklippere som skårer høyere enn de tre som er nevnt over. Grunnen til at disse ikke kåres til testvinnere er at de kun er testet av én enkelt testkilde, og vi kårer kun vinnere med minst to testkilder.

Det er også verdt å merke seg at testvinneren ikke gjør det like godt i den nyeste testen den er med i. Dette er ikke noe vår algoritme tar høyde for, men det kan være noe å huske på når du vurderer gressklipperne opp mot hverandre.

Hopp direkte til resultatlisten om du vil lese mer om de ulike modellene.

Batteri, strøm eller bensin?

Når du skal kjøpe en gressklipper er et av de viktigste valgene du tar knyttet til om det skal være en batteridrevet, strømdrevet eller bensindrevet modell. Alle har sine egne fordeler og ulemper sammenlignet med hverandre, og til slutt må du prioritere hva du anser som viktigst.

Bensindrevet gressklipper

Lenge var bensinklipperen den åpenbare favoritten kontra både bensin og strøm. Det er fortsatt den kraftigste typen, og man slipper å styre med lading eller ledning. Tenker du utelukkende på klippeevne og allsidighet er derfor en bensinklipper det anbefalte valget.

I dag har imidlertid strøm- og bensinklipperne utviklet seg, og svaret er ikke lenger like opplagt som det en gang var. En av de viktigste faktorene i valget av ny gressklipper i dag er derfor hvor stor hagen din er og rekkevidden til gressklipperne.

Til tross for forbedringene hemmes fortsatt gressklippere som er avhengig av strøm av to faktorer: Enten rekker de ikke lengre enn ledningen, eller må lades etter en viss tids bruk. Begge de elektriske typene passer altså best for deg med liten eller middels størrelse på plenen.

Les også: Beste høytrykksspyler

Det nabovennlige alternativet

Batteri og strøm er mer miljøvennlig og støyer mindre enn bensinklipperne, mens batteri- og bensingressklipperne har den klare fordelen at man slipper å snuble i ledninger.

bilde av en gressklipper og oppsamler full av gress
Gressklipper med oppsamler: Med oppsamler må man bli kvitt gressavfallet etter klippingen. En bioklipper fjerner det problemet.

Vil du ivareta nabofreden kan det altså lønne seg å kjøpe en elektrisk gressklipper. Har du mye busker og bedd i hagen, kan det også være greit å unngå strøm-klipperne så du unngår at ledningen henger seg fast i disse.

Forbrukerrådets oversikt viser at batterigressklippere får bedre totalscore enn klippere som går på strøm og bensin. Det er når man tar høyde for klippeevne, brukervennlighet, energiforbruk, støynivå, holdbarhet, allsidighet og bruksanvisning. Ser man kun på klippeevnen, er det imidlertid bensinklipperne som kommer best ut. Er plenen din større enn 300 kvadratmeter er det anbefalt å kjøpe en bensindreven gressklipper.

Les også: Stor test av gassgriller

Hva er bioklipp?

Bioklippere hakker opp gresset i små biter og blåser det ned i plenen igjen. Dette bidrar til å gjøre gresset penere på en naturlig måte. Da slipper du dessuten å måtte gjøre noe med avfallet fra klippingen.

En biogressklipper kan også brukes til å klippe opp løvet som faller om høsten. Det er både enklere, siden du slipper å rake, og bedre for gresset, siden det gir ekstra næring.

Lei av å klippe gresset selv? Les også: Beste robotgressklipper

Mange gressklippere er kombi-klippere. Det betyr at du kan velge om du vil klippe med oppsamler eller bytte den ut med en plastkassett og få en bioklipper i stedet.

Vurderer du bioklipper? Husk bare på at om du vil at bioklippen skal fungere optimalt, er du nødt til å klippe oftere enn med en vanlig gressklipper.

Beste merker

Forbrukerrådet har sett på 80 tester gjennomført av Råd & Rön siden 2007 og ut fra dette kommet fram til de beste gressklipperprodusentene. Det er Viking, Bosch og Honda som samlet sett kommer best ut.

Dette gjorde de i 2014, så resultatene trenger ikke være representative for kvaliteten på de ulike merkene i dag, men sjekken er fortsatt en fin pekepinn på merkenes kvalitet over tid.Testen er originalt publisert på Test.no

Del denne artikkelen:
{share}

Nyttige artikler

Grafisk utsnitt av Hus.no logo