De dyreste vaskemaskinene er best

Se hvilke modeller som er de beste på markedet, i denne store testen av vaskemaskiner.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Ingunn Mjønerud

Sist oppdatert: 24.11.2021 13:36
{share}

Testen er originalt publisert på Test.no

Vaskemaskinen som er best i test

Vaskemaskinen som går seirende ut av denne testen er Miele WMV 960 WPS. Den er lett å bruke, god til å vaske tøy, lager lite lyd og er energieffektiv. Med en kapasitet på 9 kg og en sentrifugeringshastighet på 1600 omdreininger per minutt, passer maskinen godt til en vanlig familie. Prisen er likevel i det høyeste laget – faktisk koster testvinneren det dobbelte av nestemann på listen. Det kan derfor være en god idé å lete lenger ned på listen hvis du ønsker deg en god vaskemaskin til en ikke altfor stiv pris.

Slik rangerer Test.no produktene

Test.no er en aggregator av forbrukertester. Alle relevante, pålitelige tester i et gitt tema oppsummeres, og karakterene regnes om til en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer om Test.no

Slik som alle apparatene i testen skyller Miele WMV 960 WPS klærne for dårlig etter vask. Heldigvis har den et ekstra skylleprogram som skal kunne gjøre susen på eventuelle såperester. Bruken du den, forsvinner dog energieffektiviteten, fordi du bruker ekstra vann for å vaske tøyet ferdig.

Testvinneren er heller ikke av de nyeste maskinene i samletesten, og alle testene av maskinen er gjennomført i 2015. Selv om vasketeknologien i vaskemaskiner ikke har endret seg mye de siste par årene, har de nyeste maskinene ofte innebygd wifi og mulighet for styring via en applikasjon. Ønsker du deg denne type teknologi, bør du kanskje se nærmere på nummer to og tre på listen – Miele WCE330 Powerwash og LG FH6F9BDS2.

Prisen følger kvaliteten

Gjennomgående reflekterer prisen kvaliteten på vaskemaskinene som er testet. Man bør derfor vurdere både hva man ønsker seg av en vaskemaskin og hva man er villig til å betale for å få alle funksjonene man ønsker seg. Med mindre du har lyst på en høyteknologisk maskin med innebygd wifi, vil gjerne en av de rimeligere modellene gjøre susen.

Unntaket fra «pris følger kvalitet»-regelen er modellen Zanussi ZWF81463W. Dette er en god maskin til en rimelig penge. Er du opptatt av kvalitet, men ønsker et ikke altfor dyrt apparat, kan denne modellen være midt i blinken for deg. De andre modellene som befinner seg midt på treet i denne samletesten er heller ikke de dårligste vaskemaskinene på markedet. Råd & Rön anbefaler blant annet Siemens WM14W447DN og Bosch WAT283L8SN dersom man kun er interessert i å vaske klær godt nok og ikke har lyst til å betale alt for mye for en avansert vaskemaskin.

Hvilke merker pleier å være best?

Når du vurderer hvilken vaskemaskin du skal gå for, bør du ta med i beregningen hvilke merker som gjør det godt jevnt over. Forbrukerrådet har analysert tester gjennomført av Råd & Rön mellom 2009 og 2014 og funnet ut at Miele kommer ut på topp, med god avstand ned til andremann på listen.

Som nummer to finner vi LG, tett etterfulgt av Bosch og Siemens. Budsjettalternativet Zanussi har dessverre ikke blitt testet mange nok ganger av Råd & Rön ennå, så dette merket har Forbrukerrådet ikke noen statistikk på. Du kan lese hele Forbrukerrådet liste her. Det britiske nettstedet Which? har utarbeidet en lignende statistikk på maskinene de har testet opp gjennom årene. Her kommer også Miele, LG og Bosch ut på topp. Zanussi får også god score fra forbrukerne. Les hele listen her (krever abonnement).

Dette bør du sjekke:

Det kan være vanskelig å navigere i vaskemaskinverdenen, og det nevnes ofte mange spesifikasjoner som det ikke alltid er lett å skjønne seg på. Her er noen forklaringer og tips til hva du bør sjekke før du velger hvilket apparat du går for:

Hvor stor plass har du?

Det finnes standardstørrelser på vaskemaskiner, men det betyr ikke nødvendigvis at alle følger standarden. Du bør derfor måle hvor stor plass du har til et nytt apparat og lete etter maskiner som passer dette målet. Husk også at døren på vaskemaskinen og rørene som leder til apparatet ikke alltid regnes med i målene som oppgis, sjekk derfor om disse trenger ekstra plass.

Hvor mye tøy pleier du å vaske?
klesvask på seng
Mengde og type tøy kan påvirke hva slags vaskemaskin man bør gå for. (Foto: Grace Ho)

Vaskemaskintromler varierer i størrelse. Størrelsen regnes ut ifra kapasiteten, og den beskriver vanligvis hvor mange kilo tørt bomullstøy det er plass til i trommelen. Kapasiteten kan variere fra 5 til 12 kilo, og det vanligste er at en vaskemaskin kan vaske mellom 9 og 10 kilo bomullstøy i løpet av én omgang.

Siden vaskemaskinene ofte justerer vannmengden i forhold til trommelstørrelsen, bør man ikke kjøpe en vaskemaskin med større trommel enn det man vanligvis har behov for. Da kommer vaskemaskinen til å bruke mye vann selv til små tøymenger og energikostnaden vil bli mye større enn nødvendig.

Hva slags klær kommer du til å vaske?

En vaskemaskin kommer med ulike typer vaskeprogrammer. Mens de dyre maskinene har mange ulike programmer og gjerne lar deg laste ned nye programmer via produsentens applikasjon, kommer de rimeligere modellene med færre programmer.

Er du et turmenneske, vil du kanskje sette pris på et impregneringsprogram. Trener du ofte, kan det være en fordel med et eget program for treningstøy. Vurder derfor hva slags tøy du vasker mye, og se etter maskiner med vaskeprogrammene du kan ha ekstra godt bruk for.

Hastighet på sentrifugeringen

Sentrifugen fjerner mye av vannet etter at tøyet er ferdigvasket. Hastigheten på sentrifugen er vanligvis mellom 1200 og 1400 omdreininger per minutt, men det finnes mange nyere maskiner som kan kjøre med 1600 omdreininger per minutt.

Vaskemaskinene med høyere sentrifugehastighet pleier å være dyrere, men hastigheten betyr ikke alltid at maskinen fjerner vann bedre enn andre maskiner. Man bør derfor refere til tester eller omtaler for å vite hvor godt vaskemaskinen fjerner vann, fremfor å stole blindt på de tekniske spesifikasjonene som produsenten oppfører.

Energimerkingen

Siden vaskemaskiner bruker både vann og strøm, bør man sjekke hvor energieffektive apparatene er. I dag er de fleste vaskemaskinene produsert for å være energieffektive, og alle maskinene i denne samletesten er merket A+++. Ellers varierer det forventede årlige energiforbruket med over 70 kWh, noe som tilsvarer litt over én og en halv times støvsuging en gang i uken i løpet av ett år (les alle vilkårene for denne sammenligningen på Din Side).

I denne samletesten har LG FH6F9BDS2 det laveste forbruket med 113 kWh per år, mens Zanussi ZWF81463W har det høyeste forbruket med 190 kWh. Er du opptatt av prisen på strømforbruket, bør du se energiforbruket i sammenheng med prisen på vaskemaskinen.

Husk også at trommelstørrelsen har mye å si for energieffektiviteten, fordi du bruker minst energi per kilo vasket tøy hvis du utnytter trommelens kapasitet. Det betyr at det ikke nødvendigvis lønner seg å kjøpe LG FH6F9BDS2, med en trommelstørrelse på hele 12 kg, med mindre du kommer til å vaske svært mye tøy samtidig.

Støynivået
gensere til vaskekmaskin
Det er lurt å vurdere hvilke type klær man vasker mest av, før man bestemmer seg for hvilken vaskemaskin man vil gå for. (Foto: Francesco Paggiaro)

Vaskemaskiner lager en del lyd, særlig når de sentrifugerer. I samletesten vår skiller det 20 dB mellom det høyeste og det laveste støynivået ved vanlig vask, og 10 dB mellom det høyeste og det laveste støynivået ved sentrifugering.

Mens testvinneren Miele WMV960 WPS vasker på et lydnivå rundt 46 dB, vasker Siemens WM14W447DN med et støynivå på rundt 64 dB. Miele vil lage lyd tilsvarende en rolig samtale hjemme, mens Siemens vil lage lyd på nivå med en høylytt samtale i en restaurant. Det utgjør en stor forskjell, særlig dersom man bor i en liten leilighet.

Støynivået ved sentrifugering utgjør ikke en like stor forskjell som støynivået ved vanlig vask, da det bare skiller 10 dB mellom det høyeste og det laveste lydnivået. Likevel kan det være verdt å merke seg at noen av vaskemaskinene lager nesten like mye lyd ved vanlig vask som de andre gjør ved sentrifugering. Samtidig er støynivå en subjektiv vurdering, og mange kan føle at en økning på 10 dB vil utgjøre en betydelig forskjell. For å identifisere hva slags støynivå du kan leve med, anbefaler vi at du sjekker desibelnivået på en tidligere vaskemaskin.



Testen er originalt publisert på Test.no

Del denne artikkelen:
{share}

Nyttige artikler

Grafisk utsnitt av Hus.no logo