Annonse
Annonse

Tørketromlene som tørker best

Tørketromler er mer energieffektive enn noensinne, men ikke alle tørker like godt.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 18.06.2021 01:46
Annonse

Testen er originalt publisert på Test.no

Hva er den beste tørketrommelen i 2018?

Den beste tørketrommelen man kan kjøpe i dag er Samsung DV90M50003W. Energieffektiviteten, de gode tørkeegenkapene og de smarte funksjoner er alle med på å gjøre DV90M50003W til et godt kjøp.

Slik rangerer Test.no produktene

Test.no er en aggregator av forbrukertester. Alle relevante, pålitelige tester i et gitt tema oppsummeres, og karakterene regnes om til en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer om Test.no

På andreplass følger Miele TCE530 WP. Med gode tørkeegenskaper og høy energieffektivitet er den et solid alternativ, selv om den kanskje vil være for treg for enkelte. Merk også at denne baserer seg på nyere tester enn trommelen fra Samsung.

Tredjeplass går til AEG T97689IH3 som får skryt for å være ekstremt energieffektiv.

Electrolux EDP2074PDW og AEG T7DEN732G er de to tørketromlene som gjør det dårligst i vår test. De gir et dårlig tørkeresultat og begge er maskiner man helst bør unngå.

Det er forøvrig verdt å nevne at Samsung DV90N62632W ble best i test i testen fra Tænk i 2018, men foreløpig ikke er testet av andre kilder.

Vil du lese mer om resultatene og de ulike modellene kan du hoppe rett til resultatlisten.

Hvordan tørker en tørketrommel?

Enkelt forklart tørker en tørketrommel ved hjelp av tre faktorer:

 • Oppvarmet luft som blåses på tøyet
 • Rotasjon av trommelen som kaster rundt på tøyet
 • Tid

Alle tørketromler baserer seg på disse tre faktorene, men det er store forskjeller mellom ulike modeller. Utforming og rotasjonshastigheten på trommelen kan for eksempel være avgjørende for effektviteten.

Les også: Disse integrerte stekeovnene skiller seg ut

To typer tørketromler

Til tross for å ha samme utgangspunkt er det altså avgjørende forskjeller mellom tørketromler, ikke bare på design, men også på hvordan de tørker. Enkelt sagt kan man dele inn tørketromler i to hovedtyper: kondenstørketrommel og utlufting-tørketrommel.

Ulike typer kondestromler

 • Konvensjonell: Suger inn luft, varmer den opp og blåser den gjennom tøyet. Deretter føres den inn i kondensator som kjøler luften ned og tar ut fukten. Til slutt blåses luften ut i rommet.
 • Varmepumpe: Kondensatoren og varmeelementet i den konvensjonelle er erstattet av en liten varmepumpe som varmer opp, kjøler ned og kondenserer. Den brukte luften blåses ikke ut i rommet, men brukes på nytt. Dette er mer energieffektivt.
 • Hybrid: Hybrid-tromlene er som navnet tilsier en blanding av disse to typene med et varmeelement i tillegg til varmepumpe. Dette gjør at man kan velge å kjøre sakte og strømgjerrig eller raskt og energikrevende.
Kondenstørketrommel

Den vanligste typen tørketrommel er kondenstrommel. Etter at den varme luften er blåst gjennom tøyet, føres den gjennom en kondensator. Kondensatoren kjøler så ned luften for å trekke ut mest mulig fuktighet.

Etter dette blåses luften ut i rommet. Den oppsamlede fukten lagres i en beholder som må tømmes regelmessig. Alternativt kan det monteres en avløpsslange som fører det kondenserte vannet direkte til et sluk.

Ikke alle maskiner støtter tilkobling av avløpsslange så er dette viktig for deg bør du forsikre deg om mulighetene før du kjøper. Merk også at slangen ikke nødvendigvis følger med på kjøpet.

Kondenstørketromler deles gjerne inn i tre underkategorier: konvensjonell kondenstørketrommel, kondenstørketrommel med varmepumpe eller en hybrid mellom begge.

Utlufting-tørketromler

Den andre hovedtypen av tørketromler er såkalt utlufting-tørketromler. Den store forskjellen mellom utluftings- og kondenstromler er at utluftingstromlene ikke er utstyrt med kondensator og at den “brukte” luften føres direkte fra maskinen og ut av huset.

Den store fordelen med dette er at den fuktige luften ikke slippes ut i boligen. Dermed er man mindre utsatt for fuktdannelse. I tillegg er utluftings-tromlene som regel raskere enn kondenstromlene.

Siden all den produserte varmen føres ut av boligen er de imidlertid mindre energieffektive enn kondenstromler. Dessuten krever det en større installasjon med ventilasjonsrør fra maskinen og ut av huset, noe ikke alle har mulighet til.

Trenger du ny vaskemaskin? Les vår test av de beste vaskemaskinene på markedet

Hvordan velge tørketrommel?

Tørketromler markedsføres med utallige funksjoner og luftige løfter som ikke nødvendigvis kan oppfylles. Det er ikke lett å navigere dette informasjonshavet og avdekke hva som er viktig å tenke på når man skal finne sin nye tørketrommel. For å gjøre dette litt lettere har vi samlet de viktigste faktorene du bør være oppmerksom på under.

Størrelse

Heldigvis er det små forskjeller på tvers av merker og modeller og de fleste ligger innenfor en bredde på 60 cm, en dybde på 60 cm og en høyde på 85 cm. Dette er en regel med unntak så mål opp området du har tenkt å plassere maskinen i og dobbeltsjekk med målene før du kjøper.

Har man lite plass å gå på i bredden så er det mulig å lage et såkalt “vasketårn” hvor man stabler vaskemaskin og tørketrommel. Ikke alle vaskemaskiner tåler å ha en tørketrommel over seg, så her bør man forsikre seg om at begge maskiner tåler det.

Vasketårn ved siden av vask
Plasseffektivt: Ved å lage et såkalt vasketårn vil du kunne spare plass. Husk å sjekke at vaskemaskinen tåler vekten av tørketrommelen.
Vekt

Det er store variasjoner mellom ulike modeller når det gjelder vekt. Det er lurt å huske på at en tung trommel som regel er mer stabil i bruk enn en lett.

Stabile tromler har også en tendens til å vare lengre. Den korttenkte lettvintheten ved å kjøpe en som er lett å håndtere kan dermed være en tabbe på lang sikt.

Hvilken vei åpnes døren?

Plasseringen av maskinen kan gjøre det nødvendig å åpne døren fra en spesiell side for å komme lettere til. Undersøk derfor om døren åpnes den veien du ønsker eller om det er mulig å speilvende dørfestet.

Trommelkapasitet

Det er flere hensyn å ta med tanke på kapasitet. For eksempel vil ikke en tørketrommel med stor kapasitet nødvendigvis være det beste valget om vaskemaskinen kun har halve kapasiteten. En halvfull tørketrommel er tross alt mindre effektiv enn en full.

Ettersom en tørketrommel skal vare flere år bør du imidlertid også tenke fremover. Har du for eksempel planer om å starte familie vil dette spille inn på hva slags kapasitet man behøver på lang sikt.

Kapasitet på tørketromler oppgis i kilo. Vekten refererer til tørt bomullstøy og er derfor sammenlignbart med en vaskemaskins kapasitet.

Fuktsensor

Ved kjøp av tørketrommel bør man forsikre seg om at den har fuktsensor. En fuktsensor måler fukten i tøyet og vil avslutte programmet når den ønskede tørrhetsgraden er oppnådd.

Har man ikke fuktsensor vil den være tidsstyrt og gjerne tørke enten for lite eller for mye. En fuktsensor vil dermed øke levetiden på både maskin og klær.

Energimerket

For alle tørketromler som selges i EU/EØS følger det med et energimerke. Det første kom i 1995, mens dagens versjon ble innført i 2013. Energimerket består av følgende syv punkter:

 • Type: Piktogram som sier hva slags type tørketrommel det er.
 • Maksimal kapasitet: Opplyser hvor mange kg tørt bomullstøy maskinen maksimalt kan håndtere.
 • Årlig energiforbruk: Sier hvor mange kilowattimer (kWh) maskinen vil bruke i løpet av et år med utgangspunkt i et gitt forbruk.
 • Energieffektivitet: Angir energieffektiviteten med utgangspunkt standardisert bruksmønster. Bokstavkarakter fra D (dårligst) til A+++ (best).
 • Tidsbruk: Angir antall minutter maskinen bruker på å tørke maksimal kapasitet med bomullstøy.
 • Kondenseringseffektivitet: Sier hvor stor prosentandel av fuktigheten i tøyet som tas opp i maskinens vannbeholder. Bokstavkarakter fra C (dårligst) til A (best). *Kun for kondenserende maskiner.
 • Støy: Oppgir støynivå for fullt tørkeprogram i desibel.

Merk: Årlig energiforbruk, energieffektivitet, tidsforbruk er basert på maksimal kapasitet og er dermed ikke sammenlignbart på tvers av modeller med ulik kapasitet.

Støynivå under tørking

Det er ikke enorme forskjeller i oppgitt støynivå mellom de ulike maskinene. I produktbeskrivelsene til modellene i resultatlisten har vi inkludert desibelnivået fra energimerkingen.

For å gi disse tallene litt kontekst ligger en vanlig samtale på rundt 65 dB. De fleste tørketromlene i denne testen ligger mellom 60 og 68 dB. På papiret er dermed ingen av tromlene overdøvende høylytte.

Som en tommelfingerregel kan man tenke at en økning med 10 db for folk flest vil føles som en fordobling av lydnivået. Dette er opplevd lydnivå og vil variere fra person til person. I realiteten er en økning med 3 dB en dobling av lydenergien.

Tørketromelens effektkrav

Tørketromler bruker mindre strøm enn noensinne, men de er fortsatt relativt effektkrevende. Tenk derfor over tilkoblingsmulighetene der du vil plassere den før du kjøper en ny maskin.

Skal tørketrommelen være koblet på sin egen kurs, vil en 10-ampere-kurs som regel være tilstrekkelig. Har du tenkt å koble vaskemaskinen og tørketrommelen til samme kurs bør du sjekke maksimalt forbruk for begge maskinene sammen.

Husk også at det ikke er lurt å ha hvitevarer som tørketromler koblet til på skjøteledninger av sikkerhetshensyn. Sjekk derfor også lengden på strømledningen.

Ny oppvaskmaskin? Vi har testet de beste oppvaskmaskinene

Tørkeprogrammer

Med stadig mer avanserte tørketromler kommer det flere spesialprogrammer som lover å ta bedre vare på klærne dine. Tenk over hva slags type tøy du har mye av og om det er noen spesialprogrammer som vil være verdt å ha.

Blant annet dongeriklær, skjorter, sportstøy, ull og sko kan få bedre holdbarhet om de tørkes på spesialprogram beregnet for sine tøytyper.

Dampfunksjon er en relativt ny teknologi som også kan være verdt å se etter. I enkelte tilfeller vil dampfunksjonen kunne være et alternativ til å vaske pent brukt tøy. Dampen kan også tilføre fukt etter klestørken er ferdig slik at tøyet blir enklere å stryke.

Slik bruker du tørketrommelen effektivt

Selv om tørketromler generelt ikke er energislukende monstre lenger er det fortsatt visse grep du kan ta for å gjøre klestørken mer effektiv og gjøre maskinens arbeidsvilkår best mulig.

Installasjon

For å sikre at trommelen varer lengst mulig er noe av det viktigste du kan gjøre å sikre at den står stødig og ikke vingler når den tørker.

For kondenstromler bør du sørge for god nok ventilasjon rundt maskinen. Gjør du det enkelt for den varme luften flytte seg bort fra trommelen vil du sørge for at maskinen yter etter beste evne. Tørketromler fungerer nemlig best med tørrest mulig luft rundt seg.

Bruk

For å gjøre det lettest mulig for tørketrommelen å tørke bør du sentrifugere klærne hardest mulig i vaskemaskinen før du hiver det i tørketrommelen. Dette trekker effektivt ut fukt, slik at jobben blir lettere for tørketrommelen.

Før du legger klærne i trommelen bør du riste det. Klumper av vått tøy er vanskelig for trommelen å tørke effektivt og bør unngås. Den vil da bruke lengre tid og slite mer på både tøy og maskin.

Pass på at du heller ikke overfyller maskinen. En overfylt tørketrommel vil i tillegg til å bruke lengre tid krølle tøyet mer.

Lo-filter som blir renset
Viktig: Å rense lo-filteret etter bruk sikrer best mulig effektivitet fra trommelen. Glemmer du det kan det bli en brannfare.

Ideelt sett bør du tørke ulike typer tøy hver for seg ettersom de bruker ulik tid på å bli ferdig.

Blander du syntetiske stoffer og bomullstøy bør du velge tørkeprogram beregnet for de syntetiske stoffene da disse er mer sensitive mot varme.

Etter bruk

Etter at maskinen er ferdig bør du rense lofilteret. Er det kondenstrommel med beholder bør du også tømme vannbeholderen.

Kondensatoren må også rengjøres en gang i blant. Det krever noe mer jobb, men er relativt fort gjort.

Glemmer du å rense kondensatoren vil den bli mindre effektiv, maskinen vil bruke lenger tid på tørkingen og den blir dyrere i drift.

Høres det å rense kondensatoren ut som noe du kommer til å glemme kan du gjøre lurt i å kjøpe en trommel med selvrensende kondensator.

En kaffe mens du venter på at klærne skal bli tørre? Vi har testet de beste kaffemaskinene for enhver anledning

Potensiell sikkerhetsrisiko

Nå som de nye digitale strømmålerne er på plass er det passende at enkelte tromler tilbyr smart tidsplan på tørkingen. I teorien kan man da kjøre maskinen om natten når strømprisen er på sitt laveste.

Brannfaren med å kjøre tørketrommel når man ikke er våken eller tilstede gjør imidlertid at dette ikke anbefales.Testen er originalt publisert på Test.no

Del denne artikkelen:
Annonse

Nyttige artikler

Få tips og triks
til hjemmet ditt

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de beste rådene til hus og bolig rett i innboksen. Vi hjelper deg med å få mest ut av boligen, til lavest pris.

Grafisk utsnitt av Hus.no logo