Bilde av en kontorfasade med mange vinduer

Ordliste

Nedenfor finner du en oversikt over ord og uttrykk som brukes i forbindelse med vinduskjøp og -montering.

Har du kommet over noen andre ord eller uttrykk vi ikke har forklaring på, eller er det noe annet du lurer på så send oss en e-post på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Skal du kjøpe nye vinduer? Prøv vår uforpliktende anbudstjeneste!

Beslag

Beslag er en felles betegnelse for de delene av vinduet som er laget i metall. Beslag inkluderer hasper, hengsler og lister. Med andre ord er beslag de delene av vinduet som beskytter det og holder det sammen, og som gjør at det kan åpnes.

Dryppkant

Dryppkant kalles også vannbrett eller vannbord, og ligger over/under vinduet for å lede vannet ned fra vinduet til bakken for å forebygge fuktskader på vindu og vegg.

Dryppnese

Dryppnese eller vannese som det også kalles er en profil som festes til bunnglasslisten. Dette gjøres for å lede vannet ned over dryppkanten i stedet for innover mot vinduet.

Gerikt

Gerikt er et annet ord for list og refererer til listene mellom vinduskarmen og veggen. Både utvendige og innvendige lister kan også kalles for gerikter.

Glassbånd

Glassbånd et bånd som beskytter og tetter mellom glasslisten og det ytterste glasset i vinduet. Slik forhindrer det at væske trekker inn i vinduet.

Glasslist

Glasslist er den listen som holder vindusruten på plass i rammen.

Hasper

Hasper er ulike typer metallkroker som brukes til å åpne og lukke vinduer i stedet for et håndtak eller vindusvrider som det også heter. Hasper brukes ofte på vinduer med et mer klassisk eller tradisjonelt utseende, eller hyttevinduer.

Hengsler

Hengsler er en del av beslaget, og hengslene holder rammen og karmen sammen, og gjør det mulig for vinduet og åpnes og lukkes.

Husmorvindu

Husmorvindu er en utdatert betegnelse som referer til toppsvingte vinduer som kan vendes innover 170 grader +. Husmorvinduet ble først laget i 1959 av Spilka i Ålesund. Den gangen var det en viktig innovasjon som gjorde det enklere og tryggere for husmødrene å vaske vinduene, derav fikk det sitt navn.

Karmyttermål

Karmyttermål er målene som angir karmen rundt vinduet. Karmmål må ikke forveksles med modulmål. Karmyttermålet er normalt 15 millimeter mindre enn modulmålet.

Losholt

Losholt er et element som horisontalt deler en vinduskonstruksjon med flere vindusrammer i høyden. Dersom vinduet har flere rammer i bredden, kalles det tilsvarende elementet for vinduspost/post.

Lysåpning

Lysåpning er et annet navn for rommet hvor vinduet skal passe inn. Brukes modulmål i hele huset, vil lysåpning og modulmål være det samme. Et annet navn for lysåpning kan være utsparing.

Lås-espagnolette

Lås-espagnolette er en mekanisk lås-skinne som gjerne brukes på dører og vinduer. Låsen gir flerpunkts avlåsing ved at bevegelsene fra håndtaket drar stag eller bolter gjennom karmen.

Modulmål

Modulmål måler selve hullet der ruten skal få plass, og noe av dette vil være dekket av karmen. Derfor bør modulmål være 15 millimeter større enn karmmålet om vinduet skal kunne monteres forsvarlig.

Not

Not kalles også foringsspor, og er et spor som er frest på innsiden av karmen for å feste den innvendige utforingen. Dersom vinduene leveres uten not/foringsspor, kan man bruke en u-list i stedet.

Nødåpning

Nødåpning eller rømningsåpning innebærer en mekanisme som gjør at midtposten i et vindu kan fjernes når vinduet er åpent. For at et vindu skal være godkjent som nødutgang må det ha minimum 50 cm høyde og bredde, og en samlet bredde på minimum 150 cm, og dette kan oppnås ved f.eks. å ha en nødåpning.

Paskvilgrep

Paskvilgrep går under andre navn som ettgreps-håndtak og husmor-håndtak. Det er en enkel vindusvrider som brukes for å åpne og lukke vinduer.

Post

Post er et element som deler vinduer med flere rammer vertikalt. Midtposten deler vinduet vertikalt i midten.

Profiler

Profiler er den listen som ligger tettest inntil selve glassruten. For å unngå fuktskader er det viktig at disse er riktig dimensjonert, har gode hjørnevinkler og gjerne er avrundede slik at vann og fukt ledes bort fra vinduet. Dette er ikke det samme som tettelister.

Sprosser

Før i tiden ble vinduer gjerne delt i flere mindre ruter med sprosser imellom. Disse delte fysisk vinduet i mange små ruter. I dag settes stort sett sprosser utenpå en stor glassrute for å gi et visuelt uttrykk av oppdelte vinduer. Denne metoden er mer energibesparende enn å fysisk dele vinduet i flere små ruter.

Stormkrok

Stormkrok er en metallkrok som sitter mellom vinduet og krampen på utadslående vinduer. Når kroken festes i et åpent vindu vil den forhindre at vinduet beveger seg i vinden, derav navnet stormkrok.

Tettelister

Tettelister settes mellom karm og ramme for å unngå at støv, luft og lyd trekker inn gjennom vinduet. Tetningslistene bør byttes oftere enn selve vinduet.

Utforing

Utforing er ofte treverk som sammen med vinduskarmen sørger for en pen overgang mellom vindu og vegg.

Utluftingsventil

Utluftingsventil er en ventil som enten sitter på rammen eller karmen av vinduet, og funksjonen er altså å slippe luft gjennom.

Varmkant

Varmkant separerer de ulike lagene med glass fra hverandre og isolerer mellom dem. Varmkantene er som regel laget i stål eller plast, altså materialer som ikke leder varme.

Vendebeslag

Vendebeslag er den mekanismen på et vindu som gjør det mulig å vende det opptil 180 grader innover som på f.eks. topp- og sidesvingvinduer. Det kan også kalles toppvendebeslag og sidevendebeslag.

Vinduskarm

Vinduskarm festes i veggen og er sånn sett den ytterste delen av konstruksjonen. Til vinduskarmen festes vindusrammene med hengsler, og selve vinduet festes til vindusrammen.

Vindusramme

Vindusramme er selve rammen hvor vinduet settes inn. Rammen festes til karmen med hengsler, og dette gjør det mulig og åpne og lukke vinduet.

Vindusvrider

Vindusvrider er et håndtak som man bruker for å åpne og lukke vinduet. Et mye brukt håndtak er et såkalt paskvilgrep. Før i tiden hadde vinduene hasper, men med mindre man ønsker det tradisjonelle utseendet vil mange velge en vindusvrider i stedet.
Grafisk utsnitt av Hus.no logo