Bilde av et åpent vindu med fjell i bakgrunnen utenfor

Ulike typer vinduer

Det finnes mange ulike typer vinduer, men hvilken vindustype passer dine behov best? Les vår gjennomgang av vindustyper for å lære mer.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 27.08.2019 09:55

Når du skal velge hva slags vindustype du skal gå for er det første du bør tenke på hvordan vinduet åpnes.

Bor du i en høy etasje eller har du vinduer i høye etasjer? Da bør du velge et vindu som kan rengjøres og vedlikeholdes mens du står inne i boligen. Har du enkel tilgang til vinduene fra utsiden fra balkong eller bakkenivå fungerer det vel så bra med vinduer som vender utover.

Husk at flere av mekanismene vi gå gjennom under ofte kan kombineres, et innadsvingene sidehengslet vindu kan f.eks. gjerne vippes innover i lufteposisjon uten å åpnes.

Karmfast vindu

Bilde av et karmfast vindu

Karmfaste vinduer er vinduer du ikke kan åpne. Dersom du ønsker sprosser, vil mange produsenter kunne tilby dette.

Karmfaste vinduer benyttes ofte i stuer eller andre oppholdsrom med store vindusflater, men de kan også spesialtilpasses til mindre vinduer. Dessuten er de ofte svært tette.

Blant annet det at de ikke kan åpnes er med på å gjøre dette til en rimelig vindusvariant.

Ulempen med karmfaste vinduer utover at de ikke kan åpnes, er at du bør sørge for enkel tilgang fra utsiden for vask og vedlikehold.

Sidehengslet vindu

Bilde av et sidehengslet vindu

Sidehengslete vinduer forbindes ofte med mer klassiske vinduer, men kjøpes gjerne i kvadratisk format for et mer moderne utseende.

De kan åpnes innover eller utover, og om det er vanskelig å komme til fra utsiden vil det være lurt å ha noen som åpnes innover slik at du får vasket og vedlikeholdt dem. Sidehengslede vinduer kommer ofte med hasper og stormkrok, og man kan gjerne velge om de skal ha mulighet sidesving i tillegg.

Det er verdt å merke seg at om du bestiller sidehengslede vinduer med mer enn 3 fag, vil ofte de midterste være karmfaste.

Innadsvingende vindu

Bilde av et innadsvingende vindu

Innadsvingende vinduer kan enkelt vaskes og vedlikeholdes fra innsiden av boligen. Det betyr imidlertid også at du ikke kan ha ting stående i vinduskarmen når du åpner dem, men for vinduer høyt oppe er det en veldig praktisk løsning.

Ofte kommer innadsvingene vinduer med såkalt vippfunksjon (som illustrert på bildet), som gjør at vinduet kan vippes innover for å lage en liten glipe som egner seg godt for lufting. Er det mye vind i området kan dessuten innadslående vinduer være en fordel siden det blir vanskeligere for vinden å få tak.

Utadslående vindu

Bilde av et utadslående vindu

Utatslående, eller utadsvingende vinduer som det også kalles, kjennetegnes som navnet tilsier av at de åpner seg utover. De er derfor lette å åpne, og du behøver heller ikke fjerne det som står i vinduskarmen når du vil åpne det.

Vil du at vinduet skal fungere som rømningsvei kan det også være et smart valg siden de er enklere å klatre gjennom enn andre typer. Her vil en del leverandører kunne levere med ev. uttakbar midtpost, slik at det er enda enklere å hoppe ut av vinduet.

Utadslående vinduer er imidlertid mer utsatt for slitasje når det blåser, og du bør sørge for at du har enkel tilgang til utsiden slik at du får rengjort.

Toppsvingvindu

Bilde av et toppsvingvindu

Et toppsvingvindu har feste på toppen av rammen, og når det åpnes svinger det utover. Dette gjør at du ikke trenger å flytte på det som står i vinduskarmen hver gang du vil åpne vinduet.

Ved åpning kan vinduene vendes 180 grader horisontalt, slik at man lett kan rengjøre dem fra innsiden av boligen. Dette er en av grunnene til at toppsvingvinduer er et bra valg i høyere etasjer på boligen.

Som regel følger det dessuten med barnesikring slik at toppsvingvindu er et godt alternativ til barnerom.

Sidesvingvindu

Bilde av et sidesvingvindu

Sidesvingvindu ligner mye på toppsvingvinduer, men som navnet tilsier har de sitt feste på siden av vinduet og ikke på toppen.

Når de åpnes kan de vendes vertikalt 180 grader, og slik blir det enkelt å rengjøre dem selv om du står inne i boligen. Vinduene kommer som regel med barnesikring, og utformingen gjør at man ikke behøver stormkrok.

Sidesvingmodellen er en praktisk og moderne utgave av sidehengslet vindu. Likevel har den et klassisk uttrykk, og mange velger derfor sidesvingvinduer til mer tradisjonelle bygninger.

Takvindu

Å sette inn et takvindu i et loftstak kan forandre rommet og gjøre det beboelig. Når du skal velge vindustype bør du ta takhøyden, utsikten og rommets utforming i betraktning.

Midthengslet takvindu

Bilde av et midthengslet takvindu

Et midthengslet takvindu kan enkelt åpnes og vendes 180 grader innover. Dermed er de enkle å rengjøre og vedlikeholde.

Med vinduer i taket er det dessuten enkelt å lufte, og særlig med små barn er det praktisk at de som regel ikke vil nå opp til håndtaket.

Håndtaket på midthengslede takvinduer sitter som regel i toppen av vinduet, og derfor egner de seg best for lavere plasseringer enn topphengslede takvinduer.

Topphengslet takvindu

Bilde av et topphengslet takvindu

Et topphengslet takvindu egner seg godt ved lav takhøyde siden det åpnes utover. Det gir fri utsikt og øker romfølelsen. Ettersom vinduet ikke slår inn i rommet tar det heller ikke opp verdifull plass.

Siden denne typen takvindu gjerne åpnes nede, egner det seg bedre for høyere plassering. Mange topphengslede vinduer er også sidehengslet, slik at man skal kunne rengjøre dem uten å måtte ut på taket.

På samme måte som midthegslede takvinduer er plasseringen i taket praktisk for å lufte, og ikke minst om man har små barn i huset.

Få tilbud på vinduer fra flere leverandører

Grafisk utsnitt av Hus.no logo