Bilde av en gatelampe i forgrunnen og en bygning med mye vinduer i bakgrunnen

Vindusglass – mer enn bare glass

Det finnes mange ulike typer vindusglass. Hva som vil fungerer best for deg avhenger av en rekke faktorer. Vi forteller deg det du må vite.

Et av de viktigste valgene du tar når du skal kjøpe nye vinduer er hva slags glass du vil ha. For å finne den rette typen for deg må du vurdere ønsker opp mot både pris og behov. Husk at antall ruter per vindu vil påvirke isoleringsevnen, og at det ofte er mulig å kombinere flere av egenskapene vi går gjennom på samme vindu.

Isoleringsglass

bilde av et vindu i solen sett fra utsiden
Varmt på sommeren? Vindusglass kan faktisk beskytte mot den verste varmen.

U-verdien på et vindu forteller deg hvor gode isoleringsegenskaper glasset har. Lav U-verdi betyr at det er god isolasjonsevne, mens høy U-verdi da innebærer dårlig isolasjonsevne.

Isolasjonen går begge veier, så med lav U-verdi beskytter glasset godt mot kulde på vinteren, og slipper heller ikke inn særlig med varme på sommeren.

For en del typer glass innebærer gode isoleringsegenskaper at mindre lys slippes inn. Tenk derfor nøye gjennom hvor mye dagslys det er behov for i rommet vinduet skal være før du bestemmer deg for isoleringsgrad på glasset. Er du usikker er det lurt å forhøre seg med en fagperson som kan hjelpe deg å finne rett glass for din bolig.

Energispareglass

Energispareglass er en type glass som kombinerer flere egenskaper. Samtidig som det isolerer mot kulde, slipper det inn varme og lys, og gjør at varmen holder seg inne i bygningen.

Dersom du har gamle vinduer, vil du sannsynligvis merke det på oppvarmingskostnadene om du bytter til energispareglass.

Lysdempende glass

Dersom du har store vinduer som gjør innetemperaturen plagsom varm på sommeren kan vinduer med lysdempende glass være en god løsning. Glassets egenskaper gjør at de ofte brukes på kontorbygg og andre typer bygg med store vindusflater.

Dette kan redusere behovet for aircondition og gjør innetemperaturen mer behagelig. At glassene effektivt demper varmen som kommer inn betyr ikke nødvendigvis at glassene er mørke. På moderne lysdempende vinduer kan man faktisk få svært lyse glass som slipper inn mye lys selv om de demper for varme.

Bilde av en bygning med en moderne glassfasade
Mye støy der du bor? Riktig vindusglass kan isolere mot lyd.

Lyddempende glass

Bor du i et område med mye støy fra f.eks. trafikk, kan lyddempende vindusglass øke komforten i boligen betraktelig. Siden bakgrunnsstøy i bolig har en bevist negativ påvirkning på helse og stressnivå kan lyddempende glass være en svært god investering om du bor i et utsatt område.

Selvrensende glass

Selvrensende glass høres kanskje for godt ut til å være sant, men takket være et belegg som utnytter UV-stråler til å bryte ned støv og skitt er det faktisk fullt mulig. Selv om støv og skitt på glasset brytes ned må det skylles av, men om du gjør det selv med en hageslange eller lar regnet gjøre det spiller ikke så stor rolle.

Sikkerhetsglass

Bor du på gateplan eller føler på annen måte at det er fint med litt ekstra beskyttelse? Da vil sikkerhetsglass være et godt alternativ.

Sikkerhetsglass kommer i flere typer med ekstra styrker, og enkelte er spesielt utviklet for å tåle større påkjenninger i form av slag og trykk før de knuser.

Matt vindusglass

Matte vindusglass er spesielt godt egnet der du vil slippe inn lyd, men vil begrense innsynet. Dette gjør at matte glass egner seg godt på innendørsplasseringer som eksempelvis inn til baderom.

Bor man på bakkeplan eller ønsker å hindre innsyn fra naboer, vil nok mange benytte seg av en matt folie som legges over et vanlig vindusglass.

Hva er viktig for deg?

Som du skjønner er det mange muligheter og løsninger med vindusglass, og det ulike løsninger egner seg til ulike situasjoner. Så når du skal velge glasstype bør du tenke over hva du ønsker og har behov for fra glasset før du bestemmer deg.

Er du i tvil så vil det alltid være lurt å forhøre seg med fagpersoner.

Få tilbud på vinduer fra flere leverandører

Grafisk utsnitt av Hus.no logo