Bilde av to store vinduer med buet topp

Ulike materialer til vinduet

Hva slags type karmer og profiler man ønsker seg er viktige valg å ta når man skal kjøpe vinduer. Alle materialer har egne fordeler og ulemper. Her oppsummerer vi de viktigste.

Tre

For klassiske norske trehus er trekarmer et populært alternativ. Prisen på materiale avhenger av hvilken type tre du velger, og det kan være store prisforskjeller.

Husk også at siden tre er et levende materiale krever det en del vedlikehold. Det vil si skraping, olje og maling med jevne mellomrom er nødvendig for at de skal holde seg i pene og i god stand i lang tid.

Aluminium (tre)

En del leverandører kaller bare denne typen vinduer for aluminiumsvinduer, men i praksis har såkalte aluminiumsvinduer kun aluminium på utsiden og treverk på innsiden.

Denne kombinasjonen gjør imidlertid at aluminiumsvinduer er blant de mest populære typene i Norge. Da får man tross alt både i pose og sekk: et tilnærmet vedlikeholdsfritt og solid materiale utad mot vær og vind, og pene vinduer fra innsiden.

Bilde av en katt som sover i et vindu med ramme av tre
TREVINDUER: Gamle trevinduer er pene å se på, men man kan regne med trekk og mye vedlikeholdsarbeid.

Aluminium

Det finnes også rene aluminiumsvinduer hvor både karmer og profiler er i aluminium. Dette ser gjerne best ut på mer moderne boliger.

Aluminium er et robust materiale som krever lite vedlikehold, men siden aluminium leder kulde bør du ha en plan for å løse dette.

PVC (Plastikk)

Polyvinylklorid eller PVC, er et slitesterkt plastmateriale som ikke brytes ned av fuktighet, rust eller råte. I tillegg til å kreve lite vedlikehold, regnes PVC-vinduer for å være svært tette og det er dessuten et rimelig alternativ.

Ulempen er at utseendet gjerne passer bedre for mer moderne bygg enn eldre trehus for eksempel.

Få tilbud på vinduer fra flere leverandører

Grafisk utsnitt av Hus.no logo