Bilde av en norsk bolig med flaggstang

Skrå eller flat tomt? Dette er forskjellene

Hvis du skal kjøpe tomt til boligen din, er et sentralt spørsmål om tomten er flat eller skrå. Hvorfor dette er viktig får du vite i denne artikkelen.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Kim Arne Hammerstad

Sist oppdatert: 24.11.2021 13:36

Ikke alle hustyper passer til alle typer tomter. Hvilken form det er på tomten kan også ha påvirkning på hvilken planløsning boligen din vil få. Derfor er det å ha et avklart forhold til om drømmetomten din skal være skrå eller flat før du begynner å se deg om etter en tomt.

Les også: Slik er veien til ny bolig

Bilde av et hus som er plassert på en skrå tomt
Skrå tomt. Slik kan et hus som er bygget på en skrå tomt se ut. Dette er et eksempel hentet fra Hedalm Anebyhus.

Skrå tomt

En typisk karakteristikk ved en boliger på skrå tomter er at de har innganger til flere etasjer av boligen, begge på bakkenivå. På den måten har man gjerne en veldig tydelig definert kjeller i boligen uten at det er nødvendig å grave. Dermed defineres ofte første etasje som etasjen som er på bakkenivå med det høyeste punktet av tomten. Dette gjør også at du kan få ekstra areal på boligen uten at det går utover byggehøyden.

Det er både muligheter og begrensninger i en skrå tomt. Det er naturligvis mulig å gjøre en skrå tomt flat ved å gjøre grunnarbeid på tomten. Litt avhengig av grunnforholdene er dette imidlertid en jobb som kan bli svært kostbar.

Les også: Ferdighus vs. arkitekttegnet hus – Fordeler og ulemper

Bilde av et hus som er plassert på en flat tomt
Skrå tomt. Slik kan et hus som er bygget på en flat tomt se ut. Dette er et eksempel hentet fra Hedalm Anebyhus.

Flat tomt

Dersom du sitter på en stor tomt kan det lønne seg å selge deler av tomten. Dette kalles å skille ut eller fradele ny eiendom. En viktig ting å huske i forbindelse med å skille ut tomter er at det vil innebære at du vil få naboer langt tettere på deg dersom du allerede bor på tomten som skal deles opp. Når tomten først er skilt ut vil du ha liten innflytelse på hvem som flytter inn i den nye boligen på det som var tomten din.

Med andre ord er ulempen med flate tomter at med mindre du er villig til å gjøre omfattende grunnarbeid på tomten, vil kjeller/underetasje være en del av byggehøyden når du bygger på flat tomt. På den annen side har en flat tomt få begrensninger utover dette, noe som gjør at man kan gjøre svært mange tilpasninger etter eget ønske uten å være begrenset av topografiske hindringer.

Mye å velge i uansett

På dagens ferdighusmarked er det imidlertid en rekke hustyper å velge mellom uansett om tomten din er flat eller skrå. Du vil sannsynligvis uansett finne den hustypen du ønsker deg.

Nyttige artikler

Grafisk utsnitt av Hus.no logo