Annonse
Annonse
Mørke fliser på kjøkken

Slik blir du kvitt knirking i gulv, dører og trapp

I denne artikkelen får du tips og triks til hvordan du kan fjerne knirk, slik at du får én irritasjon mindre i hverdagen.

Bilde av Nora Nygaard

Nora Nygaard

Sist oppdatert: 18.06.2021 03:41
Annonse

Knirking i boligen er et nokså vanlig fenomen, og det oppstår gjerne knirk i gulv, dører og trapper etter en stund. Heldigvis behøver du ikke å slå deg til ro med de irriterende lydene, som regel er de lette å bli kvitt.

Innhold

Gulv

Knirking i gulv skyldes ofte at bærende elementer under gulvet har endret seg.

Dette kan skyldes for høyt fuktinnhold under bygging, slik at bjelkene krymper eller vrir seg og forårsaker en glipe, som igjen gir gulvknirk.

En årsak kan også være at gulvplater eller parkett var for tørre under bygging, som gjør at de sveller og dermed gnisser mot andre elementer etter hvert.

Gulvknirk kan være vanskelig å bli kvitt. I verste fall må man ta opp gulvet og reparere underlaget før man legger nytt gulv.

Les også: Slik renser du vannlåsen

Er du heldig trenger du ikke gå så drastisk til verks, og det holder å etterskru gulvplatene, slik at glipa mellom platen og bjelkene presses ordentlig sammen.

Om det kun er på noen punkter det knirker holder det å etterskru der, mens om knirkingen gjelder hele gulvet bør du også skru over hele.

Dersom årsaken til knirkingen ligger i skjøtene i gulvet, kan du smøre overgangene mellom parkettbordene. For å gjøre dette heller du voks i sprekkene, gjerne tynnet ut med litt møbelrenser for å gjøre det enklere. Etter et par dager vil møbelrensen fordampe, mens voksen ligger igjen i sprekkene. Denne metoden kan du bruke på gulvtyper der to flater gnisser mot hverandre.

Dører

Når det gjelder dører er det som regel hengslene som skaper ulyder. Måten å bli kvitt knirk på er dermed å smøre dørhengslene, og til dette finnes det flere midler.

For eksempel er spesialoljer av ulike merker spesielt effektive til slike jobber, deriblant WD-40 og Owatrol. Her følger det også gjerne med et lite rør man fester til sprayhullet, slik at du får god kontroll på området du vil spraye. Effekten av smøringen er som regel umiddelbar.

dørhengsel olje
Bruk spray: Smøre dørhengslene slik som her for å bli kvitt knirking.

Det kan være lurt å ha en tørkerull eller klut i nærheten da det gjerne blir litt søl ved bruk av spray.

Les også: Den ultimate vedlikeholdskalenderen

Et annet alternativ er å bruke et såpestykke og gni det på hengslene. Pass imidlertid på at såpestykket ikke inneholder stoffet glyserol, da dette tiltrekker seg fuktighet og fører til rust.

Det går også an å smøre vaselin eller olivenolje på dørhengslene. Om hengslene er dekket av maling bør du fjerne dette før du smører dem inn.

Trapp

Knirking i trapp er også et vanlig fenomen, men det er kanskje sjeldnere at vi gjør noe med det. Det er muligens fordi det gjerne trengs profesjonell hjelp for å få bukt med problemet, men noe kan man også gjøre selv.

For eksempel hjelper det å være bevisst på om trappa utsettes for fukt. Er det et bad eller vaskerom i nærheten av trappa? I så fall burde døra inn dit være lukket så mye som mulig. En trapp i tre utvider og krymper i takt med temperaturene, og slike bevegelser forårsaker knirk.

Les også: Slik maler du veggene inne

I første omgang kan du prøve å helle litt olje ned i sprekkene i trappa. Olja bør være tyntflytende slik at det kommer ordentlig ned i sprekkene.

Det kan også hjelpe å forsøke å finne ut hvor knirken kommer fra når du står på trinnet. Om du finner ut hvor ulydene kommer fra kan du forsøke å etterskru, særlig om trappa er gammel. Da kan det hende at en ekstra skrue strammer til og gjør at det blir mindre bevegelse og friksjon.

En annen ting som gjerne gjør at trappa knirker er rett og slett maling i sprekker. Om du skal male en trapp på nytt bør du derfor unngå at maling havner ned i sprekkene, ved å dekke dem til med teip.


Kilder

DinSide / Vi i Villa / Aftenposten / ABC / Ifi / Klikk


Del denne artikkelen:
Annonse

Nyttige artikler

Grafisk utsnitt av Hus.no logo