Én stavmikser tar en suveren seier

Glad i smoothies, supper og dipp? Da bør du skaffe deg en stavmikser. Se hvilke modeller som er best i test.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Ingunn Mjønerud

Sist oppdatert: 24.11.2021 13:36
{share}

Testen er originalt publisert på Test.no

Stavmikseren som er best i test

Stavmikseren Braun Multiquick 7 går av med seieren som den beste modellen på det norske markedet i 2018. Den finnes i flere ulike versjoner, og den nyeste versjonen Braun Multiquick 7 MQ 725 tar seieren over Braun Multiquick 7 MQ 700.

Slik rangerer Test.no produktene

Test.no er en aggregator av forbrukertester. Alle relevante, pålitelige tester i et gitt tema oppsummeres, og karakterene regnes om til en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer om Test.no

Vinneren fra 2015 – Bamix Mono 140 W – tar bronseplassen i 2018. Testene av Bamix Mono 140 W er i gjennomsnitt eldre enn testene av Braun Multiquick 7, noe som kan være lurt å ta med i vurderingen av stavblenderne.

Testene av vinneren Braun MultiQuick 7 er i tillegg utført i 2015, mens både nummer 3 og 4 på lista – henholdsvis Kenwood Triblade HDM8021SI og Bosch Maxomixx MSM88160 – har blitt testet i 2017 og 2018. Er du på jakt etter den beste og nyeste stavmikseren, kan du derfor være at du heller ønsker å gå for en av disse modellene.

Braun Multiquick 7 omtales likevel som en effektiv stavmixer med lekkert design. Den arbeider stille og er lett å bruke både til å lage tynne supper og tykkere dipper eller smoothies.

Testvinneren har i tillegg en enkel hastighetskontroll og kraftteknologi som gjør mikseren svært enkel å bruke med én hånd. Prisen på modellen er heller ikke blant de høyeste.

Hva er en stavmikser?

En stavmikser er et enkelt kjøkkenapparat som består av én lang stav med et knivblad i bunn av staven. Den er derfor enklere enn en miksmaster eller en kjøkkenmaskin, selv om den i stor grad kan utføre de samme oppgavene som disse apparatene.

På engelsk kalles stavmikseren gjerne immersion hand blender eller kun hand blender. På norsk kan den av og til kalles en håndmikser, håndmixer eller stavblender, noe som antakeligvis kommer av det engelske navnet. Siden håndmikser kan brukes både om miksmastere og stavmiksere, er stavmikser et mer presist navn på kjøkkenapparatet. Noen liker også å skrive stavmixer med x, noe Spåkrådet muligens ikke er helt fornøyd med.

Stavmikseren brukes ofte til enkel miksing og kutting på kjøkkenet, slik som når man lager suppe, dipp eller smoothies. Noen stavmiksere kommer i tillegg med ulike typer tilbehør som gjør at du for eksempel kan piske krem eller mose poteter til potetstappe. Det betyr at stavmikseren i praksis også kan fungere som en elektrisk visp, hvis du får med det riktige tilbehøret.

Passer til småjobber på kjøkkenet

Selv om stavmikseren er svært allsidig, anbefales det likevel at du holder deg til småjobber når du bruker apparatet. Lager du ofte mange store porsjoner, bør du heller gå til anskaffelse av en større blender eller kjøkkenmaskin, da mikseren ikke kan arbeide med store mengder innhold på én gang.

Har du derimot liten plass og ønsker å lage supper og smoothies, kan en stavmikser være midt i blinken for deg. For en student i en liten hybel kan en stavmikser med lite tilbehør gjerne gjøre susen uten å ta opp for mye skapplass.

Samtidig kan en stavmikser også være et fint tilbehør på kjøkkenet til en stor familie, fordi stavmikseren er enkel å ta frem for å gjøre småjobber på kjøkkenet – slik som å raskt lage litt ekstra pesto eller hummus til middagen. Den er selvfølgelig også mye enklere å rengjøre enn støre kjøkkenapparater.

Viktig å sjekke ved valg av stavmikser

Det finnes mange ulike stavmiksere og det kan være vanskelig å vite akkurat hva man bør se etter når man skal velge det beste produktet. Her er noen av tingene du bør sjekke når du vurderer ulike stavmiksere:

1. Hvor enkel er den å bruke?

De dyrere stavmikserne er ofte laget i metaller. Selv om dette ser fint ut, kan en modell i plastikk være både lettere og enklere å bruke. Man bør også sjekke hvor behagelig og ergonomisk håndtaket fremstår og hvor lang ledningen er, da begge disse også kan påvirke brukeropplevelsen.

Sunn avokado-smoothie.
Sunn avokado-smoothie laget med stavmikser. (Foto: Mariana Medvedeva)

Noen stavmiksere har i tillegg en tendens til å suge seg fast i bunn. Skjer dette, må man løsne mikseren ved å dra den opp fra bunn, noe som ofte fører til at innholdet spruter opp. Dette kan være irriterende, og ikke minst kan det oppstå farlige situasjoner hvis innholdet er varmt.

2. Kan man justere hastigheten?

De billigste apparatene har gjerne bare én knapp og én hastighet. Det kan gjøre det vanskelig å kontrollere stavmikseren og sørge for at innholdet ikke spruter ut når du begynner å mikse innholdet.

3. Lydnivået

Noen stavmiksere har en tendens til å lage høy lyd når de brukes på harde materialer. Bor du i en liten leilighet eller rett og slett foretrekker et lavere støynivå, kan det hende du ønsker å betale ekstra for et apparat med lavere lydnivå.

4. De ulike versjonene og tilbehøret

Det er ikke alltid lett å skille mellom produsentenes ulike modeller – akkurat slik som tilfellet er for testvinner Braun Multiquick 7.

Ofte legger produsentene til ekstra tilbehør eller én ny funksjon fra fjorårets modell når de lanserer nye produkter. Sjekk derfor hva forskjellen er mellom de ulike modellene, og vær oppmerksom dersom det kun er tilbehøret som utgjør prisforskjellen. Vi opplyser i tillegg om lignende modeller under hver stavmikser i denne artikkelen.

Er det i tillegg noe spesifikt du gjerne vil bruke stavmikseren til, som for eksempel pisking av krem, bør du sjekke at riktig tilbehør følger med den modellen du velger. Det kan også være mulig å bestille ekstra deler separat.

Helseskadelige stoffer i stavmiksere

I 2015 skrev vi at forskere ved Universitetet i Stockholm hadde funnet stavmiksere som lekket giftige stoffer i maten. Det var snakk om stoffer av typen klorparafiner (CP), som har vært forbudt i Norge siden 1980. Årsaken er at de kan påvirke lever, nyrer og skjoldbruskkjertelen, i tillegg til at de kan være kreftfremkallende. De er særlig farlige for barn.

Etter at resultatene av den svenske studien ble offentliggjort valgte Mattilsynet å ikke advare norske forbrukere mot stavmiksere, fordi forskningsresultater fra én studie ikke er tilstrekkelig til å kunne trekke en veloverveid konklusjon. Våren 2017 testet det svenske ukebladet Icakurien stavmiksere på ny, med hjelp fra Instituttet for analytisk kjemi og miljøvitenskap ved Universitetet i Stockholm. Denne viste at de testede stavmikserne ikke inneholdt de farlige stoffene som tidligere ble funnet i stavmiksere.



Testen er originalt publisert på Test.no

Del denne artikkelen:
{share}

Nyttige artikler

Grafisk utsnitt av Hus.no logo