Hybelkaninens endelikt

Smartere robotstøvsugere gjør nå hybelkaniner til en utrydningstruet art, men du bør ikke kaste den gamle støvsugeren helt enda.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 24.11.2021 13:35
{share}

Testen er originalt publisert på Test.no

Best i test

Årets beste robotstøvsuger er Neato Botvac Connected. Neatos gamle toppmodell vinner akkurat som i 2016 en knepen seier. Med gode rengjøringsegenskaper, god navigering og en stadig bedre pris er Botvac Connected ikke bare en verdig vinner, men også et godt kjøp.

Slik rangerer Test.no produktene

Test.no er en aggregator av forbrukertester. Alle relevante, pålitelige tester i et gitt tema oppsummeres, og karakterene regnes om til en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer om Test.no

Kun ett poeng skilte vinneren fra andreplassen i 2016. I år er seieren enda mer knepen da Neatos nye flaggskip Neato Botvac D7 Connected lander på samme poengsum som forgjengeren sin, riktignok basert på færre tester.

Vil du hoppe rett til resultatene? Klikk her.

Botvac D7 er imidlertid en solid maskin som deler mye med forgjengeren. Den har imidlertid bedre og flere smartfunksjoner i tillegg til en mer velutviklet app å skryte av.

Flaggskipet fra iRobot, Roomba 980, følger akkurat som i 2016 kun ett enkelt poeng bak førsteplassen. Den er en selvstendig og systematisk robotstøvsuger som som i tillegg har gode rengjøringsegenskaper.

Den deler også tredjeplassen med både sin egen lillebror Roomba 960 og den kinesiske jokeren Xiaomi Mi Roborock S50.

Det er interessant å se hvordan modellen fra Xiaomi tilsynelatende er like god som modellene fra iRobot, men til en lavere pris. Det er derfor verdt å poengtere at vurderingsgrunnlaget i de samlede testene gjerne har med pris som en faktor.

Erstatter ikke tradisjonell støvsuger
Robotstøvsuger under sofa
Problemområder: Med smartere navigering setter robotstøvsugere seg nå sjeldnere fast i typiske problemområder som under sofaen.

Produsentene selv erkjenner at man ikke burde kvitte seg med den tradisjonelle støvsugeren med det første. Argumentet for robotstøvsuger er imidlertid gjerne at de skal brukes til vedlikehold, i tillegg til mer dyptgående rengjøringer, ikke som en erstatning.

Ved å kjøre en robotstøvsuger daglig vil man effektivt hindre oppsamling av støv og diverse skitt på gulvet. Fremfor å erstatte arbeidet med den tradisjonelle støvsugingen kan man heller lette arbeidet med den.

Vil du heller gjøre jobben selv? Sjekk hvilken støvsuger som er best

Stor forskjell i selvstendighet og navigasjon

En av de store fordelene med en smart støvsuger som rengjør systematisk og effektivt er at den også kan gjøre jobben alene, uten at du må redde den ut fra kinkige posisjoner eller redekorere hele boligen for å fjerne potensielle hindringer.

Skal du ha en selvstendig robotstøvsuger er det gjerne tre viktige faktorer å ta hensyn til:

Navigasjonssystemer

Man deler gjerne inn robotstøvsugeres navigasjonsystemer i sensor- og kartleggingsnavigering.


Sensornavigering

Sensornavigering innebærer at roboten ved hjelp av ulike sensorer klarer å navigere rundt hindringer.

  • Hindringssensorer sørger for at den snur når den møter stolben og andre hindringer.
  • Veggsensorer hjelper den å navigere langs vegger og kanter.
  • Hjulsensor holder sammen med et odometer kontroll på hvor langt den har kjørt.

Kartleggingsnavigering

Avanserte robotstøvsugere er i tillegg utstyrt med avanserte kartleggingsmuligheter. For å kartlegge og navigere omgivelsene smartere baserer de seg gjerne på et av to systemer: lasernavigering eller kameranavigering.


Kameranavigering

Ved å bruke et digitalkamera kan roboter «se» omgivelsene sine i form av hva den registrerer som «landemerker» vil de da kartlegge, navigere og rengjøre mer effektivt og systematisk.


Lasernavigering

Ved hjelp av LIDAR (Light Detection and Ranging) måler robotene avstand til omgivelsene og «landemerker». Dermed kartlegger roboten uten å "se" på samme måte som med kameranavigering.

Navigasjonssystemet

Inntil nylig har navigeringen til robotstøvsugere for mange vært mer provoserende enn imponerende. Sensornavigering innebærer at robotene skifter retning basert på hvordan de fysisk treffer omgivelsene sine, og frustrerende nok har man dermed kunnet sitte å se roboten suse rundt over alt, utenom akkurat der hybelkaninen ligger og flotter seg.

De siste årene har imidlertid produsentene lansert stadig flere modeller med mer avanserte former for navigering. Dette innebærer kartlegging av omgivelsene og en systematisk rengjøring eldre modeller ikke kan måle seg med. Det kan dermed se ut til at roboter som kjører på måfå kan høre fortiden til.

Avansert navigering åpner for at roboten kan rengjøre systematisk hjemme mens du selv er på jobb. Hos flere kan du også se hvor roboten har rengjort og hvor den er i sanntid.

Disse avanserte funksjonene har imidlertid kommet til relativt stiv pris, særlig med tanke på at støvsugeregenskapene ikke har vært mer enn middels. Økt konkurranse gjør at disse funksjonene blir stadig rimeligere og ikke lenger kun er forbeholdt de dyreste modellene.

Det klareste eksempelet på dette er Roborock S50 fra Xiaomi, som har blant testens beste navigeringsegenskaper. S50 kommer helt i toppsjiktet, samtidig som den er billigere enn samtlige over den på listen.

Både Neato og iRobot har imidlertid svart på tiltale ved å tilby stadig smartere funksjoner, også i sine rimeligere modeller. Man er derfor ikke nødt til å investere like mye som før for å få en smart robotstøvsuger.

Les også: De beste dronene

Barrierer

Foruten smart navigering kan det være vel så viktig at det finnes måter å begrense driftsområdet til roboten. Den kan gjerne ta seg inn steder den ikke bør eller hvor du ikke vil at den skal kjøre.

Dette kan gjøres fysisk, med magnetbånd eller trådløse noder, eller så kan man hos enkelte sette opp virtuelle vegger i mobilappen. Da kan du enkelt kontrollere hvor roboten beveger seg når den er hjemme alene.

Batteri

Batteritid og ladetid vil være avgjørende for hvor effektiv og selvstendig robotstøvsugeren er. Her spiller imidlertid faktorer som størrelsen på boligen din inn i regnestykket. Bor du i leilighet vil som regel ikke batteristørrelsen være av stor betydning.

Bor du i et stort hus vil imidlertid batterikapasiteten være mer avgjørende. Enkelte modeller er utstyrt med større batterier som klarer å gjøre jobben uten å måtte lade, eventuelt med støtte for å lade når den trenger og fortsette rengjøringen der den slapp.

Lei av å klippe plenen? Robotgressklippere kan gjøre jobben for deg

Andre faktorer du bør vurdere

Robotstøvsugere skiller seg på mer enn bare batteri og navigasjon. Disse dem faktorene kan gjøre det lettere for deg å velge riktig rengjøringsmaskin:

1) Allergivennlighet

Er man astmatiker eller allergiker vil det være lurt å ta hensyn til om robotstøvsugeren er utstyrt med et HEPA-filter.

Et HEPA-filter filtrerer bort 99,97 % av partikler som er 0,3 mikron eller større og kan derfor bidra til et bedre inneklima.

Norges Astma- og Allergiforbund understreker at det under støvsuging vil virvles opp støv og eventuelle allergener som vil legge seg etter rengjøringen. For å unngå å utsette seg selv for mer støv og allergener enn nødvendig bør man altså sette robotstøvsugeren til å rengjøre når man selv er ute av huset.

I produktbeskrivelsen til hvert enkelt produkt vil du se hvilke maskiner som er utstyrt med HEPA-filter.

2) Personvern

Personvernet er i dag en problemstilling man må ta stilling til siden stadig flere roboter er koblet til nett. Dette blir enda mer aktuelt med de mest avanserte robotstøvsugerne som i dag kan kartlegge leiligheten din, og i enkelte tilfeller er utstyrt med kamera.

iRobot har også skapt furore ved å uttale at de i fremtiden åpner for å dele informasjon om kundenes hjem til andre selskaper for å kunne tilby kundene best mulig produkter til deres smarthjem. Det skal imidlertid eventuelt kun skje med kunders samtykke.

Det kan være av interesse for enkelte å vite at Kapersky har gjennomført en sikkerhetstest av en robotstøvsuger fra Xiaomi. Resultatet var, kanskje noe overraskende, at den var godt sikret og at de ikke klarte å hacke den uten fysisk tilgang til maskinen.

Mobil som kontrollerer robotstøvsuger
Det er en app for det óg: Med app til å styre robotstøvsugeren blir det stadig flere muligheter.
3) Programvare

I takt med at stadig flere roboter er koblet til internett er det nå enklere enn noensinne for produsentene å oppdatere og forbedre robotene sine. Dette gjør at enkelte tester kritiserer roboter for å mangle funksjonalitet som er kommet i ettertid.

I produktbeskrivelsene under har vi samlet og lagt inn oppdatert informasjon, men dette er åpenbart informasjon som kan bli utdatert også i fremtiden.

4) Andre rengjøringsfunksjoner

Denne testen omhandler robotstøvsugere, men flere maskiner i denne testen kan utstyres med våt- eller tørrmopp. Resultatene er varierende, og særlig tørrmoppene virker ikke å ha noen stor effekt.

Våtmoppene har derimot noe mer effekt, men det er bare Xiaomi Mi Roborock S50 og Ecovacs Deebot Ozmo 930 av robotene i denne testen som kan utstyres med våtmopp. Begge gir deg kontroll over hvor mye vann du vil bruke, men det er kun modellen fra Ecovacs som unngår tepper når den mopper. Dermed vil Ozmo 930 være det beste valget om du har tepper og ønsker en robotstøvsuger med våtmoppfunksjon.

En kaffe mens robotstøvsugeren rengjør huset? Dette er de beste kaffemaskinene til enhver anledning

Nødvendige forberedelser og vedlikehold

Selv om det er mye arbeid å spare på å investere i en robotstøvsuger til å gjøre den daglige støvsugingen må du fortsatt gjøre visse grep for å få mest mulig ut av roboten din.

Det er for eksempel lurt å gjøre boligen din mest mulig robotvennlig før du starter rengjøringen. Dette innebærer å rydde bort sokker, sko, fjernkontroller, kabler og alt av diverse rask som kan ha havnet på gulvet.

I tillegg vil det være en ide å være hjemme når du setter den i gang første gang. Da vil du kunne se om den sliter med noen områder, som da kanskje burde sperres av.

Selv om du med en robotstøvsuger også vil slippe unna den verste daglige rengjøringen vil du fortsatt være nødt til å tømme støvbeholderen med jevne mellomrom og rense sensorer og kameralinser.



Testen er originalt publisert på Test.no

Del denne artikkelen:
{share}

Nyttige artikler

Grafisk utsnitt av Hus.no logo