Langtidskokeren som lager maten for deg

Finn ut hva en slow-cooker er, hva du bruker den til, samt hvilke som er best i test.

Bilde av Nora Nygaard

Nora Nygaard

Sist oppdatert: 24.11.2021 13:36
{share}

Testen er originalt publisert på Test.no

Til tross for at det finnes et stort utvalg slow-cookere på markedet, er det ikke like mange som selges i Norge. Derfor er denne samletesten begrenset i utvalg. Om slow-cookeren blir mer populær her til lands, kan forhåpentligvis listen over testede produkter også bli lenger. Vi setter stor pris på om du tipser oss om tester av produkter som selges i Norge.

Les også: De beste kjøkkenmaskinene.

Slik rangerer Test.no produktene

Test.no er en aggregator av forbrukertester. Alle relevante, pålitelige tester i et gitt tema oppsummeres, og karakterene regnes om til en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer om Test.no

Vinner og taper

Av de slow-cookerene som er med, er det produsenten Sage som gjør det best. Sage The Risotto Plus og Sage The Fast Slow Pro får lik score, og de er begge av typen «multi-cooker», som vil si at de har flere funksjoner. De kan blant annet brukes som riskoker i tillegg til å være en slow cooker.

Nivået blant de testede produktene er høyt, med den populære Crock Pot på en foreløpig sisteplass. Den gjør det likevel bra med en respektabel score på 75 av 100.

Hva er en slow-cooker?

Først og fremst: Hva er en slow-cooker? Navnet er muligens selvforklarende, men dette kjøkkenapparatet er altså en gryte ment for å langtidskoke mat på lav temperatur, uten tilsyn. Dette betyr i praksis at du putter ingredienser oppi gryta, setter apparatet på, og alt fra én til 12 timer senere har den kokt et ferdig måltid uten at du har måttet løfte en finger.

Apparatet består av tre deler: lokk, varmeelement og beholder. De fleste typer har forskjellige innstillinger, fra «høy» og «medium» til «lav».

Den høyeste innstillingen passer for å lage hvitt kjøtt som kylling. Maten blir kokt fortere (fra 3-6 timer), på en noe høyere temperatur.

Medium passer for oppkuttet rødt kjøtt. Denne innstillingen er god for å lage maten litt raskere uten å miste alle egenskapene ved langtidskoking.

Lav innstilling passer også for rødt kjøtt som skal mørnes, og resultatet blir bedre om denne brukes framfor medium eller høy. På denne innstillingen bruker slow cookeren omtrent ti timer.

Enkelte langtidskokere kan også bytte mellom disse innstillingene automatisk. Dette gjør den ved for eksempel koke på høy setting i et par timer og så bytte til lav.

En slow-cooker passer dermed for deg som vil bruke lite energi på matlaging. For eksempel kan man sette den på før man legger seg på kvelden, eller før man drar på jobb om morgenen. En langtidskoker vil også være strømbesparende, fordi den bruker lite strøm sammenlignet med en komfyr eller ovn som står på i timesvis.

Skal du kjøpe ny ovn? Få oversikt over ovner her.

Man kan også argumentere for at maten laget i en langtidskoker blir sunnere, ettersom den sjeldent trenger å tilsettes olje eller andre fettprodukter i kokeprosessen. Maten vil derimot kokes i sin egen saft, noe som gjør at den beholder vitaminer og mineraler som ellers blir borte i vanlig matlaging.

Det er riktignok ikke alle matretter som egner seg like godt til å lages i en langtidskoker. Den passer best til gryteretter med kjøtt og grønnsaker, eller kjøtt som langtidskokes helt mørt.

Vegetarianere kan også bruke en slow-cooker med hell. For eksempel egner den seg til å lage retter med bønner, linser og erter. Disse trenger ofte noe forarbeid, og bør kokes i forkant ifølge Which.

Hvordan bruke en langtidskoker

Følg disse stegene for å best lykkes med en-slow cooker.

  • Forberedelser: Du trenger i grunn gjøre svært lite for å gjøre klar en slow-cooker. Du trenger bare å skjære opp kjøtt og/eller grønnsaker og forvarme kokeren.
  • Grønnsaker: Rotgrønnsaker som poteter og gulrøtter trenger lenger tilberedningstid enn kjøtt, og bør derfor plasseres nederst i kjelen. Kutt opp grønnsakene i jevne, små biter. Lettere grønnsaker kan puttes oppi mot slutten av koketiden.
  • Meieriprodukter: Melk, ost, rømme, kremost og andre meieriprodukter bør puttes i mot slutten av koketiden, da de har en tendens til å skille seg om de blir bearbeidet over lengre tid.
  • Kjøtt: Plasseres på toppen av grønnsakene. Kjøttet kan stekes litt først for å gi kjøttet farge og bedre smak. Dette er imidlertid ikke nødvendig før den puttes i slow cookeren.
  • Fisk og sjømat: Putt i gryta mot slutten av koketiden da fisk og sjømat pleier å bli fort ferdig.
  • Bønner: Hermetiske bønner er anbefalt og kan puttes i gryta de siste 30 minuttene for at de skal beholde formen.
  • Havregryn: Store havregryn egner seg best, men lettkokte kan også brukes.
  • Pasta: Det er best dersom pastaen kokes separat og så lagt til ved slutten av koketiden, ettersom tørr pasta blir veldig klebrig i slow-cookeren.

Opprinnelse

I 1936 tok den amerikanske oppfinneren Irving Naxon patent på et kjøkkenapparat som kunne varme mat jevnt. Han startet å selge sin oppfinnelse, kalt «The Naxon Beanery», på 50-tallet. I 1970 ble Naxon kjøpt opp av Rival Manufacturing, og i 1972 ble oppfinnelsen reintrodusert som «Crock Pot» - navnet som gjerne fortsatt brukes som fellesbetegnelse på langtidskokere i USA.

Salget eksploderte på 70-tallet, da stadig flere kvinner entret arbeidslivet. Siden kvinner fortsatt sto for det meste av matlagingen i tradisjonelle hjem, kunne en slow-cooker hjelpe dem til kunne jobbe en hel dag, samtidig som det ble laget mat til familien.

På slow-cookerens storhetstid var det rundt 40 forskjellige selskaper som lagde sin egen versjon av apparatet. Markedet begynte imidlertid å bevege seg nedover på 80-tallet, da mikrobølgeovnen skjøt fart og ble svært populær.

Tips og triks

Når det gjelder rengjøring av langtidskokeren kan de fleste settes i oppvaskmaskinen, men sjekk dette før du bestemmer deg.

For å oppnå et best mulig resultat er det viktig å bruke riktig temperatur. Hvis du er i farta ønsker du kanskje å bruke en høy temperatur, men vær obs på at denne settingen kun koker maten på litt over halvparten av tiden på en lav setting.

Pass på at slow-cookeren blir satt på et hardt underlag, gjerne med et håndkle under slik at den absorber søl eller lekkasjer fra gryta. Sørg også for at den står fri fra veggen eller andre kjøkkenapparater, ettersom den produserer mye varme.

Les også: De beste blenderne.

Bruk tørkede urter i stedet for ferske. Ferske urter vil bli brune og dvaske i prosessen, mens tørkede urter og krydder vil fungere godt.

Hvis det blir rester igjen, fjern det fra gryta og putt det i en annen beholder. La det kjøles ned litt før det settes i kjøleskap eller fryser. Ikke la maten kjøle i slow-cookeren, ettersom den holder på varmen en god stund og faren for stor bakterievekst øker.

Ikke fall for fristelsen det er å åpne lokket for å sjekke mens slow-cookeren jobber. Dette vil føre til et varmetap som forlenger koketiden vesentlig. Hver gang lokket åpnes kan du forvente å måtte legge til 20 til 30 minutter på koketiden.

 

Testen er originalt publisert på Test.no

Del denne artikkelen:
{share}

Nyttige artikler

Grafisk utsnitt av Hus.no logo