Annonse
Annonse
Nytt kjøkken bygges

Nytt kjøkken: 7 ting som påvirker prisen

Se hvilke faktorer som påvirker prisen på et nytt kjøkken, og få tips til hvordan du beregner hvor mye det vil koste.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Ingunn Mjønerud

Sist oppdatert: 18.06.2021 02:34
Annonse

Det er vanskelig å gi et godt svar på nøyaktig hvor mye et nytt kjøkken koster. Særlig kan det utgjøre en stor forskjell om du skal bygge et helt nytt kjøkken, totalrenovere eller pusse opp deler av det nåværende kjøkkenet ditt.

For å gi et tall kan vi si at et kjøkken kan koste alt fra 20 000 kr til flere hundre tusen kroner. Prisen på nytt kjøkken avhenger av hvor stort det er og hvilke løsninger du velger.

Ofte er det enklest å ta utgangspunkt i et budsjett for å se hvor nærme drømmekjøkkenet man kan komme. Da kan man finne gode løsninger innenfor budsjettrammen for det nye kjøkkenet.

Ønsker du likevel å beregne en omtrentlig pris på et nytt kjøkken kan du vurdere disse syv punktene som sier noe om hvor mye det kan koste:

1. Størrelse

Størrelsen på det nye kjøkkenet ditt har mye å si for prisen. Dette gjelder om du ønsker å fylle mye gulvplass, eller om du ønsker å bygge skap i høyden. Her handler det rett og slett om å finne ut hvor mange elementer du trenger for å bygge nytt kjøkken.

For å beregne dette er det viktig å ta nøyaktige mål av kjøkkenet. Husk også at du kan velge hyller fremfor overskap for en rimeligere løsning, mens en kjøkkenøy vil øke prisen. Tenk gjennom hvilke arbeidsflater du ønsker deg, og hvor mye oppbevaringsplass som er nødvendig.

Et stort og et lite kjøkken. Prisen varierer.
Stort eller lite kjøkken? Antall elementer påvirker prisen på kjøkkenet betraktelig.

Her er et par priseksempler på kjøkken fra ulike leverandører:

Ifølge HTH er prisen på et lite kjøkken av typen Sense fra 17 000 kr og oppover. Dette inkluderer seks over- og underskap, vitrineskap og sokkel. For et middels stort kjøkken i modellen Tendens tar samme selskap fra 27 500 kr, mens et stort Kvadrat-kjøkken koster fra 40 000 kr.

Kvik oppgir at de blant annet kan tilby et lite og rimelig kjøkken i stilen Bordo Black for 24 611 kr og oppover. Det inkluderer skap, sokkel og benkeplate, men ekskluderer vask, blandebatteri, hvitevarer og belysning. De nevner ikke nøyaktig antall elementer, men viser et bilde som består av seks over- og underskap, et høyskap og et skuffeelement.

Hos Ikea er prisen på et Metod-kjøkken med Voxtorp-fronter litt over 32 000 kr. Det inkluderer 10 over- og underskap, 2 høyskap, fronter, benkeplater, hengsler, oppvaskkum, blandebatteri, dekksider, dekor- og gesimlister, ben, sokler og knotter/håndtak. Hvitevarer og annet tilbehør kommer i tillegg.

Prisene varierer, og du bør med andre ord sjekke flere leverandører og alternativer før du går i gang med oppussingen.

2. Plassering av vask og hvitevarer

Skal du bygge om hele kjøkkenet, eller kan du beholde plasseringen av vasken og hvitevarene? I så fall blir det rimeligere, da kostnaden av å flytte vann, strømforsyning og avløp kan bli høy. Ønsker du å flytte dette bør du få et prisestimat av en eller flere fagpersoner.

Elektriker monterer et innebygd kjøleskap
Hør med fagpersoner: Ønsker du å flytte vann, strømforsyning eller avløp må du få et prisestimat av en fagperson.

3. Materialer og design

Ulike materialer har ulike priser. Dette gjelder blant annet skapfronter, benkeplater, vask og armatur.

For eksempel kan kjøkkenvasken være nedfelt eller underlimt i benkeplaten. Går du for den underlimte typen er den integrert i benkeplaten, og veldig enkel å rengjøre. En nedfelt vask vil dog være rimeligere og gjøre at prisen på det nye kjøkkenet minker. Det samme gjelder en eventuell koketopp.

Samtidig er det viktig å huske på at selve materialet på både vasken og benkeplaten vil påvirke prisen. Ofte er det en dyr benkeplate, for eksempel i kvarts, som øker prisen på kjøkkenet betraktelig.

For å bestemme benkeplate er det viktig å tenke gjennom hvor solid og slitesterk man ønsker at den skal være. Mange bruker ofte mye penger på benkeplaten, men det kan finnes fordeler med å velge et billig materiale som f.eks. laminat. Sistnevnte er både robust, rengjøringsvennlig og passer til et lavt budsjett.

Her bør du snakke med en leverandør og forklare behovene dine, slik at du finner rett materiale. Merk at du samtidig bør forhøre deg om kostnaden av behandlingen, ikke bare kvadratmeterprisen. Det sikrer at du kan sammenligne totalprisen på flere materialer og fra flere leverandører. Ofte utgjør kvadratmeterprisen bare 50 % av kostnaden til en ny benkeplate.

Se likevel et par priseksempler her:

Type Pris
Granitt 2910 kr
Marmor 3395 kr
Kvarts 5100 kr
Keramikk 4850 kr

Alle priser er per kvadratmeter og er hentet fra Diapol.no 20.08.2019. Per desember 2019 har ikke selskapet lenger disse priseksemplene offentlig tilgjengelig på nett.

Utover kvadratmeterprisen vil tykkelse, størrelse, bearbeiding, oppmåling og montering bidra til å øke prisen på benkeplaten.

4. Skap eller skuff?

Skal du gå for skuffer eller hyller i kjøkkenskapene dine? Ønsker du den rimeligste innmaten bør du gå for skap med én hylle. HTH oppgir blant annet at prisen øker med omtrent 60 % hvis man velger skuffeskap i stedet for et underskap med én hylle.

Er du imidlertid svært opptatt av funksjonalitet bør du vurdere skuffer. De gjør det enklere å se alt innholdet i skapet.

Velger du skuffer finnes det to alternativer – du kan gå for innebygde skuffer eller velge ekte skuffeskap som gjør at du ikke må åpne en dør før du får åpnet skuffen. Førstnevnte er ofte rimeligst av de to skuffetypene.

Husk at du også kan velge åpne hyller fremfor overskap, noe som er en rimelig løsning.

Kjøkkenskuffer
Mer oversiktlig: Skuffer gjør at du enklere kan se innholdet i kjøkkenskapene dine. Det er dog en dyrere løsning enn vanlige hylleskap.

5. Innredning i skap og skuffer

Skal du bruke mye penger på et nytt kjøkken bør du i samme slengen tenke nøye gjennom hvordan du bruker kjøkkenet. Ikke bare er det viktig å bestemme designet, du bør også tenke gjennom hvordan du skal innrede skap og skuffer slik at hverdagen går så enkelt som mulig.

Dette blir ekstra viktig dersom du skal bygge et lite kjøkken eller et veldig stort kjøkken. Bygger du lite må du utnytte plassen maksimalt, og gjerne i høyden. Bygger du et stort kjøkken må du passe på at avstandene mellom de ulike sonene ikke blir for lange.

Mange av kjøkkenleverandørene tilbyr praktiske løsninger som gjør at du kan utnytte plassen i skuffer og skap på best mulig måte. Bruk Pinterest eller Instagram for å få inspirasjon, og velg løsninger som utnytter all oppbevaringsplassen tilgjengelig.

Husk også at du ikke må gå for løsningene kjøkkenleverandøren tilbyr. Kanskje finner du en rimeligere løsning med oppbevaringsesker fra Ikea, Lagerhaus eller Nille? Er budsjettet stramt kan du heller bruke tid på å finne eller lage smarte oppbevaringsløsninger for kjøkkenskap- og skuffer, uten at det koster skjorta.

Organisering i kjøkkenskuff med glass- og metallbokser
Stramt budsjett? Prioriter de største elementene i kjøkkenet. Løsninger for oppbevaring kan man være kreativ med.

Ønsker du i stedet luksus på kjøkkenet kan du innrede skuffer og skap med belysning. Kjøkkenleverandørene tilbyr ofte slike løsninger, eller du kan be en lysspesialist om hjelp.

Tenk også gjennom hva slags avfallssystem du ønsker deg. Er du lei av å bøye deg ned for å putte noe i søpla i det vanlige skapet ditt bør du kanskje gå for et smart uttrekkssystem i stedet. Kvik oppfordrer alle til å plassere dette mellom vasken og der man står for å tilberede mat, slik at den alltid er tilgjengelig selv når flere personer bruker kjøkkenet.

6. Hvitevarer

Hvitevarene du velger kan påvirke prisen på kjøkkenet betraktelig. Her finnes det store prisforskjeller på alle produkter. Du kan få en keramisk koketopp til litt over tusenlappen, eller en induksjonstopp med mange kokesoner til over ti tusen kroner.

Kort oppsummert

Slik holder du prisen nede:

  • behold plasseringen av strømuttak og avløp
  • velg elementer utifra behov
  • unngå de dyreste materialene
  • vær på utkikk etter tilbud på hvitevarer o.l.
Vis mer

En stekeovn kan likeledes koste fra et par tusen til mange tusenlapper, avhengig av hva slags funksjoner du ønsker. Det samme gjelder kjøleskap og fryser. Går du for eksempel for et amerikansk side by side-kjøleskap, vil du mest sannsynlig måtte betale et femsifret beløp beløp for det nye kjøleskapet.

Hør med kjøkkenleverandøren din hva de tilbyr, men vær også på utkikk etter tilbud i hvitevareforretninger. Kanskje kan du gjøre et kupp som senker prisen på det nye kjøkkenet?

7. Montering

Hvem skal ta ned det gamle kjøkkenet og hvem skal bygge det nye? Prisen på håndverker, tømrer, elektriker og rørlegger avhenger av størrelsen og plasseringen av de ulike elementene. Hvor du bor påvirker også prisen, samt hvilke fagfolk du velger.

Som regel er det dyrere å få noen til å installere et kjøkken i fjerde etasje på Grünerløkka enn det er å få noen til å installere et kjøkken i en enebolig på landet med parkering utenfor inngangsdøren.

Er du handy kan du også gjøre mye av monteringsarbeidet selv. Husk dog at spesialtilpassede kjøkken gjerne bør settes opp av en profesjonell, slik at kjøkkenet blir montert riktig. Det skal tross alt stå der i mange år, og det er viktig at skjeve vinkler, ujevne gulv og synlige rør blir behandlet på riktig måte fra første stund.

Montering av kjøkkenskap med drill
Flatpakket eller modul? Flatpakkede kjøkken er ofte rimeligere, men krever mer montering.

Merk også at noen kjøkken leveres flatpakket, mens andre kommer i moduler. Det første er ofte en rimeligere løsning, men det tar også lenger tid å montere enn et kjøkken som kommer i moduler. Da kan prisen på monteringen av kjøkkenet bli dyrere, med mindre man velger å montere det selv.

Til slutt

Husk at du kan bruke tegneprogram for å sjekke hvor mye drømmekjøkkenet vil koste, for eksempel på Ikea.no. Bestiller du på nett bør du forsikre deg om at fargekoder og lignende stemmer med det du ser for deg, da ting gjerne kan se annerledes ut på skjerm og i virkeligheten.

For å få en mer nøyaktig prisberegning av hvor mye et nytt kjøkken koster bør du kontakte en kjøkkenleverandør for å få råd. Ofte tilbyr de gratis og uforpliktende rådgivning, slik at du ikke trenger å bekymre deg for ekstra kostnader i forbindelse med et slikt møte.

Er du ekstra nøye kan du kontakte flere leverandører for å høre hvordan de estimerer prisen på et nytt kjøkken. Da kan du enkelt sammenligne og velge den leverandøren du liker best.

Kilder:

HTH / Kvik / Ikea / Diapol

Annonse

Nyttige artikler

Få tips og triks
til hjemmet ditt

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de beste rådene til hus og bolig rett i innboksen. Vi hjelper deg med å få mest ut av boligen, til lavest pris.

Grafisk utsnitt av Hus.no logo