Annonse
Annonse

Spar energi med de beste kjøleskapene

Et godt kjøleskap er stillegående, plass- og energieffektivt. Se hvilke modeller som gjør det best i test.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Ingunn Mjønerud

Sist oppdatert: 18.06.2021 01:43
Annonse

Testen er originalt publisert på Test.no

Det beste kjøleskapet i 2019

Kjøleskapet som gjør det best i vår test er kombiskapet LG GSX861NSAZ. Dette er et stort kjøleskap med isbiter og isbitmaskin, i stilen side by side. Merk at vi i denne samletesten kun har inkludert kjøleskapstypen kombiskap, som består av både kjøl- og frysedel. Les mer om de ulike typene kombiskap under.

LG-kjøleskapet er det nest dyreste i testen, kun slått av et Samsung-kjøleskap. Er du på jakt etter et godt, men billig kjøleskap, kan du gjerne se nærmere på Bosch KGE36VW4A eller LG GBB60NSYQE.

Se hele resultatlisten her.

Slik rangerer Test.no produktene

Test.no er en aggregator av forbrukertester. Alle relevante, pålitelige tester i et gitt tema oppsummeres, og karakterene regnes om til en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer om Test.no

De mest pålitelige merkene

Det krever mye arbeid og kunnskap for å produsere gode forbrukertester av kjøleskap. Derfor finnes det generelt få tester av kjøleskap, og få produkter i denne samletesten. Vurderer du en modell som ikke finnes her kan du gjerne se nøye på hvilke merker som blir ansett som de beste.

Ifølge Which? er Samsung det mest pålitelige merket når det kommer til kombiskap. Dette er basert på deres egne tester og undersøkelser av kundetilfredshet. Nest øverst på listen kommer LG, etterfulgt av Bosch og Miele.

Av kombiskapene som er med i testen kommer Whirlpool og Electrolux langt ned på listen, mens populære merker som Siemens, AEG og Beko ender opp midt på treet. Merk at disse resultatene ikke er basert på hvorvidt hvitevarene som selges er sikre eller ikke. Les mer om det i det nederste avsnittet i denne artikkelen.

Les også: Test av 101 oppvaskmaskiner – Her er beste oppvaskmaskin

Velg mellom ulike typer kombiskap

Kombiskapene, eller kjøl og frys som de også kalles, finnes i mange ulike modeller. I denne testen har vi kun inkludert frittstående kjøleskap, og disse kan deles inn i tre ulike typer: Kombinert kjøleskap/fryser, side by side og french door. Blant kategorien innebygde kjøleskap, som ikke er testet her, finnes det også flere ulike modelltyper.

Valget av kjøleskap avhenger av hvor god plass du har på kjøkkenet og om du skal kjøpe nytt i forbindelse med renovasjon av kjøkkenet. Skal du renovere kjøkkenet står du fritt til å velge hvor stor plass du ønsker å vie til kjøleskapet, og dette er lurt å gjøre tidlig i prosessen.

Skal du derimot bytte ut en gammel modell er det som regel enklest å gå etter samme type som du hadde, slik at du får et kjøleskap som passer inn på kjøkkenet ditt.

Her er mer informasjon om de ulike typene du kan velge mellom:

Kombiskap fra Samsung
Kombiskap: Slik kan et kombikjøleskap se ut. (Foto: Samsung)
Kombinert kjøleskap og fryser

Dette er den enkleste typen kombiskap, delt horisontalt med et lite kjøleskap i ett rom og en liten fryseboks i et annet rom. Det finnes mange av dem på markedet, noe som gir deg gode alternativer til modell, merke og pris. Det er blant de enkle kombiskapene at vi finner de billigste kjøleskapene på markedet.

Kombi-kjøleskapene passer til alle kjøkken, men er særlig gode til små kjøkken. De enkle frittstående kombiskapene er også lette å plassere og flytte, noe som gjør at du greit kan ta det med deg til ditt nye hjem hvis du skal flytte.

Det beste kombiskapet i testen er Bosch KGE36VW4A, som også er et relativt billig kjøleskap. Ønsker du et retro kjøleskap kommer disse oftest som enkle kombiskap med en liten fryser. Sjekk for eksempel ut Smeg-kjøleskap dersom du er på jakt etter en modell som skiller seg ut fra de andre modellene.

Les også: Test av komfyrer – Disse stekeovnene skiller seg ut

Amerikansk kjøleskap / side by side-kjøleskap

Et side by side-kjøleskap er som regel dobbelt så stort som et enkelt kombiskap, og kan beskrives som et dobbelt kjøleskap. Det deles som regel vertikalt med én halvdel til kjøling og den andre halvdelen til frysing. Ofte kalles det et amerikansk kjøleskap eller et amerikansk side by side-kjøleskap.

Et side by side kjøleskap fra Bosch
Side by side-kjøleskap Slik ser et side by side-kjøleskap ut. (Foto: Bosch).

Denne type modell gir deg mye oppbevaringsplass og kommer ofte med flere spennende tilleggsfunksjoner som vanndispenser og isbitmaskin. Ulempen er at det tar opp stor gulvplass på kjøkkenet.

Det beste amerikanske side by side-kjøleskapet i testen er Samsung RS68N8231B1.

French door-kjøleskap

French door-kjøleskap går inn under side by side-kategorien, men skilles ofte ut som en egen kategori av hvitevareprodusentene. Mens de vanlige side by side-kjøleskapene består av to dører har kombiskapene med franske dører alltid tre eller fire dører.

Disse tar opp cirka like stor plass på kjøkkenet og kommer med mange tilleggsfunksjoner, slik som de vanlige amerikanske side by side-modellene.

Det beste french door-kjøleskapet i testen er testvinner LG GSX961NSAZ.

Få det beste ut av kombiskapet

Visste du at kjøleskapet er en av hvitevarene som bruker mest strøm i hverdagen? Her er et par ting du bør tenke over når du skal kjøpe nytt kombiskap:

1. Velg riktig størrelse

Som beskrevet over bør du tenke gjennom hvor stor plass du ønsker at kjøleskapet skal ta opp på kjøkkenet. Er familien stor bør du kanskje ha et amerikansk kjøleskap, men pleier du ikke fylle opp kjøleskapet kan et enkelt kombiskap være et bedre alternativ.

Et french door kjøleskap fra LG
French door-kjøleskap Slik kan et french door-kjøleskap se ut. (Foto: LG).

Den største ulempen med et stort kjøleskap er at det trekker mer energi enn de små, noe som kan merkes på strømregningen. Siden de fleste modellene er 60 cm brede må du som regel vurdere om du skal ha et enkelt eller et dobbelt kjøleskap, og hvor høyt du ønsker at det skal være.

Ifølge det danske Forbrukermagasinet Tænk kan du beregne plassbehovet slik:

  • 100-150 liter holder til 1 eller 2 personer
  • 150-200 liter holder til 3 eller 4 personer
  • 200 liter eller mer rekker til 5 eller flere personer

Kilde: Kølefryseskab: Sådan køber du det rigtige (Tænk.dk)

2. Gi det god nok plass

Kjøleskapet trenger luft rundt seg for å være så energieffektivt som mulig. Det betyr at det ikke bør stå helt inntil veggen, og at du gjerne kan la det være luft på sidene og toppen av kjøleskapet. Som regel står det beskrevet i produktmanualen hvor lang avstand det bør være til vegger og tak. Vær også obs på at direkte sollys og nærhet til en oppvaskmaskin eller komfyr kan gjøre at det trekker mer energi enn nødvendig for å holde matvarene dine kjølig.

3. Få riktig kombinasjon av kjøl og frys

Fryser du ned mange matvarer eller holder du deg for det meste til ferske matvarer? Tenk gjennom hvor stor plass du trenger til frysevarer og hvor stor plass du trenger til kjølevarer. Det er dumt å kjøpe et kombikjøleskap med stor fryseboks hvis du aldri plasserer noe i fryseren.

4. Velg et kombiskap med lavt strømforbruk

Kjøleskapene som er best i test har alle god energimerking, og alle modellene i testen har energimerke A+ til A+++. Bytter du ut en gammel modell med et nytt kjøleskap vil du kunne merke det på strømregningen.

5. Still det inn på rett temperatur

Kjøleskapet skal helst være stilt inn på 3-4 varmegrader. Det gir god holdbarhet på matvarene og det koster ikke mer enn å ha det på en høyere temperatur. Med denne temperaturen hindrer du også at potensielt farlige bakterier sprer seg i skapet.

6. Vær nøye med vedlikehold

Det er viktig å rengjøre kjøleskapet ofte, både inne i skapet og utenpå. Særlig bør du tørke støv av kjøleribbene på baksiden av skapet, slik at de kan transportere varmen ut av skapet på lettest mulig måte. Innsiden av kombiskapet bør du tørke av med en gang det blir fuktig. Du bør også passe på at avløpsrenner og avløpet er rent. Er sistnevnte tett klarer ikke kjøleskapet å transportere fuktighet ut, noe som gjør at det fungerer dårligere enn optimalt.

Les også: Test av 25 tørketromler – Her er tørketromlene som tørker best

Flere praktiske løsninger

Moderne kjøleskap kommer med mange praktiske tilleggsfunksjoner. Blant annet kan du få fleksible hyller, antifrost-funksjoner og kjøleskap med isbitmaskin. Her er noen av godene du kan velge mellom når du ser etter en ny modell:

Beste kjøleskap test
Fleksible hyller: Med fleksible hyller kan du enkelt tilpasse kjøleskapet til innholdet.
LowFrost eller AntiFrost

De fleste nye modellene kommer med garanti om at de produserer lite rim eller at de har mulighet til å avrime seg selv. Du finner informasjon om hva slags type avriming de ulike kombiskapene tilbyr i produktbeskrivelsen til hvert produkt.

Lavt støynivå

Kjøleskap kan dure mye. Er dette noe du bryr deg om kan du se etter målt støynivå i produktbeskrivelsene under, slik at du finner et som lager minst mulig lyd under bruk. Husk at støynivået kan variere ut ifra hvor mye kjøleskapet arbeider for å holde matvarene kalde. Dette kan igjen avhenge av hvor stor avstand du har mellom kjøleskapet og veggen.

Fleksible hyller

Flere av modellene i testen har fleksible hyller. Det betyr at du kan justere hyllene med tanke på hva slags type matvarer du tenker å ha i de ulike områdene i kjøleskapet. Dette inkluderer også egne flaskehyller og hyller dedikert til grønnsaker, fisk og kjøtt eller andre typer matvarer.

Vann- og isdispenser

Flere av kjøleskapene i testen kommer med vann- og isdispenser. Disse kan fungerer på ulike måter.

Det første alternativet er å koble kjøleskapet til vannsystemet i boligen din, slik at du får friskt vann rett ut av vanndispenseren i døra. Som regel er det mulig å få vannet med kullsyre dersom du kjøper en gasspatron som du kan koble til kjøleskapet, på samme måte som man for eksempel ville gjort med en Sodastream

Det andre alternativet er en enklere versjon av vann- og isdispenseren, hvor du manuelt fyller på vann i en tank i kjøleskapet. Dette krever mer arbeid fra din side, men er en billigere løsning fordi det ikke krever at du kobler kjøleskapet til vannsystemet i boligen. Har du en slik løsning er det også mulig å koble til en gasspatron, slik at du kan få kullsyrevann rett fra dispenseren i døra.

Les også: Test av 99 kaffemaskiner – De beste kaffemaskinene til enhver anledning

Hvilke hvitevarer er tryggest?

Noen hvitevareprodusenter produserer kjøleskap med plast på baksiden av produktet. Dette kan utgjøre en skummel sikkerhetsrisiko, da denne plasten er svært brennbar. I Which? sine tester tok det for eksempel bare 30 sekunder fra materialet fikk en flamme på seg til det sto i full fyr. Til sammenligning tålte metallet som brukes på baksiden av andre kjøleskap over 5 minutter med direkte flamme rett på seg uten at det tok fyr.

Det eneste kjøleskapet i testen med en bakside i plast er Whirlpool BLF 8121 OX, som har fått poengskår 0 på grunn av sikkerhetsrisikoen dette medfører.

Selv om kjøleskap sjelden er ansvarlig for boligbranner kan en bakside i plast føre til at en brann raskt sprer seg i større deler av boligen din. Vær derfor obs på dette når du kjøper en ny modell.Testen er originalt publisert på Test.no

Del denne artikkelen:
Annonse

Nyttige artikler

Få tips og triks
til hjemmet ditt

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de beste rådene til hus og bolig rett i innboksen. Vi hjelper deg med å få mest ut av boligen, til lavest pris.

Grafisk utsnitt av Hus.no logo