Benkeplate i heltre på kjøkkenet

Velg rett benkeplate til kjøkkenet

Her kan du enkelt sammenligne ulike materialer og finne rett kjøkkenbenkeplate for deg.

Bilde av Helene Øie Esparza

Helene Øie Esparza

Sist oppdatert: 24.11.2021 13:36
{share}

Dette er noen momenter som bør være avgjørende for valg av benkeplate på kjøkkenet:

  • Hvor mye vedlikehold orker du?
  • Hvor mye skal benkeplaten tåle?
  • Hvordan skal du bruke den?
  • Hvor stort er budsjettet ditt?
  • Hvor viktig er utseendet?

Vi har samlet informasjon om egenskapene til materialene som vanligvis blir brukt til kjøkkenbenkeplater, slik at valget blir litt enklere for deg.

Gå rett til sammenligningen av de ulike typene benkeplater her, eller les mer detaljert om hver enkelt av dem under:

Akrylkompositt (inkl. Corian)

Tåler ikke varme Riper ganske lett Tåler vann/olje Tåler syre Tåler farge Trenger ikke pleie Fra 3000 / 5000 kr/m

Akrylkompositt er en blanding av én tredjedel akryl, to tredjedeler steinmel (knust naturstein), samt pigmenter.

Det finnes to hovedtyper av benkeplater i akrylkompositt:

  • Med kjerne av sponplate
  • Kun akrylkompositt, uten sponplatekjerne

Forskjellen mellom dem er at den med kjerne av sponplate er billigere og veier mindre enn varianten uten denne kjernen. Ellers skal egenskapene være like. Det mest kjente varemerket innen benkeplater i akrylkompositt er Corian. Det er et eksempel på akrylkompositt uten kjerne av sponplate.

Bilde av kjøkkenbenkeplate i akrylkompositt (Corian)
Benkeplate i akrylkompositt Corian er et kjent varemerke innen benkeplater i akrylkompositt.

Akrylkompositt trekker ikke til seg væske, farge eller syre. Benkeplaten kan derimot få en del riper og tåler heller ikke varme over 100 grader.

En stor fordel med akrylkompositt er at platen generelt er enkel å skjøte, og skadde deler av platen kan lett byttes ut av fagpersoner. Benkeplater i akrylkompositt kan spesialtilpasses kjøkkenet ditt, i mange forskjellige farger og stiler, og du kan til og med få vask i samme materiale.

Denne typen er tøff mot porselenet ditt og vil lage forholdsvis mye lyd når du setter fra deg harde gjenstander på den.

Akrylkompositt trenger ikke vedlikeholdes annet enn ved vanlig rengjøring med fuktig klut.

De billigste typene (med sponplatekjerne) koster fra rundt 3000 kroner per meter (ved standard dybde), mens de dyreste ligger på rundt 5000 kroner per meter (ved standard dybde).

Betong

Tåler varme greit Riper ganske lett Tåler ikke vann/olje Tåler ikke syre Tåler ikke farge Smøres med steinolje el.l. Fra 2000 kr/m

Det kan kanskje virke som at betong er et sterkt materiale som tåler alt, men betong er et porøst og mykt materiale som må behandles forsiktig. Benkeplaten din vil tåle mer hvis du vedlikeholder den ofte ved å smøre inn med steinolje eller lignende, men selv godt impregnert betong får forholdsvis lett flekker fra væske, syre og farge. Og får du først flekker som har trukket ned i betongen, er det vanskelig å fjerne disse flekkene.

Bilde av kjøkkenbenkeplate i betong
Kjøkkenbenkeplate i betong Betong gir en tøff og moderne stil, men benkeplaten får lett flekker.

Betong vil også ripes opp ganske lett. Den tåler varme, men det er alltid anbefalt å bruke bordskåner når du har en kjøkkenbenkeplate som inneholder stein. Porselen vil lett få skår hvis du mister det på benkeplaten, og harde gjenstander vil lage en del lyd når du setter dem på betong.

Til daglig rengjøring bør du unngå vaskemidler som inneholder syre eller slipemidler.

Betong trekkes ofte fram som et materiale som vil gi kjøkkenet ditt et moderne og tøft utseende.

Pris på betongbenkeplate er fra cirka 2000 kroner per meter (ved standard dybde).

Dekton

Tåler svært høy varme Riper ikke Tåler vann/olje Tåler syre Tåler farge Trenger ikke pleie Fra 5000 kr/m

Dekton er et varemerke innen benkeplater av komposittmateriale. Det er laget gjennom en komplisert teknisk prosess som blander og varmer opp mineralpartikler av sand, leire, feltspat og fargepigmenter. Til slutt gjøres overflaten fargebestandig.

Dekton har mange av de samme egenskapene som keramikk. Den tåler svært høy varme, er ripefri (ved hverdagslig bruk) og porefri. Sistnevnte betyr at vann, olje, syre og farger ikke trenger gjennom eller skader overflaten.

Bilde av kjøkkenbenkeplate i Dekton
Benkeplate i Dekton Her vist i marmor-stil, men denne benkeplaten tåler daglig kjøkkenbruk mye bedre enn ekte marmor. Foto: designmilk | Flickr

I tillegg tåler den frost, UV-stråler og regn. Skal du lage utekjøkken, kan Dekton altså være et svært godt valg.

Dekton trenger ikke vedlikehold annet enn vanlig enkelt renhold, og den tåler også sterke rengjøringsprodukter. Overflaten er hard og tøff mot porselenet, og den vil lage lyd når du setter fra deg harde gjenstander på benkeplaten.

Måten Dekton lages på gjør at du har mye å velge mellom av farger og stiler på kjøkkenbenken.

Prisen på kjøkkenbenkeplate i Dekton er fra rundt 5000 kroner per meter (ved standard dybde).

Granitt

Tåler varme greit Riper sjelden Tåler vann, ikke olje Tåler syre Tåler ikke farge Smøres med steinolje Fra 3000 kr/m

Bilde av kjøkkenbenkeplate i granitt
Kjøkkenbenkeplate i granitt Den er perfekt til baking, men tåler ikke alt den blir utsatt for på et kjøkken.

En granittbenkeplate gir et eksklusivt preg, og du kan velge mellom mange fargenyanser.

Granitt blir ikke påvirket av vann eller syre som sitron, og det blir sjelden riper. Derimot tåler den ikke olje, og det blir forholdsvis lett merker etter fargesterk mat og drikke. Sterk varme over lengre tid er heller ikke bra, så her bør du bruke gryteunderlag.

Den kalde overflaten gjør granitt til en flott overflate å bake på. Den er også lett å rengjøre.

Benkeplate i granitt lager mye lyd når man setter harde ting på den, og det blir lett skår på porselenet hvis du mister det på kjøkkenbenkeplaten.

Det eneste vedlikeholdet som trengs er polering med steinolje fra tid til annen.

Pris på granitt er fra rundt 3000 kroner per meter (ved standard dybde).

Heltre

Harde sorter (eik o.l.) Tåler ikke sterk varme Riper ganske lett Tåler ikke vann/olje Tåler syre greit Tåler ikke farge Må oljes jevnlig Fra 1000 kr/m
Myke sorter (bøk o.l.) Tåler ikke sterk varme Riper lett Tåler ikke vann/olje Tåler syre greit Tåler ikke farge Må oljes jevnlig Fra 800 kr/m

Bilde av kjøkkenbenkeplate i heltre
Kjøkkenbenkeplate i heltre Den gir et varmt inntrykk på kjøkkenet, men må behandles med kjærlighet.

En benkeplate i heltre finnes i mange farger og tresorter, så du kan enkelt finne en stil som passer kjøkkenet ditt.

Eik og andre harde tresorter ripes ikke så lett opp som bøk og andre mykere tresorter. Det blir omtrent like lett merker etter væskesøl og fargesterk mat på begge typer tresorter, men det vil naturligvis synes bedre på en lysere tresort. Ellers bør du ikke sette gjenstander med sterk varme rett på tre.

Får du merker på en benkeplate i tre, er det på den annen side forholdsvis enkelt å fjerne dem ved å pusse ned og olje overflaten. Det kan pusses ned og oljes så mange ganger man orker, og aller helst bør det skje 1-2 ganger i året.

Tre gir en myk og varm benkeoverflate. Den vil lage lite støy når du setter fra deg ting på platen, og det er mye vanskeligere å knuse porselen på den, sammenlignet med for eksempel stein, glass og keramikk.

Kjøkkenbenkeplater av myk tresort fås fra rundt 800 kroner per meter (ved standard dybde), eller fra rundt 1000 kroner per meter (ved standard dybde) for de harde tresortene.

Keramikk

Tåler svært høy varme Riper ikke Tåler vann/olje Tåler syre Tåler farge Trenger ikke pleie Fra 6000 kr/m

Bilde av kjøkkenbenkeplate i keramikk
Kjøkkenbenkeplate i keramikk Et av de aller tøffeste materialene som tåler så og si alt av kjøkkenoppgaver.

En benkeplate i keramikk er svært velegnet på et kjøkken. Den er porefri, og vil dermed ikke suge til seg væsker eller syre. Den er også ripefri, så du trenger ikke bruke skjærefjøler (men knivene har det best med skjærefjøl). I tillegg tåler keramikk svært høy varme.

Kjøkkenbenkeplaten trenger ikke annet vedlikehold enn vanlig renhold, og den er enkel å holde ren. Du må likevel unngå midler som inneholder blekemiddel eller er svært sure.

Noe som kan oppleves som en ulempe er at den lager en del lyd når du setter harde gjenstander på overflaten, og den er tøff mot porselen.

Keramikkbenkeplater fås i mange ulike farger og stiler.

Prisen er i øverste prisklasse, fra rundt 6000 kroner per meter (ved standard dybde).

Komposittstein (kvarts)

Tåler ikke varme Riper ikke lett Tåler vann/olje Tåler syre Tåler farge Trenger ikke pleie Fra 4000 kr/m

Bilde av kjøkkenbenkeplate i komposittstein (kvarts)
Kjøkkenbenkeplate i komposittstein Benkeplate i kvarts er en type komposittstein, og den tåler mange av de vanligste oppgavene på kjøkkenet.

Rundt 90-95 prosent av komposittstein består av steinmel (knust naturstein), og resten er farge og bindemiddel. Det gjør at du kan få andre farger i en komposittbenkeplate enn om du velger ubehandlet naturstein.

Den mest populære typen komposittstein i en benkeplate er kvarts. Der står altså steinmel av kvarts for rundt 90 % av ingrediensene. Andre typer komposittstein kan for eksempel ha steinmel av granitt eller marmor. I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i kvartskompositt.

Kvartskompositt er svært hygienisk og tåler all væske og fargesterke matvarer svært godt. Den tåler derimot ikke varme over 100 grader, så du bør unngå å sette varme ting rett på kjøkkenbenkeplaten. Det blir ikke lett riper i kvarts.

Kvarts trenger ikke vedlikehold og er lett å rengjøre, men vær obs på at veldig sure eller basiske vaskemidler kan skade overflaten.

Den kan sies å være en mellomting mellom naturstein og tre med tanke på hvor mye det vil lage lyd når man setter fra seg ting eller skade porselen som faller på benkeplaten.

Prisen på kvartskompositt er fra rundt 4000 kroner per meter (ved standard dybde).

Myk laminat

Tåler ikke sterk varme Riper lett Tåler vann/olje Tåler syre Tåler ikke farge Trenger ikke pleie Fra 200 kr/m

Bilde av kjøkkenbenkeplate i myk laminat
Kjøkkenbenkeplate i myk laminat Dette er det billigste benkeplatematerialet du kan få tak i.

En benkeplate i myk laminat er en tykk sponplate med et tynt lag laminat limt oppå. Laminatet fås i mange ulike farger og uttrykk, inkludert stiler som etterligner andre typer materialer.

Det myke laminatet (spesielt lyse varianter) får lett merker etter fargesterke matvarer som rødbete og rødvin, men det tåler både syre og olje. Skjærer du med kniven rett på platen vil det etterlate riper. Den tåler varme kun opptil 180 grader, så det lønner seg å bruke bordskåner.

Laminat trenger ikke vedlikehold annet enn vanlig rengjøring. Det skal mye til å få skår i porselenet hvis du mister det på kjøkkenbenkeplaten, og det blir ikke mye lyd når du setter fra deg harde ting på den.

Prisen kan komme helt ned i rundt 200 kroner per meter (ved standard dybde).

Hard laminat

Tåler ikke sterk varme Riper ikke spesielt lett Tåler vann/olje Tåler syre Tåler ikke farge Trenger ikke pleie Fra 500 / 2000 kr/m

Det finnes to typer hard laminat: høytrykkslaminat og kompaktlaminat.

  • Høytrykkslaminat består av en sponplate (ofte sterkere enn for myk laminat) og en overflate laget av mange lag papir som presses sammen under høyt trykk. Det gjør at overflaten er sterkere og mer robust enn det myke laminatet.
  • Kompaktlaminat har fjernet sponplate-kjernen, og består kun av papir og lim som er presset sammen under høyt trykk. Dermed er kompaktlaminat tynnere enn de andre typene laminat (helt ned i 10-12 mm), men det er minst like robust som høytrykkslaminat.
Bilde av kjøkkenbenkeplate i hard laminat
Kjøkkenbenkeplate i hard laminat Tåler mer enn myk laminat, og den billigste typen er svært prisdyktig.

Det harde laminatet tåler syre, olje og vann godt. Det tåler farge litt bedre enn myk laminat, men får forholdsvis lett svake spor etter matvarer som rødbeter og rødvin.

Det blir også små riper hvis du skjærer kniven hardt rett på platen, men ikke like dype som på myk laminat. Hard laminat tåler heller ikke varme over 180 grader.

Hard laminat trenger ikke vedlikehold. Det blir ikke høy lyd når du setter harde gjenstander ned på en kjøkkenbenkeplate i laminat, og det skal mye til før det blir skår i porselenet hvis du mister det på benkeplaten.

Hard laminat finnes i mange farger og stiler – også kopier av andre typer materialer.

Prisen er fra rundt 500 kroner per meter (ved standard dybde) for høytrykkslaminat, og fra rundt 2000 kroner per meter (ved standard dybde) for kompaktlaminat.

Marmor

Tåler varme greit Riper ganske lett Tåler ikke vann/olje Tåler ikke syre Tåler ikke farge Bør smøres med voks Fra 3000 kr/m

Bilde av kjøkkenbenkeplate i marmor
Kjøkkenbenkeplate i marmor Overflaten er kald, hygienisk og lett å rengjøre, og det gjør den perfekt til baking.

Mange trekker fram den klassiske og eksklusive stilen når det er snakk om en kjøkkenbenkeplate i marmor.

Marmor er også lett å rengjøre, har antibakterielle egenskaper og kald overflate, noe som gjør den perfekt for baking.

Utover dette følger det en del ulemper ved å ha marmor på kjøkkenbenken. Den riper ganske lett, tåler ikke syre og får raskt flekker fra væske og fargesterk mat. Den tåler høy varme greit, men overflaten kan bli matt hvis du ikke bruker bordskåner. Marmor vil også gulne naturlig etter en tid.

Å sette fra seg harde ting på marmoren vil lage mye lyd, og porselenet får lett skår hvis du mister det på platen – selv fra lav høyde.

Det er smart å vedlikeholde marmor ved å smøre den inn med en voks (uten syre) innimellom. Under vanlig rengjøring må du sørge for å unngå midler som inneholder syre, slipe- eller blekemiddel.

Prisen på en marmorbenkeplate er fra rundt 3000 kroner per meter (ved standard dybde).

Stål

Stål på sponplate Tåler varme kortvarig Riper lett Tåler vann/olje Tåler syre Tåler farge Trenger ikke pleie Fra 2000 kr/m
Massivt stål Tåler varme godt Riper lett Tåler vann/olje Tåler syre Tåler farge Trenger ikke pleie Fra 10.000 kr/m²

En stålbenkeplate fås i to varianter:

  • Stål limt oppå en sponplate: Dette er den billigste varianten, men her kan varme fra stekepanner eller lignende få limet til å slippe og forårsake buler. Den krever derfor bruk av bordskåner.
  • Massivt stål, uten sponplate under: Denne varianten tåler varme godt, og den ligger mye høyere i pris.
Bilde av kjøkkenbenkeplate i stål
Kjøkkenbenkeplate i stål Stål gir et industrielt preg og har mange egenskaper man trenger på kjøkkenbenken.

Stål er hygienisk, lett å rengjøre og tåler så godt som all påkjenning i et kjøkken, men det blir lett riper i overflaten. Ripene er til gjengjeld kun et estetisk problem. Stål kan ellers bli misfarget av kalk i vannet, men det kan fjernes med eddikvann eller lignende.

Du trenger ikke å være redd for å knuse porselenet ditt hvis du har en stålbenkeplate. Det var først fra én meters høyde at Gjør Det Selv opplevde at det ble en liten ripe i porselenskoppen.

En benkeplate i stål krever ikke annet vedlikehold enn vanlig rengjøring.

Prisen er fra cirka 2000 kroner per meter (ved standard dybde) for stål limt oppå sponplate, eller fra rundt 10.000 kroner per kvadratmeter for massivt stål.

Terrazzo

Tåler varme greit Riper lett Tåler ikke vann/olje Tåler ikke syre Tåler ikke farge Smøres med steinolje el.l. Fra 2000 kr/m

Bilde av kjøkkenbenkeplate i terrazzo
Kjøkkenbenkeplate i terrazzo Den gir en unik stil, men tåler dårlig mange av de vanlige kjøkkenoppgavene.

Terrazzo lages ved at marmor eller granitt, og ofte glass eller annen pynt, støpes inn i betong. Det skaper unike uttrykk i hver eneste benkeplate.

Dessverre tåler den dårlig hverdagslig bruk på et kjøkken. Den porøse overflaten suger til seg, og det blir raskt flekker fra fargesterk mat og væsker. Platen blir ødelagt av syre.

En kjøkkenbenkeplate i terrazzo tåler derimot varme, men som med alle andre benkeplater som inneholder stein, anbefales det at du bruker bordskåner når du setter fra deg varme kjeler og stekepanner.

Terrazzo har en hard overflate og lager mye lyd når harde gjenstander settes på platen. Porselenet ditt får lett skår hvis du mister det på den.

Benkeplaten må vedlikeholdes ved å smøre den inn med steinolje eller lignende med jevne mellomrom.

Pris på terrazzo er fra rundt 2000 kroner per meter (ved standard dybde).

Sammenligning av ulike typer benkeplater

Akryl-kompositt (inkl. Corian) Tåler ikke varme Riper ganske lett Tåler vann/olje Tåler syre Tåler farge Trenger ikke pleie Fra 3000 / 5000 kr/m
Betong Tåler varme greit Riper ganske lett Tåler ikke vann/olje Tåler ikke syre Tåler ikke farge Smøres med steinolje el.l. Fra 2000 kr/m
Dekton Tåler svært høy varme Riper ikke Tåler vann/olje Tåler syre Tåler farge Trenger ikke pleie Fra 5000 kr/m
Granitt Tåler varme greit Riper sjelden Tåler vann, ikke olje Tåler syre Tåler ikke farge Smøres med steinolje Fra 3000 kr/m
Harde tresorter (eik o.l.) Tåler ikke sterk varme Riper ganske lett Tåler ikke vann/olje Tåler syre greit Tåler ikke farge Må oljes jevnlig Fra 1000 kr/m
Myke tresorter (bøk o.l.) Tåler ikke sterk varme Riper lett Tåler ikke vann/olje Tåler syre greit Tåler ikke farge Må oljes jevnlig Fra 800 kr/m
Keramikk Tåler svært høy varme Riper ikke Tåler vann/olje Tåler syre Tåler farge Trenger ikke pleie Fra 6000 kr/m
Kompositt-stein (kvarts) Tåler ikke varme Riper ikke lett Tåler vann/olje Tåler syre Tåler farge Trenger ikke pleie Fra 4000 kr/m
Myk laminat Tåler ikke sterk varme Riper lett Tåler vann/olje Tåler syre Tåler ikke farge Trenger ikke pleie Fra 200 kr/m
Hard laminat Tåler ikke sterk varme Riper ikke spesielt lett Tåler vann/olje Tåler syre Tåler ikke farge Trenger ikke pleie Fra 500 / 2000 kr/m
Marmor Tåler varme greit Riper ganske lett Tåler ikke vann/olje Tåler ikke syre Tåler ikke farge Bør smøres med voks Fra 3000 kr/m
Stål på sponplate Tåler varme kortvarig Riper lett Tåler vann/olje Tåler syre Tåler farge Trenger ikke pleie Fra 2000 kr/m
Massivt stål Tåler varme godt Riper lett Tåler vann/olje Tåler syre Tåler farge Trenger ikke pleie Fra 10.000 kr/m²
Terrazzo Tåler varme greit Riper lett Tåler ikke vann/olje Tåler ikke syre Tåler ikke farge Smøres med steinolje e.l. Fra 2000 kr/m


Kilder

Gjør Det Selv 1 / Gjør Det Selv 2 / Vi i Villa / Klikk / Huseiernes Landsforbund / Store Norske Leksikon / Dekton / Kvik / Schmidt Kjøkken


Del denne artikkelen:
{share}
Grafisk utsnitt av Hus.no logo