Få tilbud på rengjøring til:

Bilde av en fruktfluer på en lime

Hvordan kvitte seg med bananfluer

Vi viser deg de beste måtene å fjerne de plagsomme bananfluene på.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 24.11.21

Bananfluer, eddikfluer eller fruktfluer – uansett hva du kaller dem så er vi vel alle enige om at de er en plage når de suser rundt hodet og gjerne samler seg på kjøkkenet hvor man absolutt ikke vil ha fluer susende rundt.

Tre grep mot bananfluer:

  1. Forebygg: Fjern produkter som gjærer, vask søppelbøtter og ikke la oppvask bli stående.
  2. Bekjemp: Bland eddik og Zalo i en skål og sett den fram der fluene plager mest.
  3. Oppretthold: Hold det rent, ta ut søppel fortløpende, ta oppvasken raskt og ikke la frukt råtne.
Vis mer

Selv om de ikke er større enn 2 til 4 millimeter lange og kun lever av fordervede og gjærende produkter, kan man kanskje ikke kalle dem for skadedyr. Med tanke på den raske formeringsevnen deres kan de imidlertid raskt bli en skikkelig irritasjon.

Heldigvis krever det veldig lite innsats fra deg for å fjerne dem, og faktisk så er den beste løsningen også den letteste.

1. Den enkle løsningen

Det første trikset du bør prøve ut er kanskje også det mest utbredte og enkleste. Alt man trenger er litt eplesidereddik og Zalo. Dette tipset er dessuten det som krever minst innsats fra deg. Dette er med andre ord både den letteste og den enkleste metoden å bli kvitt bananfluene på.

Slik gjør du det:

  1. Hell litt eddik i en skål.
  2. Tilsett noen dråper Zalo.
  3. Ferdig!

Da er det bare å plassere skålen der bananfluene samler seg som verst, og vente på at fluene drukner en etter en.

Forklaringen bak trikset er ganske enkel. Fluene blir tiltrukket av gjærcellene i eplesidereddiken, og flyr bort for å spise og legge egg. Det er derfor eddik-typen er ganske viktig for å få mest mulig effekt.

På grunn av zaloens effekt på eddiken forsvinner overflatespenningen og bananflua vil derfor falle gjennom vannflaten og drukne.

Ulike varianter:

Man må ikke bruke eddik, men grunnen til at det er anbefalt er at bananfluene liker det veldig godt. Pass bare på å bruke eplesidereddik og at den ikke er for sterkt konsentrert.

Alternativt kan man for eksempel bruke en blanding av rødvin eller øl og Zalo med samme resultat. Dette er en god løsning om man har en slump med vin eller øl til overs.

2. En lukket felle til bananfluene:

Om du vil legge litt mer arbeid i det, eller ikke ha en åpen skål med flytende fluer stående fremme, finnes det mange alternative løsninger. De mest populære baserer seg på det samme konseptet om å lokke fluene inn i en beholder de ikke kommer seg ut av igjen.

Tre ulike varianter av dette er å:

  1. dra plastfolie over et glass med litt ølrester, eddik eller overmoden frukt. Stikk hull på plastfolien slik at fluene kommer seg inn i fellen.
  2. legge noe lokkemat i et Norgesglass eller gammelt syltetøyglass. Lag et kremmerhus av papir som du setter ned i et glasset og teip gjerne kremmerhuset fast.
  3. klippe av hjørnet på en frysepose og trekk posen over et glass med lokkemat i med det avklipt hjørnet over toppen.

3. Den aktive jakten:

Har bananfluene plaget deg så lenge at du ikke vil vente, eller bare har lyst å aktivt angripe bananfluene, finnes det også alternativer til dette. Selv om disse løsningene ikke er like effektive er de fryktelig tilfredsstillende.

For eksempel kan du spraye på litt stekefett på en tallerken og slå fluene. Tanken er at stekefettet vil gjøre at fluene skal feste seg i tallerkenen og så kan du kvitte deg med dem etterpå.

Det er lett å bli fristet til å bruke støvsugeren, men dette er ikke en anbefalt løsning. Fluene blir nemlig sjeldent drept av støvsugeren, og kan ganske enkelt fly ut igjen når du skrur den av.

Stopp bananfluene fra å komme tilbake

Tipsene over handler alle om hvordan man fjerner fruktfluene når man først begynner å bli plaget, men ingen av løsningene over er en permanent løsning. Selv om du fjerner alle fluene som flyr rundt kan de fortsette å dukke opp og komme tilbake om du ikke tar noen forebyggende grep.

Rask formering:

En enkelt fruktflue-hunn kan legge flere hundre egg om gangen som alle klekkes til levende larver etter bare én til to dager. Etter bare 8 dager så kan larven være ferdig utviklet til en voksen flue. Én dag senere kan denne igjen legge egg. En syklus fra en voksen bananflue til en ny voksen bananflue kan altså ta så lite som 10 dager.

Fluene kan formere seg kontinuerlig om forholdene ligger til rette for det, og lever i opptil 50 dager.

Vis mer

For å vite hvordan du skal forebygge må du kjenne fienden din. Det første du må være klar over er at bananfluene faktisk lever fritt i norsk natur, og de i hovedsak kommer utenfra og inn når de lukter noe de liker. Det kan være alt fra gammel frukt som begynner å råtne til litt bunnslam i en ølboks, kort sagt alt som har gjærceller.

Forebygging er derfor det viktigste du kan gjøre for å kvitte deg med bananfluene. Dette er spesielt viktig opp mot høysesongen fra september til november.

Siden fluene trekkes mot miljøer hvor det foregår en gjæringsprosess, og larvene er avhengige av disse miljøene for å overleve og formere seg, er mye gjort om du finner og fjerner disse miljøene.

Rengjøring av avløpsrør, søppelbøtter, og alt av oppvask som kan ha noe fristende rester i seg er raske, enkle og effektive grep for å fjerne disse miljøene.

Gjør begge deler!

Er du plaget av bananfluer er det viktig at du ikke bare dreper de som flyr rundt i dag, men også fjerner områdene hvor larvene trives. Ellers risikerer du at de dukker opp igjen, uansett hvor mange feller du setter fram.

Ønsker du å få kontroll på flueproblemet er du nødt til å forebygge og bekjempe. Som lønn for strevet vil du da til slutt være kvitt bananfluene på lang sikt, ikke bare i noen dager.

Har du et supertriks som funker like bra eller bedre enn de vi har lagt fram her? Tips oss gjerne på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.!

Kilder:

BT / DNB Eiendom / Forskning.no / KK / Nettavisen / NRK / P4 / Plusstid / Vi i Villa