Plante epletre

Plante epletre

Lær hvordan du velger riktig eplesort, hva poding er, hvordan du steller epletreet ditt, og hvordan du planter et eplefrø.

Bilde av Siglinde Lunde

Siglinde Lunde

Sist oppdatert: 24.11.2021 13:36

Skal du ha et epletre eller et annet frukttre i hagen, bør du bruke litt tid på finne det perfekte treet for deg, da epletrær ofte blir stående i minst en mannsalder. Det finnes mange ulike typer epletrær, og ulike epletyper. Du kan få hjelp på ditt lokale hagesenter, men først bør du ha tenkt gjennom hva du vil ha.

Epletrær trives godt om de får mye sollys og når de står sammen med andre epletrær, helst andre sorter for da kan de bestøve hverandre. De bør også ha nok plass, da røttene vil være på størrelse med treets krone til enhver tid.

For å få et epletre i hagen har du i teorien to valg: enten kan du plante et eller flere eplefrø, eller så kan du kjøpe et lite tre som du planter ut. Skal du plante et epletre fra frø-stadiet må du belage deg på at det kan ta 8–12 år før treet bærer frukt, og det er ikke sikkert det blir gode epler. Sannsynligheten for at du kommer dit hen at treet bærer frukt er heller ikke nødvendigvis stor. Derfor velger de fleste løsningen med å kjøpe et ferdig epletre som plantes ut.

Velg riktig epletre

Det er i dag registrert omtrent 7500 ulike eplesorter. Her til lands kategoriserer man dem gjerne etter sommerepler, høstepler og vinterepler og navnet beskriver når treet får epler. Sommer- og høstepler modner tidligst. Vintereplene høstes rett før frosten kommer og lagres på et kjølig, men frostfritt sted hvor de kan modnes ferdig til november/desember. Vinterepler fordrer at man har en slik lagringsplass, og derfor er disse sortene mindre utbredt enn sommer- og høsteplene.

Ulike eplesorter passer til forskjellig klima, så husk å ta høyde for hvilke epler som trives bra der du bor. Stort sett er det sen frost som er det største problemet for en del arter. Epletrær kan plantes ut så lenge det ikke er frost i bakken, fra tidlig vår til sen høst.

For mye frukt

Bilde av epler som ligger strødd på bakken under epletrær
For mye frukt: De fleste epletrær vil gi mer epler enn man klarer å spise selv.

Epletrær blir gjerne mellom 5 og 12 meter høye, og passer derfor fint i de fleste hager. Etter hvert vil mange epletrær gi mer frukt enn husholdningen vil klare å konsumere, og du bør derfor sjekke om det finnes lokale presserier i nærheten av deg som vil ta imot det dere ikke klarer å bruke selv.

På østlandsområdet er det flere man kan henvende seg til deriblant:

Les også: Les også: Slik blir du kvitt ugress.

Poding og størrelse på epletreet

Når du kjøper et epletre på hagesenter er dette som regel podet. Kort forklart betyr poding at man planter en gren av en plante man ønsker seg på roten av en annen plante som man ikke nødvendigvis ønsker seg. Årsaken til at dette gjøres er at den planten vi ønsker oss ikke nødvendigvis trives i vårt klima, men roten på den andre planten er mer robust og trives. Roten eller grunnstammen som den kalles, bestemmer blant annet hvor stor planten skal bli. Derfor bør du velge en grunnstamme på epletreet som passer med hvordan du ønsker at treet skal være.

Man poder også planter som ikke setter frø eller har vanskelig for å formere seg naturlig. Å plante et epletre fra frø er ikke umulig, men krevende, og derfor poder man også de fleste epletrær som selges til privat bruk eller til storskaladyrking.

Det finnes mange ulike typer grunnstammer på epletrær, og disse bør være merket slik at du kan velge den typen som passer dine ønsker. Når du har bestemt deg for hvilken grunnstamme du vil ha, kan du se på selve eplesorten. Skal du ha flere epletrær bør du også velge ulike sorter, da trives de bedre og kan bestøve hverandre. Av samme årsak kan det være lurt å sjekke hvilke eplesorter naboen har.

Trær som er podet blir ofte ikke så store, fordi de er dyrket fram for å produsere mest mulig frukt og ikke bruke næring på å vokse i høyden. Ønsker du et større og mer klassisk frukttre kan det være lurt å kontakte en planteskole. Eventuelt kan du også forsøke å plante ditt eget epletre.

Snurrerot

Når du velger epletre på hagesenteret så sjekk hvordan røttene i potta ser ut. Dersom treet har stått lenge i for liten potte, har røttene begynt å vokse rundt i ring, såkalt snurrerot. Da kan det være vanskelig å få dem til å vokse i en annen retning selv når de settes i jorda.

Resultatet er at røttene får vanskeligheter med å absorbere den næringen treet trenger og derav får treet ofte et kort liv. Skal du handle epletre fra hagesenter så ta det ut av potta og sjekk at røttene ser fine ut før du kjøper.

Plante epletre på balkongen

Til balkongen bør du velge et tre som ikke blir for stort, da en balkongpotte eller -kasse vil ha begrenset plass til røttene. Spør gjerne etter et balkongtre på hagesenteret. Treet vil uansett trives best på en lun og solrik plass, og gjerne med selskap av et annet tre. Balkongtrær bør ha så stor potte som mulig, og bør romme minimum 10 til 20 liter jord.

Velg en jordtype som ikke inneholder for mye bark eller torv slik de billigste typene gjerne gjør. Bruk gjerne kompostjord eller annen levende jord med mye organisk materiale. På vinterstid er røttene på treet mer utsatt for å fryse når det står i krukke eller kasse, og derfor bør man pakke noe isolerende rundt potten og røttene.

Du bør støtte opp balkongtreet med oppbindingsstokker, og tynn gjerne ut karten om det er for mye. Særlig i begynnelsen er unge trær utsatt for å knekke under vekten av for mye frukt. Les mer om tynning lenger ned i artikkelen.

Slik planter du ut epletreet

Bilde av hender som holder jord
Velg riktig jord: God jord har mye å si for hvordan epletreet vil trives og vokse.

Velg en solrik og lun plassering for epletreet, da vil det trives best og bære mest frukt. Når du skal plante ut epletreet lønner det seg å gjøre dette når det er mye fukt i bakken, enten tidlig vår eller sen høst, men bakken må ikke være frossen.

Du kan gjerne ta treet ut av potten og la jordklumpen suge til seg vann i 10 til 15 minutter mens du graver hullet som burde være ca. dobbelt så stort som jordklumpen.

Ha deretter næringsrik jord i hullet, men unngå gjødsel i begynnelsen da det kan svi i stykker røttene. Dersom jordsmonnet er tungt fordi det f.eks. inneholder mye leire kan du legge i litt grus eller småstein for at den skal bli luftigere.

Sett planten i hullet og dekk til med jord. Tråkk forsiktig på toppen av jorden rundt stammen, og vann godt, særlig dersom det er tørt. Da unngår du at røttene tørker ut. Skal du plante flere trær ved siden av hverandre bør det være minst 4 til 5 meters mellomrom mellom dem, da røttene etter hvert vil strekke seg omtrent like langt som trekronene.

I begynnelsen bør du støtte opp treet med støttestokker, også kalt oppbindingsstokker. Da vokser treet rettere og får en mer robust stamme. Omtrent ett år etter at treet ble satt i jorda trenger det gjødsel, da mesteparten næringen fra jorden vil være borte. Det kan også være greit å gjødsle en gang etter blomstring før frukten kommer, da trenger treet litt ekstra næring.

Les også: Les også: Alt om beskjæring av frukttrær

Plante epletre fra frø

Dette er et prosjekt med lang tidshorisont, og du må belage deg på mange år med ventetid før treet vil bære frukt. Har du motivasjon og tålmodighet, så kan det være et gøyalt og lærerikt prosjekt. Det første du bør gjøre etter du har funnet ut av hvilken sort du vil ha og har funnet kjernen, er å la den tørke noen dager før du planter den i jord. Det beste tidspunktet for å gjøre dette er sen vinter, rett før våren kommer. Da kan kjernen vokse en hel sesong før vinteren igjen kommer.

Du bør sette flere kjerner samtidig, for sannsynligvis kommer ikke alle kjernene til å spire. Plant hvert frø i hver sin lille potte som du fyller med såjord. Eventuelt kan du bruke en blanding av blomsterjord og sand. Så bør pottene med kjernene få stå et lyst sted i romtemperatur, da vil de trives best. Husk å vanne pottene, men de bør ikke være gjennomvåte og heller ikke tørre, du finner en god balanse etter hvert.

Når den lille spiren har vokst seg litt større og blitt ca. 10 cm høy kan man plante den om i en ny potte. Denne gangen kan man bruke potteplantejord, og du kan gjerne spraye bladene med vann jevnlig, dette øker trivselen til det lille epletreet.

5 grep for vedlikehold og stell av epletrær

Skal epletreet vokse og utvikle seg til sitt fulle potensial, bør man pleie det. Riktig stell kan også gjøre at epletreet bærer mer og bedre frukt.

Bilde av duggfriske epler
Ta vare på epletrærne dine: Godt stell gir bedre frukt.

1) Binde ned grener på epletre

De første to-tre årene bør du binde ned grenene for at de skal få rett vinkel. Helst bør grenene vokse 90 grader ut fra stammen, altså vannrett utover fra stammen. Dette oppnås ved å feste tau med lodd til grenene.

På epletrær er det de grenene som peker bortover og svakt nedover som bærer mest frukt. Grenene som peker oppover og innover vil bære lite frukt og kun blokkere lys og ta næring fra de fruktbærende grenene. Derfor bør du også beskjære epletreet ditt.

2) Gnagerbeskyttelse

Du bør også sette opp gnagerbeskyttelse rundt treet ditt. Dette er gjerne en nettingrull av noe slag som forhindrer at elg, rådyr og andre gnagere kommer inn og forsyner seg av godsakene.

2) Beskjæring

For å få mest mulig frukt bør man beskjære epletrær minst en gang i året. Dette kan gjøres mellom mars og oktober, og hvilket tidspunkt som er det perfekte ser ut til å avhenge av hvilken ekspert man spør.

Det viktigste er at man beskjærer epletreet, og gir de fruktbærende grenene plass, lys og luft slik at de kan vokse og få næring. Grener som vokser oppover og innover bør fjernes, da det er grenene som vokser bortover og svakt nedover som bærer mest frukt.

Fordi beskjæring av epletrær er et stort tema med mye man bør tenke på, har vi skrevet en egen artikkel om dette: Les også: Alt om beskjæring av frukttrær

4) Tynning

Et annet knep for store og smakfulle epler er tynning tidlig på forsommeren. Tynning betyr at man fjerner noen av kartene slik at epletreet bruker mer energi på å perfeksjonere de kartene som står igjen. Jo flere grønne blader per kart, jo bedre epler, men kun til en viss grense. Effekten vil også bli større på et eldre tre som har mange kart.

Tynning kan også dempe vekselbæring. Kanskje har du lagt merke til at epletreet gir en svær avling et år og nesten ingenting året etter. Tynner du, kan du begrense dette da du hindrer at treet bruker all kraften sin på en enorm avling for så å ikke ha kraft igjen til året etter.

5) Gjødsling

Generelt bør man være forsiktig med å gjødsle frukt og bær for mye dersom man vil ha mye frukt. Helt unge trær bør man unngå å gjødsle ettersom man kan ødelegge røttene. Moderat gjødsling er bra, men man bør unngå for mye av nitrogenrik gjødsel da dette kan gi store epler som kan være løse i konsistensen og ha svak smak og farge. Husk at næringen tas opp av de ytterste røttene, så det er liten hensikt i å gjødsle inne ved stammen.

Har du innspill, tips eller kommentarer til det du har lest? Tips oss gjerne på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.!

Nyttige artikler

Grafisk utsnitt av Hus.no logo