Hagearbeid? Slik begynner du, grønne fingre eller ei!

Har du tenkt på hva drømmehagen innebærer? En god og strategisk planlegging er hemmeligheten bak grønne fingre.

Bilde av

Sist oppdatert: 24.11.2021 13:36

Enten du har flyttet inn i et nytt hus eller bolig med uterom, kan du etter hvert kunne dyrke og plante en frodig hage – helt på egen hånd.

Hva vil jeg med hagen?

Finn ut av hva hensikten med hagen din er. Ønsker du en stor og åpen plass der f.eks. barn kan leke, vil du helst ha sosiale områder for å grille, vil du dyrke frukt og grønt, eller drømmer du kanskje bare om å ha en pent dekorert hage for avslapning? Mulighetene er mange, så finn ut av behovene dine før du løper av gårde til hagesenteret.

Fiks i hagen? Alt om hagen her!

Tidsinvestering i hagearbeid

Hvor mye tid du har lyst til å disponere på hagearbeid? Er det en hobby, eller noe som skal se pent ut, kjapt? Ikke ta på deg større ansvar enn det du takler eller har lyst til. Å jobbe i hagen bør ikke være en stressfaktor.

Hagearbeid planlegging
Hagearbeid for hobbygartneren: Kruttet må ikke oppfinnes på nytt for å få gresset grønnere på siden din. Les deg opp og gjør en ordentlig research for best vekst i din hage.

Hvor begynner jeg?

Det aller viktigste du bør starte med er å få en oversikt over hagen. Se hvordan hagen din ser ut fra forskjellige vinkler, for å få en helhet. En vakker hage starter med nøye planlegging.

1. Ta en pust i bakken. Bruk en hel sesong på å finne ut av hva som passer i hagen og hva du har lyst til å ha. Ikke løp til hagesenteret og kjøp inn alt mulig som du tror hagen trenger.

2. Observer hagen fra sesong til sesong for å avdekke hvilke planter som allerede er der. Det blir lettere å velge hva du vil ha og eventuelt bytte ut. Ta bilder av det som vokser for å lettere huske til neste år.

3. Bruk informasjonen du har samlet inn for å danne et helhetsbilde til din fremtidige hage. Se hvor lyset kommer fra, bruk naturlige elementer som store steiner eller en skråning som en del av planløsningen. Følg hagen din gjennom hele sesongen, husk at hagen gjerne skal være pen gjennom alle årstider.

4. Finn inspirasjon. Hva har naboen som hagedekorasjon? Kanskje får du tips om hvilke vekster som klarer seg i området? Typiske sosiale mediekanaler som Pinterest og Instagram har mye under emneknaggen hage til inspirasjon. Hvis ikke finnes det uendelige magasiner og blader både på nett og fysisk i butikk.

5. Tegn en planløsning over hagen, hvor det skal være f.eks. blomsterbed, trær og åpne områder. Ta hensyn til hvor solen skinner, hvor det er skygge, hvor jorden er tørr og fuktig og hvor det er ly for vinden. En uteplass er kanskje passende hvor det er kveldssol og ly for vinden? Hvis du ikke vil ha innsyn fra naboen kan varierte vekster og blomster skjerme.

6. Lag en handleliste. Husk at hagen forandres fra sesong til sesong. Når man vet hva slags planter og blomster som allerede finnes, blir det lettere å velge hva du vil ha og eventuelt bytte ut. For å få en god balanse i blomsterbedet kan det ødelegge med f.eks. mye farger. Helhetsinntrykket kan fort bli uryddig. Med andre ord, bruk tålmodigheten som ditt viktigste verktøy.

Bygge lysthus? Sånn gjør du

Med hjelp av disse tipsene er du allerede et godt stykke på vei til din drømmehage. Hvis du fortsatt føler deg ustø kan fagfolk fra hagesentrene hjelpe deg. Hvis du har tips som vi har gått glipp av kan du gjerne kontakte oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.!

Nyttige artikler

Grafisk utsnitt av Hus.no logo