Bilde av en person som legger stein i oppkjørselen sin.

Slik lykkes du med belegningsstein i hagen

Hvorfor asfaltere i hagen når du kan bruke stein som har langt lenger levetid og ser mye bedre ut?

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Kim Arne Hammerstad

Sist oppdatert: 24.11.2021 13:36

Belegningsstein er en glimrende måte å pynte opp hagen eller oppkjørselen din, samtidig som at det er praktisk. Å legge stein i stedet for asfalt er langt mer miljøvennlig, har en holdbarhet opp mot 50 år og ser dessuten langt bedre ut.

Les også: Slik kvitter du deg med ugresset

Bilde av en hage-sti som er lagt med belegningsstein.
Fargerikt. Ved å variere fargene på belegningssteinen kan du få en fargerik og fin gangvei i hagen din.

Hva skal steinen brukes til?

I forbindelse med planleggingen av prosjektet er det viktig å klargjøre hvilken bruk steinene skal ha. Bruken påvirker nemlig hvor dypt du må grave i forbindelse med fundamenteringen. Dersom området kun skal brukes av myke trafikanter, altså stort sett folk som skal spasere over steinene, holder det å grave 20 centimeter.

I oppkjørsler og andre steder hvor biler og andre kjøretøy av en viss tyngde skal ferdes, bør en doble dybden. Da unngår du å få kjøre- eller hjulspor i belegningssteinen. En annen ting som er viktig når man skal legge stein til oppkjørsel, er at steinen må legges på tvers av kjøreretningen. Det vil redusere slitasjen på steinen betraktelig.

Redskaper og en halvferdig oppkjørsel med belegningsstein.
Puslespill. Å legge belegningsstein er et lite puslespill som de aller fleste av oss kan klare, så lenge grunnforholdende er overkommelige.

Fagfolk vet hva de driver med

Dersom grunnforholdene på tomten din er veldig kompliserte, for eksempel leire eller myr, er nok det beste å koble på fagfolk på jobben. Hvis ikke risikerer du at steinen du legger vil ha mye bevegelse på grunn av grunnforholdene, noe som vil redusere levetiden på steinen svært mye. Derfor kan det være like greit å ta den utgiften det er å betale litt ekstra for profesjonell hjelp om det bidrar til at arbeidet står noen tiår lenger.

Det samme gjelder om du kunne tenke deg å ha varmekabler under belegningssteinen. Alt arbeid som har med elektrisitet å gjøre skal alltid gjøres av fagfolk – det er ikke her man skal spare inn på utgiftene i prosjektet.

Husk å fuge

Når steinen er lagt, må det fuges mellom steinene. Det vanligste er å bruke fugesand mellom steinene God fuging gjør at steinene ligger stabilt, noe som er viktig for at steinene skal få en lang og levetid. Fugesanden bidrar også til at belastningen på dekket blir jevnt fordelt. Fugingen bør du gjenta jevnlig, gjerne en gang i året, eller når du ser at mellomrommene mellom steinene begynner å bli åpne.

Gangsti i hage brolagt med grå stein.
Pent. De fleste er nok enige i at stein er langt penere enn asfalt.

Et vanlig problem spesielt på dekke som man skal gå på, for eksempel gjennom en hage, er at det setter seg ugress i mellomrommene mellom fugene. Dersom du bruker veksthemmende fugesand minsker sjansene drastisk for at du skal slite med ugress og groing.

Les også: 8 steg på veien til nytt bad

Vær kreativ

Et helt vanlig opplegg med belegningsstein kan være fint nok i seg selv, men det er store muligheter for å gjøre litt ekstra ut av belegningssteinen når man først er i gang. Det kan man for eksempel gjøre ved å ha litt ulike farger på steinene og legge annenhver stein i ulik farge.

Grå belegningsstein lagt i mønster.
Mønster. Også i innkjørsler er det fullt mulig å pynte opp ved å legge steinene i spennende mønster. Husk bare å legge steinene på tvers av kjøreretningen.

Om du har mye areal å boltre deg på, kan også det å lage et litt mer avansert mønster for alvor piffe opp innkjørselen din.

Nyttige artikler

Grafisk utsnitt av Hus.no logo