Annonse
Annonse
Bilde av fargerike stauder.

Alt du trenger å vite om stauder

Hvorfor plante nye blomster hver vår når du kan få de samme blomstene tilbake igjen og igjen? Dette er alt du trenger å vite om stauder.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Kim Arne Hammerstad

Sist oppdatert: 18.06.2021 02:37
Annonse

Kombinasjonen hardfør, flott å se på og sin stadig tilbakevendende natur gjør at stauder har blitt en klassiker i norske hager og bed.

Les også: Slik kvitter du deg med ugresset

Stauder er imidlertid ikke én type blomster, men snarere en samlebetegnelse av blomster som alle er hardføre og som kommer tilbake år etter år uten at du trenger å plante på nytt.

På grunn av at staudene er en rekke vidt forskjellige blomster, har de også ulike egenskaper når det kommer til hvor mye sollys de tåler, hvor store de blir og når de kan forventes å blomstre.

Dette kan du bruke til din egen fordel ved å kombinere ulike staudetyper i hagen din slik at du får ulike nivåer i høyde blant blomstene, i tillegg til å gå for ulike typer som blomstrer til forskjellige tider i løpet av året. På den måten får du en levende hage som endrer karakter etter hvert som sommerhalvåret går sin gang.

Bilde av rosa stauder i en stor hage.
Fargerikt. Staudene kan bringe mye farger til hagen din, og det aller beste er at de kommer tilbake år etter år.

Du kommer langt med planlegging

Før du setter ferden mot hagesenteret kan det være lurt å planlegge behovene dine når det kommer til hvordan du vil at hagen skal være. Stauder er ikke noe man kjøper på impuls – det kan man spare til andre planter som bare blomstrer i ett år.

Blant spørsmålene du må stille deg er hvor mange planter som kommer til å stå for det meste i direkte sollys og om det eventuelt også vil være planter som kommer til å stå i skyggen. Det finnes stauder som liker begge deler, derfor åpner det for variasjon.

Les også: 8 steg på veien til nytt bad

Det samme spørsmålet kan stilles når det kommer til vær. Vil noen av staudene være mer utsatte for regn enn andre? Eller er det så tørt klima der du bor at du trenger stauder som er gjerrige på vannet?

Bilde av et variert bed med en rekke ulike stauder.
Kan variere. Stauder åpner for mange muligheter ved å bruke ulike typer som blomstrer på ulike tidspunkt, har ulik størrelse og har forskjellige farger.

Hvor stort areal du ønsker å dekke med stauder er også relevant. Som vi skal se i neste avsnitt trenger staudene en viss avstand, derfor kan du godt regne litt på hvor mange stauder du faktisk trenger.

Slik planter du staudene

Staudene har én ting til felles uansett type: De er kresne når det kommer til jorden de er plantet i. En huskeregel er at jo mer jord du bruker, jo lettere vil livet bli både for deg og staudene. Jorden er nemlig viktig for at staudene skal kunne overvintre og komme tilbake med den samme stoltheten neste vår.

Les også: Slik oppfyller du hagedam-drømmen.

Det er en stor fordel om jorden som staudene plantes i er helt ren for ugress. Mye jord som selges på hagesentre er resirkulert jord, og sjansen for at slik jord inneholder ugress er derfor svært stor. Legg derfor heller litt penger i potten på å skaffe deg skikkelig jord helt fri for ugress.

Bilde av stauder i forskjellige størrelser.
Nivåer. Når man planter stauder i ulike stauder, er det viktig at du plasserer de minste foran. Husk også at det skal være en viss avstand mellom hver staude – denne avstanden avhenger av høyden på stauden.

Som nevnt tidligere krever staudene en viss boltreplass for å få maksimal trivsel. Lave stauder trenger 20–25 centimeters avstand, middels høye stauder trenger 45–60 centimeter, mens de høyeste staudene trenger opptil 100 centimeters avstand rundt seg til neste staude.

Røttene til staudene er utrolig viktige for det videre livet til plantene, og de første ukene etter planting er kritiske for at røttene skal sette seg godt i jorden. Derfor anbefales det at de vannes rett etter planting, og jevnlig de påfølgende to–tre ukene. Da kan du være sikker på at staudene har fått det grunnlaget de trenger for å kunne leve et godt staude-liv.

Dette skiller staudene

Ulike stauder har ulike egenskaper. Dette er egenskapene til de mest solgte staudene i Norge:

Les også: Beskjæring av frukttrær

Hvordan du klipper plenen har også en god del å si når det kommer til hvordan plenen kommer til å se ut. På det korteste bør plenen være rundt 3–4 centimeter – er gresset kortere enn det kan det bidra til å hemme veksten i plenen. I stedet for å klippe plenen kort, er det bedre å klippe den regelmessig – det vil ofte bidra til at plenen blir tettere og frodigere.

En bonus ved å klippe gresset kan være å droppe oppsamleren på gressklipperen og la det klippede gresset ligge igjen på plenen. Det fungerer som en ekstragjødsel som kommer godt med utover i sesongen, som dessuten er helt naturlig.

Type: Egenskaper:
Takløk Foretrekker tørke og direkte sollys. Er en virkelig hardfør plante. Blir ca. 20–40 høy.
Floks Ekstra kravstor når det kommer til jorden. Liker tørr jord. Blir ikke så høy, maks 15–20 centimeter.
Astilbe Krever mye vann. Kan stå både i sol og halvskygge.
Salvie Ekstra kravstor når det kommer til kvaliteten på jorden. Kan bli svært høy, opp mot 60 centimeter.
Storkenebb Tåler godt sol og tørke. Blomstrer i juni. Kan variere fra 15 centimeter i høyde helt opp til 60 centimeter. Liker best tørr og leirete jord.
Vårfloks Blomstrer i mai–juni. Blir opptil 15 centimeter høy. Krever mye sol og drenert jord.
Fagerklokke Blomstrer i juni. Foretrekker direkte sollys. Kan bli mellom 30 og 80 centimeter høy.
Dagliljer Blomstrer i juli. Kan bli opptil 90 centimeter høy.
Hosta Hardfør, klarer seg med lite vann.
Prydgress Viktig å sjekke, denne typen har både undertyper som tåler tørke godt, og andre som foretrekker fuktig jord.
Ridderspore Foretrekker direkte sollys, men fuktig jord. Liker ikke eksponerte plasser med mye vind. Kan bli høy, opp mot én meter.
Tusenfryd Tøff og hardfør. Tåler til og med kulde.
Peon Kravstor plante som krever god plassering som innebærer masse sol og næringsrik jord. De største kan bli opp mot 2,5 meter høye. De minste ligger rett i overkant av en halvmeter.
Anemone Bør plasseres i sol eller halvskygge.
Annonse

Nyttige artikler

Få tips og triks
til hjemmet ditt

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de beste rådene til hus og bolig rett i innboksen. Vi hjelper deg med å få mest ut av boligen, til lavest pris.

Grafisk utsnitt av Hus.no logo