Annonse

De rikeste irriterer seg mest over naboen

Hele 4 av 5 nordmenn sier at de har irritert seg over naboen. Støy, parkering og forstyrrende aktiviteter på kvelds- og nattestid er det vi irriterer oss mest over.

En ny spørreundersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag av boligportalen Hus.no viser at fire av fem nordmenn irriterer seg over naboen i større eller mindre grad. Men det imidlertid noen som irriterer seg mer over naboen enn andre.

Undersøkelsen viser at personer med en årsinntekt over én million kroner er tydelig overrepresentert blant de som ofte irriterer seg over naboen. Mot et landsgjennomsnitt på 6 prosent, oppgir hele 14 prosent av de spurte i den rikeste inntektsgruppen at de ofte irriterer seg over naboen.

Fakta

Dette irriterer vi oss over

 • Støy: 34 %
 • Forstyrrende aktiviteter på natt/kveld: 28 %
 • Parkering: 16 %
 • Forstyrrende aktiviteter: 14 %
 • Røyking: 14 %
 • Trær, hekk eller annen beplantning: 13 %
 • Husdyr: 12 %
 • Søppel: 12 %
 • Rot 11 %
 • Manglende oppfølgning av plikter: 11 %
 • Pågående sosial atferd: 10 %
Vis mer

Større krav og forventninger

– Det er overraskende at de med størst valgfrihet er de mest misfornøyde. Men det kan jo kanskje henge sammen med at når man ikke har så mange andre problemer i livet må man finne dem selv, sier Zryan Amin, talsperson for Hus.no.

Hele 79 % av de med en millioninntekt har noen gang irritert seg over naboen, og av disse blir altså 14 % ofte irritert.

En forklaring kan være at de som brukte mer penger på boligkjøpet og som har kunnet velge mer fritt hvor de vil bo, har større forventninger og krav til boligsituasjonen sin.

diagram som viser fordelingen av svarene i undersøkelsen

De fleste nordmenn blir irriterte én eller annen gang

De aller fleste av oss, 79 %, lar seg på ett eller annet tidspunkt irritere seg over naboen. De vanligste årsakene er støy og forstyrrende aktiviteter på kvelds- og nattetid. Parkering, røyking, husdyr og trær og hekker er også kilder for irritasjon.

– Som boligeier er det viktig å være kjent med sine rettigheter og plikter. Det finnes upartiske meklingsinstanser som kan hjelpe til ved konflikter, saker kan til og med ende opp i retten, sier Amin, men mener at det aller helst bør unngås siden det kan bli en dyr prosess.

De eldste er de mest tålmodige

Undersøkelsen viser også at der den eldste aldersgruppen som irriterer seg minst på sine naboer. Mer enn hver tredje av de spurte over 65 år svarer at de aldri irriterer seg over naboen. Det er en betydelig høyere andel enn for eksempel 25–34 åringer der bare 11 % aldri blir irritert.

– Det kan skyldes på at de velger å bo i mer rolige strøk. Eller kanskje blir vi helt enkelt mer tålmodige og forståelsesfulle med årene, sier Amin.

Kontaktinformasjon

Zryan Amin

Talsperson for Hus.no

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Telefon: 98 42 08 50

Grafisk utsnitt av Hus.no logo