Annonse
Annonse
Bilde tatt ovenfra av et lite bad.

10 tips til innredning av små bad

Er badet ditt lite og trenger du tips til hvordan du kan utnytte plassen bedre? Les våre ti tips til hvordan du kan gjøre det.

Bilde av Nora Nygaard

Nora Nygaard

Sist oppdatert: 18.06.2021 02:38
Annonse

Ikke alle er så heldige å ha et flere kvadratmeter stort bad som rommer alt man trenger av dusj, badekar, vask, vaskemaskin, tørketrommel og oppbevaring. Har man et lite bad blir man nødt til å tenke kreativt, slik at man utnytter plassen maksimalt, uten at det går for mye på bekostning av romfølelsen.

Det finnes flere måter å gjøre dette på. Ofte lønner det seg å først og fremst se på veggene som muligheter for oppbevaring, slik at ikke for mye av gulvplassen går med til det. Så finnes det mange smarte løsninger for dusj, for eksempel med dører som vender innover når den ikke er i bruk. Ellers er det mange produsenter som lager smale møbler egnet til små bad.

1. Bruk veggene

Er badet så lite at det er begrenset rom for oppbevaring, bruk vegger eller tak for hyller eller knagger. Er det plass til hyller over toalettet? Kan du legge ting som håndklær i skap i gangen eller på soverommet? Jo mindre du oppbevarer og bruker av gulvet, jo større vil rommet virke. Også døra kan brukes til knagger, slik at du kan henge håndklær der.

bad-med-dusj
Både og: Er det trangt om plassen kan du ha dusj og bad i ett. Man får også tak i speil med innebygde lamper.
hund-bad
Firbeint venn: Med noen kreative løsninger får du dusjet både to- og firbeinte.

2. Mange løsninger når det gjelder dusj

Dusj kan være en utfordring med et lite bad. En god løsning kan være å få tak i innfellbare dører, slik at dusjen ikke opptar plass når den ikke er i bruk. Har du lyst på både dusj og badekar, kanskje kan du kombinere dem?

Les også: Slik vasker du dusjen.

Om det ikke er plass til et helt badekar, men du har behov for å bade barn eller vaske hunden, er det også et tips å bygge en høy kant rundt gulvet i dusjen. Putt en propp til sluket, og vipps har du mulighet for å fylle opp med litt vann.

3. Vegghengt toalett

Et toalett som henger på veggen gir større gulvareal. Det blir også lettere å rengjøre rundt og under toalettet når det henger på veggen. Plassen over kan også lettere utnyttes til oppbevaring.

4. Smale møbler

Små skap betyr ikke nødvendigvis liten plass. Organiser skuffer med skillevegger eller kurver for eksempel, for å sikre at du holder orden. Mange produsenter lager små møbler beregnet for å passe perfekt når det er liten plass.

bad-med-speil
Gjem skapet: Skjul oppbevaringsplassen bak et speil.

5. Lyse farger

Lyse farger gjør at rommet virker større. Gå derfor for lyse farger på vegger og overflater. Det er også pent om innredningen harmonerer med overflatene.

Les også: 8 steg til et nytt bad.

Om du gjerne vil sette mer preg på badet med farger, velg heller håndklær, en radio, eller et gulvteppe i sterke farger.

6. Speil med skap

Speil med skap er både praktisk og plassbesparende. Du kan også få tak i speil med innebygde lamper, slik at det ikke trenger å ta ekstra plass på veggen. Speil i seg selv har også en forstørrende effekt på rommet, så gå gjerne for et så stort speil som mulig.

bad-med-skråtak
Vanskelige takforhold: Både dusj og speil kan tilpasses skråtak.

7. Løsninger for skråtak

Er det skråtak på badet ditt finnes det flere leverandører som tilpasser for eksempel dusjveggen eller speilet til det.

8. Bruk kasser og kurver

Oppbevar ting i kasser eller kurver, slik at det ikke flyter utover det allerede lille badet. Det finnes mange fine kurver som også vil gå sammen med fargene du har valgt på gulv og vegg.

bad-med-kurv
Organisert: Hold orden på sakene med kurver eller kasser.

9. Store fliser

For å gi inntrykk av større rom, bruk store fliser framfor små.

Les også: Slik kvitter du deg med sølvkre.

10. Flatterende belysning

Godt lys har mye å si for romfølelsen. Det kan være lurt å ha flere lyspunkter å veksle mellom, slik at du kan variere litt. For å få et jevnt lys foran speilet kan det være smart og ha lys fra siden og ikke kun ovenfra. Mange speil har dessuten lys innebygd.

Har du noen tips som ikke er med her? Send det til oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonse

Nyttige artikler

Få tips og triks
til hjemmet ditt

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de beste rådene til hus og bolig rett i innboksen. Vi hjelper deg med å få mest ut av boligen, til lavest pris.

Grafisk utsnitt av Hus.no logo