Bilde av et baderom med grå fliser

Gulvbelegg til badet: Vinyl eller fliser?

Både vinyl og flis til gulvet på badet er gode valg, men hva skiller dem?

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 24.11.2021 13:36

Mange sverger i dag til fliser når det kommer til baderomsgulvet. Med utallige stiler og løsninger kan de aller fleste finne en løsning de liker, men visste du at det finnes et annet alternativ til badegulvet som kan by på like variert design?

På 70- og 80-tallet var vinylbelegg på baderomsgulvet en populær løsning, og i dag er kvaliteten bedre enn noensinne. Vinylbelegg kan dessuten by på variert design som kan imitere de aller fleste utførelser samtidig som det er myk og lunt å gå på.

Hva er den beste løsningen for ditt bad? Vi sammenligner slik at du kan ta et informert valg av den løsningen som passer deg best.

Vinyl – Enkelt og komfortabelt

Det er kanskje ikke like mange som forbinder vinylgulv med baderomsgulvet, men faktisk er vinyl en like trygg løsning til badet som fliser. Vinylgulv er nemlig både komfortabelt og vanntett.

I motsetning til fliser er det vinylbelegget i seg selv som er vanntett, ikke en membran som må ligge under.

Vinylbelegg er i tillegg mykt, noe som kan være praktisk av flere grunner. Det gjør vinylgulv komfortabelt å gå på, og kan være en reddende engel om man mister mobilen gulvet.

Rengjøring av vinylgulv er dessuten enklere og raskere enn det er med fliser og fuger.

Dessuten kan du bruke vinyl som membran under fliser. Om du har et vinylbelegg på gulvet ditt kan du altså, ganske enkelt, legge fliser over uten å måtte rive opp alt.

Fra et mer teknisk aspekt er det største argumentet for vinylgulv at du kan bekrefte om gulvet er tett, eller om det har oppstått skade på gulvet i ettertid av montering, med en vakuumpumpe.

bilde av et moderne bad med vinylbelegg på gulvet
Overgang: I overgangen mellom gulv og vegg er det viktig med en overlapp for å sikre tettheten på vinylgulvet

Dette gjør at du kan sjekke om gulvet fortsatt er i god teknisk stand om 15 år. Dette er for eksempel praktisk om du skal selge boligen da det er lettere å være presis i tilstandsrapporten.

Det største ankepunktet for vinylgulv er at det kan ha større problemer med varme enn fliser.

Skal du ha gulvvarme på badet, noe de aller fleste vil, bør du vite at det er temperaturbegrensninger på hvor varmt du kan har det før det kan skade og misfarge gulvet.

Hvor mye varme det tåler varierer mellom produktene, så undersøk dette direkte med produsenten, men fra 27 til 35 graders overflatetemperatur er vanlige toleransegrenser for vinylbelegg.

Vinylbelegg kan være utsatt for misfarging ved sterk varme, om du har fuktige håndklær liggende på gulvet over lang tid, og om du lar store vannmengder ligge på gulvet.

Fordeler vinyl:

  • Mulighet til å bekrefte tetthet etter installasjon.
  • Tett i seg selv – trenger ikke membran eller fug i tillegg.
  • Lett å rengjøre.
  • Kan brukes som membran slik at du kan legge fliser over.

Ulemper vinyl:

  • Temperaturbegrensninger om du ønsker å ha varmekabler.
  • Utsatt for misfarging under enkelte forhold.

Fliser – Slitesterkt og robust

Fliser er slitesterke og robuste, og er heller ikke utsatt for bulking på samme måte som et vinylbelegg. Du trenger heller ikke bekymre deg for høye temperaturer da fliser har bedre toleranse for temperaturer.

Bilde av et moderne baderom med gulvfliser
Ulike størrelser: Fliser til baderomsgulvet kommer i alle slags størrelser.

Siden flisene ikke er tette i seg selv må du legge vanntett membran under flisene, og dette er også et av de største ankepunktene mot fliser. Når du først har lagt flisene er det ikke mulig å kontrollere om membranen er tett.

Fuger er dessuten vanskelige å rengjøre, særlig sammenlignet med vinylbelegg, men dette handler vel så mye om jevnlig vedlikehold.

Fordeler fliser:

  • Slitesterkt.
  • Tåler mye varme fra gulvvarme.
  • Kan legges over vinylbelegg.

Ulemper fliser:

  • Flisene er ikke i seg selv vanntette.
  • Kan ikke kontrollere at membranen er tett og uskadd.
  • Vanskelig å rengjøre
  • Utsatt for misfarging

Når man skal renovere badet

Det er viktig at man forholder seg til våtromsnormen når man renoverer badet, og dette er viktig også når det kommer til montering av gulvbelegg på badet.

Både vinyl og fliser er solide og trygge valg som holder i mange år, men dette forutsetter korrekt montering. Sørg derfor alltid for at du bruker fagpersoner som forholder seg til våtromsnormen for å sørge for at monteringen blir utført etter høyest mulig standard, dette kan også kontraktsfestes.

Når det kommer til baderomsgulvet er det ikke et korrekt svar som gjelder, men det avhenger av dine behov, ønsker og selvfølgelig smak. Begge løsninger er gode trygge valg, gitt at de monteres korrekt.

Installert av fagfolk skal både flis- og vinylgulv kunne holde i opptil 20–30 år.

Kilder:

IFI / Byggmakker / Klikk.no / Gulvfakta / Nordsjöidedesign

Nyttige artikler

Grafisk utsnitt av Hus.no logo