Annonse
Annonse
Bilde av et moderne bad med dusjhjørne

Hva er best? Dusjkabinett vs. dusjhjørne

Vi viser deg fordelene og ulempene med dusjhjørne og dusjkabinett.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 18.06.2021 02:32
Annonse

Enten du skal bytte ut dusjen, fornye hele badet eller bygge nytt så må du ta stilling til hvorvidt du ønsker et dusjkabinett eller et dusjhjørne. Begge løsninger har fordeler og ulemper som kan ha innvirkning på hva som fungerer best på ditt bad.

I praksis skal det være liten forskjell på de to løsningene bortsett fra design og funksjoner, men på lang sikt vil et dusjkabinett kunne vise seg å være den tryggeste løsningen.

Det trygge valget – dusjkabinett:

Bilde av et dusjkabinett
Trygt: Dusjkabinett gir et ekstra lag med beskyttelse mot vannskader.

Et dusjkabinett er et frittstående kabinett på gulvet og består av et dusjkar i bunn og fire vegger. Som regel fungerer to av disse også som dører. Veggene forhindrer vannsprut på vegger og gulv i tillegg til å minimere damp i baderommet.

Gulvet i et dusjkabinett er som regel sklisikkert, noe som gir ekstra komfort og trygghet sammenlignet med fliser som fort kan bli såpeglatte. Gulvet (dusjkaret) har dessuten et eget sluk som kobles direkte til eksisterende sluk i gulvet.

Vil du unngå masse vann på gulvet er dusjkabinett den beste løsningen. Har du for eksempel tregulv eller et gammelt bad kan et dusjkabinett være et tryggere valg sammenlignet med et dusjhjørne.

Det skal ikke mye fysisk skade til før det kan utvikle seg store vannskader.

Fordeler: Ulemper:
Bedre sikret mot vannskader. Kan ta mye plass.
Kan gi et høyere prisanslag fra takstmann. Kan være vanskelig å rengjøre.
Mindre slitasje på flisene og du unngår misfarging. Prisen på et dusjkabinett kan også virke avskrekkende for mange.
Billigere å bytte dusjkabinett enn å renovere et dusjhjørne. Lite tilgjengelige for personer med bevegelsesproblemer.

Det stilrene valget – dusjhjørne:

Bilde av et dusjhjørne
Stilrent: Dusjhjørne sklir sømløst inn i baderommet.

Dusjhjørner består som regel av to glassvegger som også fungerer som dører til å stenge av hjørnet. Med et dusjhjørne dusjer du direkte på gulvet, og denne løsningen kan dermed også raskere føre til fuktskader om belastningen på gulvet blir for høy.

Dusjhjørner er spesielt praktiske sammenlignet med dusjkabinett ved at de tar mye mindre plass. Ettersom dørene gjerne kan felles inn slipper man å miste dyrebar gulvplass når man ikke dusjer.

En annen variant av dusjhjørne er en såkalt dusjnisje. Dette er i praksis en skillevegg som deler opp en seksjon av rommet til dusjområde, men også i dusjnisjer dusjer man direkte på gulvet.

Dusjing rett på gulv og vegger sliter mer på badet enn et kabinett og du kan måtte forvente å måtte rehabilitere raskere om man har et dusjhjørne sammenlignet med et kabinett. Det er dessuten dyrt å rehabilitere et dusjhjørne når skaden først har skjedd.

Fordeler: Ulemper:
Dusjhjørne er enkelt å rengjøre. Gulvet mer utsatt for slitasje.
Anses av mange som mer stilrent. Kan gi lavere prisanslag i en takstvurdering.
Plassvennlig løsning. Dannelse av såperester og belegg på gulv og vegger.

Valget er ditt

Når det kommer til baderommet og dusj er det viktig å være bevisst på forebygging av fukt- og vannskader.

Unngå derfor stor belastning gjennom overdreven dusjing, få bort vann raskest mulig og luft rommet godt.

Bilde av et hjørne med baderomsfliser som har fått mugg
Det du vil unngå: Mugg som setter seg i fugen mellom flisene er et tegn på at du må ta grep raskest mulig. I verste fall kan det være tegn på vannskader under flisene.

Noe å være oppmerksom på med tanke på vannskader er at man ikke nødvendigvis er dekket av forsikringen sin. Er det vannskade grunnet langvarig slitasje og skaden ikke skjer plutselig kan det ses på som vedlikeholdssvikt. Da kan du sitte igjen med regningen.

Typiske eksempler på dette kan være skader som følger av utett membran i gulvet, mye langvarig kondens (for dårlig ventilering) eller tette sluk.

Har du flyttet inn i ny bolig er det vanskelig å vite hvor mye slitasje gulvet har blitt utsatt for, og vil du være på den sikre siden når du pusser opp bør du kanskje da velge et dusjkabinett. Et unntak her vil naturligvis være om du gjør store endringer og kan fornye gulv, fliser og membran.

Enten du liker dusjkabinett eller dusjhjørne best så er det viktig å huske på at begge gode valg. Om alt monteres korrekt så vil det i praksis være liten forskjell på dem, men dusjkabinett gir et riktignok et ekstra fysisk lag med beskyttelse for gulvet.

Annonse

Nyttige artikler

Få tips og triks
til hjemmet ditt

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de beste rådene til hus og bolig rett i innboksen. Vi hjelper deg med å få mest ut av boligen, til lavest pris.

Grafisk utsnitt av Hus.no logo