Hus.no - Norges største husportal
Alt om Hus - Norges største husportal                                              Søk i våre sider her ->
Vår TV reklame på             Translate English Deutsch Español Français 

 
BoligPartner - husene folk snakkker om Skalahus - Ny huskjede www.Baat.no - Alt om båt - Norges største båtportal www.Hytte.no - Alt om hytte - Norges største hytteportal www.Ferien.no - Alt om ferie - Norges største ferieportal
Test av Roomba 2.generasjons robotstøvsuger
www.Hus.no fikk tilsendt en iRobot Roomba 570 som skulle være mye bedre enn Wilfaen vi testet sist.  En beskrivelse av hele testen finner du lenger ned, men her finner du noe av vårt førsteinntrykk.
 
Roboten var vesentlig tyngre enn Wilfa. Sugesystemet var nå mye mer avansert med roterende børster. Den kan faktisk sammenlignes litt med systemet som var på Hoover støvsugere i "gamle dager". Børstesystemet for å ta inn i kantene var også mye mer forseggjort med ordentlige børster og ikke bare en plastkam som surret rundt.

Her er sammenligningen av Wilfaen og Roombaen som har en mye bedre støvsugerløsning.
Her er er sammenligning av børstesystemene for hjørner hvor den til høyre er Roomba.
Her vises hele støvsugersystemet i detalj med "Støvsugerpose", filter og roterende børste.
 
Som en ser på bildet samler det seg en god del hår og tråder på børsten og filteret blir fort ganske tett. Mer om dette i artikkelen under.
På dette teppet kjørte Wilfaen seg fast og klarte ikke å støvsuge videre. Vi regnet med at Roombaen skulle klare dette med glans, men her kom den store overraskelsen. Den stod helt stille den også og en engelsk stemme sa noe som vi ikke greide å forstå og til tross for rensing av maskinen og filter og alt vi kunne tenke på, så ville den ikke kjøre på dette teppet. Men med en gang vi løftet den vekk fra teppet kjørte den fint i vei på parketten.
Du kan nå lese selve testen av støvsugeren og nederst finner du konklusjonen.
 
Støvsugeren kom i en anonym grå eske. Denne esken inneholdt:
· Støvsuger
· Ladestasjon
· Fjernkontroll
· 2 stk. kombinerte "Light house" / "Virtual Wall" (forklaring lenger ned)
· 2 stk. D-batterier (det trengs 2 til hver av ovennevnte)
· 4 stk. AAA-batterier til fjernkontrollen
· Bruksanvisning og en kortfattet "Kom-i-gang" instruksjon
· Ekstra støvfilter
· En gul plastring med tenner, spesiallaget for å rense børsten.

 

Det var et stort minus at bruksanvisningen bare kom på engelsk. For de som ikke kan språket flytende så vil dette medføre problemer. Så vidt vi vet skal det finnes en paragraf som pålegger importør å lage norsk bruksanvisning, men det var ikke gjort her.

Først måtte støvsugeren lades 16 timer for å få maksimalt utbytte (i henhold til bruksanvisning)

Deretter satte vi oss inn i bruken av fjernkontrollen. En ting er å kunne sitte i stolen for å starte, stoppe eller kjøre den tilbake til dockingstasjonen. En annen ting denne fjernkontrollen kunne var å forhåndsprogrammeres slik at støvsugeren kunne starte til bestemt tid, på bestemte dager. 

Dette fungerte greit. MEN: Når vi ba den om å gå tilbake til dockingstasjonen bruker den uforståelig lang tid på hjemveien, med ekstra turer både hit og dit før den endelig bestemmer seg for å finne dockingstasjonen. Ved noen anledninger kjørte den faktisk forbi dockingstasjonen på sin "sight-seing".

Støvsugeren har forskjellige farger på lyset i midten som indikerer hva den gjør.
Grønt lys indikerer drift. Når den lader blinker det gult. Når den er tom for strøm lyser det rødt. Når den finner ekstra mengder med skitt lyser i tillegg en liten blå lampe.

Det er totalt uforståelig for oss hvordan en slik støvsuger er programmert, da det for oss virker som den støvsuget noen områder mange ganger, mens den bare så vidt sveipet over andre områder en sjelden gang og da etter lang tid. Antagelig skyldes dette at den blir "satt ut" av sin opprinnelige kjørerute pga. møbler, tepper og annet.

I vår test snublet den i teppekanten som regel og brettet teppet opp, slik at den ikke klarte å komme opp.

Når den derimot kom opp på teppet gjorde den faktisk en ganske grei jobb, uten å kjøre seg fast på vårt helt ordinære relativt korthårede teppe.

Den var veldig pågående til å kjøre over hindringer og kjørte over dørstokker, selv om den noen ganger trengte flere forsøk.

En natt startet den ut fra dockingstasjonen sin pga. en feilprogrammering på fjernkontrollen. Vi hadde bestilt støvsuging kl. 04.00 i stedet for kl. 16.00. Dette kunne gått ekstremt ille, da vi hadde en åpen dør ned til kjelleren. Heldigvis for oss så hadde den snublet i en katteleke som inneholdt en lang tråd. Denne tråden hadde hektet seg fast i mekanismen slik at da 

vi fant støvsugeren neste morgen hadde den klart å komme et lite stykke over kanten og hang på toppen av trappa… Tusen takk til Anton som hadde lagt fra seg leketøyet!

Så kommer det fiffigste ved denne støvsugeren i forhold til Wilfaen vi testet sist:
Denne støvsugeren ble levert med 2 "klosser" med 2 funksjoner. Man veksler mellom disse ved å vippe opp/ned en knapp.
1. Fyrtårn/Light house: Denne funksjonen har til hensikt å hjelpe støvsugeren med å orientere seg når den skal jobbe på "hele etasjenivået" og skal finne veien "hjem". Det må innrømmes at vi ikke har sett den helt store nytten av dette på vår relativt lille plass med totalt 3 åpne rom + entré. Det virket i grunnen ikke som den hadde noen stor hensikt.
2. "Virtual Wall": Denne funksjonen har til hensikt å stoppe støvsugeren fra å gå inn i rom / deler av rom hvor vi ikke ville ha den (mest pga. ledninger og diverse små møbler vi var redd den skulle velte). Den har 3 innstillinger på hvor bred denne virtuelle veggen skal være: Denne funksjonen var svært nyttig som for eksempel den over nevnte kjellertrappa som vi ikke ville at den skulle gå ned på egen hånd og får opptil flere ekstra stjerner hos oss.

Støvsugeren hadde generelt noen problemer med å "lese" våre møbler da den ikke oppfattet at åpningen på undersiden ikke var høy nok til at hele støvsugeren kunne gå under. Den leste at det var fritt leide og tok god fart, men dunket toppen av støvsugeren i skapene våre.
Veggene derimot så den klart som hindring og var bare så vidt borti før den skiftet retning.

Den kjører en knapp time på hver lading. Beholderen er relativt liten og bør tømmes minimum hver gang den er inne til docking.

Støynivået var etter vår oppfatning helt OK å leve med, vi klarte å føre samtaler og se på TV selv om den var i gang. Ikke engang vår ellers nokså skvetne katt, lot seg skremme nevneverdig.


Konklusjon:
Roombaen er en betydelig bedre modell enn Wilfaen som vi testet tidligere. Den virker meget solid og gjør jobben brukbart. Men den har svakheter som at den må dunke borti gjenstander før den endrer retning. 
Vi mener at denne fysiske kontakten kunne vært løst på en bedre måte ved f.eks. bruk av fotoceller for detektering av hindre. 

Det at støvsugeren ikke ville støvsuge vårt tettvevde teppe var synd og det trakk ned i testen. Støvsugeren er likevel kjekk til parkettgulv-løsninger, men uansett så kommer den ikke opp mot dagens vanlige støvsugere på tepper.

I og med at den må tømmes ofte også gjør nok at en sparer noe tid ved å bruke en vanlig støvsuger, men en slipper jobben med å hale den vanlige støvsugeren ut av sin tilværelse på kottet.
Så vi får håpe at neste generasjons robotstøvsugere blir enda bedre. Den største forbedringen var nok løsningen med de batteridrevne "fyrtårnene" som illuderte romdeling slik at støvsugeren ikke ruslet inn på områder vi antok den ville gjøre større skade enn nytte.

Leverandørens kommentarer:

Fin artikkel, og godt poeng med å sammenligne med Wilfa-modelen. Nedenfor har jeg skrevet noen kommentarer. Jeg skal selvsagt være forsiktig med å legge med bort i dine meninger. Jeg har forsøkt å korrigere  noen faktafeil, samt noen uoverensstemmelser mellom den Roomba-versjonen som du har testet og den versjonen som selges her i landet.
Merk at du har testet en Roomba 570 USA-versjon. Det er samme støvsugerenhet som den europeiske, men det er noen forskjeller, blant annet på emballasje og bruksanvisning.

Jeg har satt opp dette i en tabell, slik:

Utsagn i artikkel: Min kommentarer:
Støvsugeren kom i en anonym grå eske. Ikke relevant nå. Den europeiske versjonen kommer i en forpakning med gjennomarbeidet design. Esken ser omtrent slik ut:http://farm3.static.flickr.com/2420/2362981608_102091df33.jpg?v=0
Det var stort minus at bruksanvisningen bare kom på engelsk.
Roboten som du hadde til test var en amerikansk utgave. Den ble tatt inn til Norge før den auropeiske modellen var klar. Den europeiske versjonen av Roomba kommer med bruksanvisning på norsk.
Det er totalt uforståelig fo oss hvordan en slik støvsuger er programmert, da det for oss virker som den støvsuget noen områder mange ganger, mens den bare så vidt sveipet over andre områder en sjelden gang og da etter lang tid.
Roomba benytter ganske avanserte algoritmer for å navigere og for å kunne vite hvor den er. Det ser ganske tilfeldig ut, men det er det altså ikke.
Firmaet iRobot, som produserer Roomba, leverer også roboter i form av forsvarsmateriell. Det underbygger at det er kvalitet i dataprogrammene som styrer Romba.
Dette kunne gått ekstremt ille, da vi hadde en åpen dør ned til kjelleren. Heldigvis for oss så hadde den snublet i en katteleke som inneholdt en lang tråd.
Roomba har trappesensor og kjører ikke utfor trapper.
Se video (Roomba modellen er forrige generasjon):
http://www.youtube.com/watch?v=dwEG3JZrQT8  
Beholderen er relativt liten og bør tømmes minimum hver gang den er inne til docking.
Beholderen må tømmes oftere i starten. Rommene vil etterhvert bli renere og etterhvert vil man slippe unna med å tømme den en gang pr.uke, kanskje sjeldnere også dersom man kun har parkett. Dersom man har tepper vil man måtte tømme oftere.
Støynivået var etter vår oppfatning helt OK å leve med, vi klarte å føre samtaler og se på TV selv om den var i gang.
Kan kanskje nevnes at poenget med svhedulering/tidsplanlegging er at man kan støvsuge når man ikke er tilstede. På den bakgrunn er støynivået mindre interessant, selv om det er rikti det som skrives.
Klargjøring omkring fyrtårn. Når fyrtårnfunksjonaliteten er i bruk, jobber Roomba 35 minutter i hvert rom. Fyrtårnene sørger for å guide Roomba fra rom til rom. 
Annonser

Oppslagsverk til produsenter og leverandører av hus og husrelatert stoff på internett. Dette er en gratistjeneste 100% objektiv, alle med relevante websider kan komme med som gratis tekstlenke. - Copyright 2000-2019.
www.Hus.no er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne lenker.
Google annonser og personvern.
Kontakt oss - Om oss - Annonsere - Tips oss
Våre portaler: www.Baat.no   www.Biler.no   www.Ferien.no   www.Hytte.no   www.Hus.no