www.Hus.no - Alt om hus - Norges største husportal
Alt om Hus - Norges største husportal
English
Deutsch Español Français
          
 
www.Hytte.no - Alt om hytte - Norges største hytteportal Modellbåter i museumskvalitet www.Baat.no - Alt om båt - Norges største båtportal www.Ferien.no - Alt om ferie - Norges største ferieportal
HUSNYTT:
www.Ferien.no - Alt om ferie - Norges største ferieportal
www.Hytte.no - Alt om hytte - Norges største hytteportal
www.Baat.no - Alt om båt - Norges største båtportal
www.Biler.no - Alt om bil - Norges største bilportal
ALT OM:
Ferie www.ferien.no
Hytte
www.hytte.no
Hus www.hus.no
Båt www.baat.no
Bil www.biler.no


God gammeldags malingsoppskrift

Tidligere var det vanlig å lage malingen selv.
Hvorfor er det ingen som gjør det lenger ?

I Sverige er tradisjonen levende, men her i landet er den i ferd med å dø ut. For å spre kunnskapen har Fortidsminneforeningen invitert til helgekurs i gammel malingsteknikk.

I byene begynte man å bruke komposisjonsmaling allerede på 1600-tallet. Man antar at folk på bygda begynte å bruke den samme malingen på 1700-tallet.

For å få rødfarge, brukte man materialer fra bakken, som ble hentet ut fra gruver og elveleier. De ble enten brent eller brukt som den var. De vanligste fargene var derfor mørk jordfarget. Malingen har så mange gode kvaliteter at den i mange tilfeller er et bedre alternativ til moderne malingstyper.

I motsetning til annen maling, som legger seg som en hinne på utsiden, er dette en maling som puster. Fuktigheten trekker inn i treverket når det regner, men trekkes ut igjen når det tørker opp. Dessuten flasser ikke malingen, og det holder med ett strøk. Denne måten å male på er bedre for huset, vedlikeholdsfri og miljøvennlig.

Komposisjonsmaling kan bare brukes på ubehandlet tre, siden malingen er vannbasert, vil den ikke feste seg på en overflate med oljemaling.

Malingen hindrer UV-stråler i å bryte ned fibrene i treverket, og med denne malingen kan det gå 20-30 år før du må male igjen.

Det er ikke vanskeligere å lage komposisjonsmaling enn at de fleste kan klare det selv. En fordel er at det også er billigere, det gir en literpris på under kr.10.

Fram til 50-tallet var komposisjonsmaling den vanligste malingstypen i Norge. Nå er det bare spesielt interesserte som vet hvordan man lager den.

Slik lager du malingen selv.

Beregnet til bygning på 70 kvadratmter.

- 30-40 liter vann
- 6 kg hvetemel
- 12.5 kg rødfarge (man kan også tilsette andre fargepigmenter)
- 1.5 kg jernvitrol

Vannet kokes i en gryte, jernvitrol røres i. Deretter tilsettes hvetemel i små posjoner under omrøring så det ikke kluper seg (sikt). Etter en halvtimes koking tilsettes rødfarge under stadig omrøring.
Malingen bør helst brukes før den blir kald.

Siden malingen ikke inneholder løsemidler kan den ikke lagres lenge.

Vi i www.Hus.no har ikke testet oppskriften.

Lenker til komposisjonsmaling:
www.riksantikvaren.no
www.linolje.com
www.falurodfarg.com
www.bruksbalken.se
www.gjoco.no

Kilde: www.rb.no 

 

Oppslagsverk til produsenter og leverandører av hus og husrelatert stoff på internett. Dette er en gratistjeneste 100% objektiv, alle med relevante websider kan komme med som gratis tekstlenke. - Copyright 2000-2018
www.Hus.no er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne lenker.
Google annonser og personvern.
Våre portaler: www.Baat.no   www.Biler.no   www.Ferien.no   www.Hus.no   www.Hytte.no