Hus.no - Norges største husportal
Alt om Hus - Norges største husportal                                              Søk i våre sider her ->
Vår TV reklame på             Translate English Deutsch Español Français 

 
BoligPartner - husene folk snakkker om Skalahus - Ny huskjede www.Baat.no - Alt om båt - Norges største båtportal www.Hytte.no - Alt om hytte - Norges største hytteportal www.Ferien.no - Alt om ferie - Norges største ferieportal
Glasstak - reisverk

Artikkelen består av følgende sider : 
1. Innhold
2. Hvordan montere takplatene
3. Hvordan sette opp reisverk
4. Hvor solide er disse takplatene
5. Hvorfor ble det valgt tak over verandaen
6. Inspirasjonsbilder for andre løsninger, som Carport, Hagestuer, Snøfrie inngangsparti mm.

For å få opp vårt gjennomsiktige tak har vi fått en snekker til å lage reisverket. Dimensjoneringene av dette taket er basert på hans erfaringer i lavlandet (nær kysten). Ifølge ham er dette taket dimensjonert for snømengder som kan forekomme her (Skien). Vi tar ikke ansvar for hans dimensjoneringer, men vi vil oppdatere artikkelen med våre erfaringer.
Se komplett materialliste for reisverket, nederst på denne siden.

Slik skal reisverket ende opp.
Så over til byggingen: Vi går her inn på det eksisterende veranda-rekkverket, der hvor søyleskoene er støpt fast. Materialene vi benytter her er 2x4" hvor vi har en gjennomgående bolt tvers gjennom stenderne og søyleskoene.
I overgangen mellom vannbordet på verandatoppen setter vi inn et stålbeslag som har 2 gjennomgående bolter, 1 i den underliggende konstruksjon og 1 som benyttes til den nye overliggende konstruksjonen.

Vi monterer så på en bjelke til : 2x4" på utsiden av den andre, med gjennomgående bolter. Deretter legger vi ut de tre underliggende tredragerne som er i dimensjon 2x6". Disse hviler direkte oppå den 2x4" som er festet med gjennomgående bolt i søyleskoen, så tyngden hviler på den.
Vi har valgt å "lafte" disse tre bærebjelkene. Vi kuttet med vanlig sirkelsag et spor på 2,5 cm ned og bredde 4,8 cm. Her kuttet vi da først yttermålet og deretter kjørte sagen på kryss og tvers som sees på bildet for å få et fint spor.
Her sees det ferdige sporet.
Som vist på dette bildet har vi kuttet såpass nøye at de øverste bjelkene passer akkurat. Grunnen til at vi har valgt å kutte dette sporet er for det første at tak-konstruksjonen skal bli så stabil som mulig og motstå sidekrefter, som f.eks. vind. Det andre er at eventuelle skjevheter i de overliggende bjelkene da blir automatisk rettet opp når de legges opp i sporet.
Her vises de tre dragerne med alle de utskårne sporene.
Vi valgte så å male de 9 øverste bjelkene slik at vi skulle slippe å søle på vårt nye gjennomsiktige tak.
Så var det å få alt riktig. Vi har valgt et takfall på ca. 3 cm. pr. meter (minste takfall anbefalt av Icopal er 1 cm. pr. meter), så dette er gjort helt ferdig på venstre side ( ikke i bildet ). Det eneste vi da må passe på, på høyre side, er å få den ytterste bjelken helt i vater ( hvite på bildet ). Legg merke til hjelpeplanken vi har spikret opp, og kilene vi benytter for å få ytterbjelken i vater.
Når dette er gjort kan vi kutte stenderne til den riktige høyden.
Her vises beslagene som vi monterte topp-bjelkene med. Vi benyttet et beslag pr. krysning. Grunnen til at vi ikke laget spor i de overliggende dragerne i tillegg - for å få enda bedre stabilitet (da hadde det blitt ordentlig lafting), var rett og slett at krysningspunktene inne og helt ytterst var opptil 5 cm i forskjell, da søyleskoene ikke var nøyaktig plassert.
Og dermed er bærekonstruksjonen ferdig. Bjelken helt til høyre i bildet som er skrudd inn på husveggen (i en bærende konstruksjon) har vi skråkuttet litt på toppen for at denne skulle få samme hellingsvinkel. Ellers er alle de 8 andre bjelkene montert vinkelrett på de 3 underliggende bærebjelkene og dermed får man hellingen automatisk. Legg også merke til at disse bjelkene er skråkuttet i hver ende. Bjelkene benyttet her er også i dimensjonen 2x6".
Så da er alt klart til å begynne monteringen av vårt gjennomsiktige tak. Vi kan også nevne at vi skulle gjerne ha malt ferdig hele reisverket, men pga. mye regn i byggeperioden var de impregnerte materialene for våte til å få et vellykket resultat.

Medgåtte materialer:
I vårt tilfelle hvor taket har en bredde på 5,40 m. og en lengde på 5 m. har det medgått følgende materialer:
Toppbjelker: 9 bjelker 2x6" (5 x 15 cm) á lengde 5,4 meter.
Bærebjelker: 3 stk. 2x6" (5 x 15 cm) á lengde 5 meter.
Stendere: 20 lm 2x4" (5 x 10 cm).
- Samlet pris materialer: Ca. kr. 2.000,-

Beslag: 
 1 eske (20 stk) hullplate 200x100, type nr. 20-514 (Biltema) á kr. 159,-. 
 1 eske universalbeslag (20 stk) type nr. 20-504 á kr. 119,-. 
 1 eske universalbeslag (20 stk), type nr. 20-505, kr. 119,-. 
 I tillegg brukte vi 1 bjelkesko, type nr. 19-623 á kr. 13,90. 
 2 esker kamskruer (250 stk pr. eske) 4,5 x 45, type nr. 87-122 á kr. 44,90. 
 1 eske franske treskruer (M10x100), type nr. 19-670, á kr. 49,90. 
 Firkantskiver: 2 esker 13 mm, type nr. 19-597 á kr. 24,90. 
 5 esker vognbolt M12x120 á 6 stk. type nr. 19-723 á kr. 34,90. 
 3 poser muttere M12 (10 stk. pr. pose), type nr. 19-896 á kr. 12,90. 
 1 eske sprengskiver 12,2 mm (25 stk), type nr. 19-571 á kr. 8,90.
 - Samlet pris for skruer og beslag ca. kr. 900,-.

Vi tar forbehold om at det kan forekomme feil i denne artikkelen. Vi tar ikke ansvar for byggverk hvor denne artikkelen benyttes som veiledning.

Annonser

Oppslagsverk til produsenter og leverandører av hus og husrelatert stoff på internett. Dette er en gratistjeneste 100% objektiv, alle med relevante websider kan komme med som gratis tekstlenke. - Copyright 2000-2019.
www.Hus.no er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne lenker.
Google annonser og personvern.
Kontakt oss - Om oss - Annonsere - Tips oss
Våre portaler: www.Baat.no   www.Biler.no   www.Ferien.no   www.Hytte.no   www.Hus.no