Hus.no - Norges største husportal
Alt om Hus - Norges største husportal                                              Søk i våre sider her ->
Vår TV reklame på             Translate English Deutsch Español Français 

 
BoligPartner - husene folk snakkker om Skalahus - Ny huskjede www.Baat.no - Alt om båt - Norges største båtportal www.Hytte.no - Alt om hytte - Norges største hytteportal www.Ferien.no - Alt om ferie - Norges største ferieportal
Glasstak montering

Artikkelen består av følgende sider : 
1. Innhold
2. Hvordan montere takplatene
3. Hvordan sette opp reisverk
4. Hvor solide er disse takplatene
5. Hvorfor ble det valgt tak over verandaen
6. Inspirasjonsbilder for andre løsninger, som Carport, Hagestuer, Snøfrie inngangsparti mm.


I forbindelse med at vi ønsket å se på forskjellige løsninger vedr. gjennomsiktige tak kom vi over en huseier som ønsket seg nettopp dette over sin veranda. Gjennomsiktige tak er jo blitt veldig populært etterhvert, for å holde regn og snø vekk fra uteplassen. Vi kikket på mange løsninger, men felles for de fleste var at de så ut som vanlige "bølgeblikk-plater" som var produsert i forskjellige gjennomsiktige materialer. 

Vårt valg falt derfor på FASTLOCK® Uni system som ser helt annerledes ut, i og med at hver bølge er på 20 cm. I tillegg så trenger ikke disse platene gjennomgående skruer for å bli festet. Så alt-i-alt et tiltalende design som skulle være enkelt å montere.
Platene er produsert i et materiale som heter Polycarbonat (Lexan), noe som er utrolig sterkt. Det blir bl.a. benyttet i cockpiten på F16 og i skuddsikre glass for biler. Vi har også gjort en egen test av hvor solide disse platene er. Klikk HER for å se disse bildene av hvordan vi banker på platene med hammer, kjører over platene med bil, hammertest av dypfryst plate m.m.

Hvordan kommer vi så til dette ferdige resultatet. Nedenfor finner du vår lille byggeveiledning.
På et tak som er ca. 27 kvm. kan du kan du regne med omtrent en dags jobb med å legge takplatene.
Tiden på å sette opp reisverk kommer i tillegg.
Vi begynner med den ytterste platen hvor vi setter på kantbeslag på hver av bjelkene. Legg merke til beskyttelsesfolien som ligger oppå hver plate, som en må huske på å ta av etterhvert.
Det at platene skulle være enkle å sneppe i hverandre fant vi fort ut, ikke stemte helt med virkeligheten. Vi tok derfor litt Zalo på en klut som vi strøk i hele platens innfestingsmekanisme. Dermed gikk det fint å dunke med håndbaken og den sneppet fint på plass hele veien.

Så var det å sette på festebeslagene fra undersiden. Dette tres opp i plateskjøten og vris 90 grader.
Her er beslaget tredd opp i plateskjøten og vi dytter det inntil bjelken.
Vi presser skjøten ned mot det underliggende spikerslaget. Her er det viktig å ikke presse på den 20 cm. bølgen, men kun på skjøten. Dette kan gjøres med en kloss som på dette bildet.
Eller med håndbaken, som vist her. Kun 1 spiker benyttes pr. festebeslag.
Så enkelt kan det gjøres, men det forutsettes at man er 2 personer. En til å presse ned og en til å spikre beslaget fra undersiden.
For å få fortgang i arbeidet valgte vi å legge ut 4 og 4 plater av gangen, og feste og gjøre de helt ferdige.
Vi passet også på å gjøre oss helt ferdige med tanke på skum-underlaget som skulle plasseres på endeplaten over og under, samt aluminiumsbeslaget over dette igjen. For å få det helt tett benyttet vi Sikaflex tetningsmasse mellom aluminiums-vannbordet og treveggen. Så husk hvis du gjør dette, gjør deg helt ferdig med 4 og 4 plater av gangen.
Og ikke glem å fjerne beskyttelsesplasten på hver og en av platene etter hvert som du jobber deg bortover.
Dersom platen trengs å kappes, kan dette gjøres med en vinkelsliper.
Bruk aldri vinkelsliper uten kutteskivebeskyttelse slik som på bildet. Beklager at vi viser dette, men det var den eneste vinkelsliperen som var tilgjengelig når bildet ble tatt.
Her viser vi at det også finnes hvite plater i denne serien fra Icopal. Disse stenger ute mye mer lys, så det ikke blir så varmt. Vår mening er dog at det ble mye penere med de gjennomsiktige platene. Skjønt helt gjennomsiktige er de ikke, hvis en sammenligner med glass. Men, ved en glassløsning er det mye større sjanse for å få vannlekkasjer, da det ikke kan skjøtes på samme måte. Det vil også være vesentlig dyrere.
Her er det ferdige resultatet. Legg merke til kanoen som er laget i det samme materialet som taket : Polykarbonat ( Lexan ) Kano er utlånt fra www.Selco.no
Her er et bilde av verandaen sett fra en annen vinkel. Som en ser er ikke taket helt gjennomsiktig.
Her er et bilde av verandaen sett ovenifra.

Alt i alt må vi si at denne løsningen, med Polycarbonat-plater ble overraskende pent, til en rimelig   penge. Hvis en regner ca. 290,- kr. pr. kvm. inkl. beslag, så ender dette taket (uten reisverket) på rundt 7.500,- kroner. Tar vi med reisverket og materialene som er benyttet der ender vi opp under 11.000,- kroner totalt.

  Deleliste Icopal Fastlock Uni :
  27 stk 23 592 868 - Fastlock Uni plater - 5 meter klar
  2 stk pakker 23 935 331 - Sidebeslag - a 10 stk i pakken
  3 stk pakker 23 949 100 - Lektebeslag og spiker - a 100 stk i pakken
  6 stk 23 954 001 - Lektebånd a 1 meter
  6 stk 23 993 256 - Fugebånd a 1 meter
  6 stk 23 597 677 - Fasadeinndekningsprofil ( Aluminiums beslag )

Vi tar forbehold om at det kan forekomme feil i denne artikkelen. Vi tar ikke ansvar for byggverk hvor denne artikkelen benyttes som veiledning.

Annonser

Oppslagsverk til produsenter og leverandører av hus og husrelatert stoff på internett. Dette er en gratistjeneste 100% objektiv, alle med relevante websider kan komme med som gratis tekstlenke. - Copyright 2000-2019.
www.Hus.no er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne lenker.
Google annonser og personvern.
Kontakt oss - Om oss - Annonsere - Tips oss
Våre portaler: www.Baat.no   www.Biler.no   www.Ferien.no   www.Hytte.no   www.Hus.no